Zpátky na blog

Mzdy absolventů očima firem a ajťáků

21. 8. 2019 | Vendula Vítková

V komentářích k článku o mzdách v IT oboru jste se nás ptali „O jakou mzdu si říct jako absolvent u svého prvního jobu.” A tak jsme šli do dalšího průzkumu.

Víme, že metodika průzkumu nebyla stoprocentní. Abychom zachovali extrémní jednoduchost dotazníku, vynechali jsme otázky v dotazníku pro firmy, díky kterým jsou některé odpovědi nepřesné. Typický příklad je to, že pod IT specialistou si každý představí něco jiného, chyběla specializace. Avšak tentokrát porovnáváme představu firem s představou IT komunity. Zhodnoťte naše výstupy sami.

Vyšší vzdělání = vyšší mzda?

Ajťáci i firmy se vzácně shodují v tom, že výše dosaženého vzdělání hraje roli na výši mzdy a to v 53 %.

Podle 59 % firem má ale na lepší mzdu dosáhnout až vystudovaný vysokoškolák. Na druhou stranu IT komunita tvrdí, že středoškolské vzdělání je základ pro to, aby se z člověka stal IT specialista a připadla mu i odpovídající mzda.

A jak je to s praxí?

Náš průzkum říká, že zkušenosti získané praxí (v oboru) mají na mzdu nejvyšší dopad. IT komunita to potvrzuje ze 77 %.

76 % zaměstnavatelů preferuje roční praxi i u absolventů. Z toho jen 18 % uznává praxi v podobě školních a open source projektů. Doporučuje alespoň roční praxi ideálně mimo školu. Pokud hledáte stáž, podívejte se na nabídku firem ve smitiu.

O kolik si tedy říct?

Pro představu o tom, jakou mzdu firmy a IT komunita navrhovaly nejčastěji, uvádíme medián. Pro zajímavost, nejnižší měsíční mzda, kterou firmy nabídly, byla 23 000 Kč (bavíme se o hrubé mzdě). Pokud jde ale o vyjímečný talent, dokáží předložit absolventovi i nestandard, až 70 000 Kč (spíše výjimka).

Překvapilo nás, že IT specialisté, podle kterých vzdělání nemá mít na výši mzdy podíl, by vysokoškolákovi s roční praxí v podstatě nabídli totožnou odměnu jako ti, podle kterých vzdělání roli hraje. Dalším překvapením průzkumu byla nejvyšší navrhovaná nástupní mzda pro absolventa ze strany IT specialistů, a to 130 000 Kč měsíčně. :)

Konkrétní odpověď na vaši otázku jsme vám nejspíš nedali. Avšak vhled do uvažování vašich potenciálních zaměstnavatelů a kolegů snad ano. Pokud chcete maximalizovat svou první mzdu, rozhodně nezapomeňte během studia na adekvátní praxi a to alespoň roční.

Jako vysokoškolák s praxí si můžete na pohovoru bez obav říct o mzdu mezi 33 000 Kč a 37 500 Kč. Pokud ale přijdete s nástupní mzdou 70 000 Kč, budou vás mít ve většině firem dle našeho průzkumu za exota a je nutné počítat s tím, že budete muset svou cenu dokázat.

Nezapomínejte ale na to, že mzda je vždy spojená s individuálním ohodnocením konkrétního absolventa, které se váže na jeho schopnosti a dovednosti. Rozdíly budou také mezi korporáty a menšími firmami.

S průzkumy nekončíme

Všechny naše průzkumy jsou postavené na vás a vaší chuti nám pravdivě odpovídat. Ukazuje se, že o výsledky máte zájem, a proto chceme v průzkumech pokračovat v mnohem větší šíři. Přidejte se a společně zajistíme relevantnější a zajímavější výsledky.

Nabídky ze smitia
Sdílet
Odebírat