Zpátky na blog

Brněnský Hardware LAB pomáhá vývojářům z celého světa testovat funkčnost jejich řešení pro řízení dopravy

28. 11. 2022 | Kateřina Marešová, Věra Doláková

Hardware LAB v brněnském R&D centru Yunex Traffic je jedno z klíčových míst nezbytných pro vývoj a testování embedded produktů Yunexu včetně inovačních technologií. Jeho primárním účelem je poskytovat support embedded vývojářům, aby měli reálná zařízení, na kterých mohou vyvíjet a testovat svůj kód. Těmito zařízeními jsou primárně dopravní řadiče, kterých mají v LABu okolo stovky, ale i další zařízení pro chytré řízení dopravy jako jsou různé detektory, RSU jednotky, OBU jednotky, apod. Na těchto zařízeních pak také simulují specifické zákaznické scénáře, testují zpětné kompatibility a jak se jejich software chová s různými konfiguracemi.

Pokud si představujete, že se jedná o nějaké potemnělé sklepení (v některých jiných labech to tak opravdu vypadá), opak je pravdou.

„Náš LAB je v pěkné prosvětlené místnosti v patře hned vedle kanceláří a v létě se tam i příjemně ochladíte.” komentoval moji poznámku Petr Novák, SW Engineering Manager pro Embedded oblast. Petr má projektově na starosti i integraci detektorů dopravy do dopravních řadičů a jejich verifikaci ve zmíněném LABu, který spolu s kolegou vede.

Celý rozhovor s Petrem o tom, jak to u nich v LABu funguje si můžete poslechnout níže ve videu.

Kdo LAB využívá?

Zařízení v LABu primárně používají tři hlavní týmy, dohromady asi 20 specialistů ve složení SW architekti, vývojáři a testeři. Ale počet zařízení a uživatelů LABu se neustále zvyšuje.

Jeden z týmů, který LAB využívá, vyvíjí SW do dopravních řadičů, což jsou embedded HW zařízení sloužící k dynamickému řízení dopravy na křižovatkách. 

Tyto řadiče můžeme najít ve městech po celém světě včetně České republiky.

Další tým připravuje IoT nástavbu. Jde o device management platformu, která má za úkol sbírat a zpracovávat data ze zařízení v našem portfoliu, potažmo umožňovat servisním technikům tato zařízení vzdáleně monitorovat, obsluhovat a bezpečně a včas i updatovat. Třetí tým vyvíjí produkt pro prioritizaci dopravy. Tento systém dokáže uzpůsobit signální plán tak, že vozidla s nainstalovanou OBU jednotkou (např. autobusy MHD, policie, záchranné složky) si mohou vyžádat prioritně zelenou pro průjezd křižovatkou.

„Díky systémovým testům, prováděným v našem LABu, zaručujeme, že všechna naše vyvíjená zařízení fungují tak, jak mají. Dále testujeme různé detektory dopravy jako jsou indukční smyčky, videokamery, termokamery, PIR senzory, magnetometry a mnoho dalších. U nových detekčních technologií provádíme integrační testy a zajišťujeme, aby spolu zařízení stabilně a spolehlivě komunikovala."

Dá se do LABu připojit vzdáleně?

Z důvodu bezpečnosti, ale i vyšší efektivity, se snaží v Yunexu přístup a interakci vývojářů v LABu minimalizovat a příslušné procesy automatizovat.

„Na co jsme teď velmi pyšní, je, že se nám podařilo změnit celý síťový layout. Dříve jsme měli naše produkty, což jsou síťová zařízení, propojena mnoha síťovými prvky jako jsou switche, routery a to vše bylo navíc propojeno obrovským množstvím kabelů. Dali jsme tedy hlavy dohromady a vymysleli systém, kde máme vše síťově optimalizováno a výrazně jsme zredukovali počet výše zmíněných síťových prvků a hlavně kabeláže. Stávající vybavení jsme nahradili modernějšími zařízeními a tím umožnili automatizaci procesů. Vývojář nebo tester si vydefinuje, které síťové zařízení chce připojit do kterého segmentu sítě a to se automaticky na jedno kliknutí přepne jinam.“

To mimo jiné umožňuje přizpůsobit se trendu hybridního pracovního módu a pracovat z domu i vývojářům a testerům, kteří potřebují ke své práci interakci s HW zařízeními. Díky vzdálenému přístupu do LABu a jeho HW rozšíření mohou v laboratoři vyvíjet i týmy z jiných lokalit jako jsou Indie, Německo, Anglie.

„Fungujeme tedy jako centrální a univerzální LAB pro všechny" dodává Petr.

V LABu dávají prostor i bastlířům

Čerstvou iniciativou na oddělení je vytvoření skupiny bastlířů, kteří mají k hardwaru blízko a doma si třeba něco bastlí, pájí, vyrábějí senzory pro domácí automatizaci a podobně. Příjemné překvapení bylo, kolik bastlířů se nakonec v čistě softwarové firmě našlo. HW LAB je plně vybaven několika pracovišti pro práci s HW jako jsou pájecí stanice, měřící přístroje, mikroskop, signálové generátory, ale i třeba 3D tiskárna.

„Umožníme tak lidem, kteří o to mají zájem, si něco vyzkoušet a rádi je v tom podpoříme. Společně také vymýšlíme cesty a projekty, jak bychom HW LAB mohli utilizovat dál a naučit se nové věci.“

Co bude s LABem dál?

S HW LABem mají v Yunexu do budoucna spoustu plánů na jeho rozvoj. Kromě integrace dalších nových zařízení pro "remote" development, by rádi v LABu testovali i nové technologie.

„Například u Device Management Platformy pro always online devices plánujeme v nejbližší době testovat různé druhy bezdrátového připojení, jako Zigbee, LoRaWAN, HaLow. Je možné, že budeme v rámci těchto technologií pořizovat i nějaké nové měřicí přístroje a rozšiřovat tak naše vybavení.“ prozradil Petr.

Sdílet
Odebírat