Zpátky na blog

Brněnský Honeywell Aerospace na cestě k agilitě

26. 1. 2023 | Kateřina Marešová, Věra Doláková

Brněnský Honeywell Aerospace na cestě k agilitě

Když brněnská pobočka Honeywellu v roce 2003 vznikala, byla místní Aerospace divize spíš "pomocnou silou" jejich amerických kolegů z Phoenixu. Týmy v Brně dostávaly okleštěné "tasky" nebo úkoly pro vývoj funkcí, maintenance starších projektů, bug fixy apod. ale jelo se podle tradičního vodopádu a tým neměl moc šanci dostat širší kontext celého vývoje.

Místní tým se ale postupně dokázal prosadit a to hlavně díky své expertíze a schopnosti přicházet s komplexními technickými řešeními. Do Brna se tak dostávaly větší a větší porce projektů. Dnes už má brněnská pobočka velmi vážené postavení a důvěru nejen Program manažerů, ale také zákazníků a projekty jsou řízené odsud. To otevřelo ty pomyslné dveře ke změně.

V rozhovoru s jejich Scrum Masterem, Tomášem Valko, který je ambasadorem agility v Honeywellu se dozvíte víc. Tomáš prozradil, jaká byla jeho cesta do agilního světa, jaké výzvy s sebou transformace přinášela a jak se s nimi vypořádali. Probrali jsme také jaké nástroje používají a jaké plány v rámci agilního přístupu mají do budoucna.

Jak přesvědčit kolegy a nadřízené, že má smysl, začít dělat věci jinak?

Transformace není zrovna snadný proces. Lidé tomu často nerozumí, protože agilní metody mají své názvosloví a i samotný pojem Scrum master je pro některé zaklínadlo. To je první překážka, vysvětlit lidem, o co jde.

Další překážkou byli služebně starší kolegové, kteří si mysleli, že když něco dělají dvacet, třicet roků a funguje to, tak není důvod to měnit:-)

Ve firemní kultuře Honeywellu funguje přístup, že když chci něco změnit, je lepší nejdřív ukázat, že navrhovaná změna má smysl a funguje v praxi. A to se osvědčilo i v tomto případě.

Pár šikovných Projektových manažerů tak začalo zhruba před 6 lety (první agilní projekty se, ale objevily již v roce 2012, ale bez ambice plošného rozšíření napříč týmy) zavádět na projektech prvky z agilních metod a ukázali tak kolegům a manažerům, že to funguje a přispívá ke kvalitnější dodávce řešení zákazníkovi.  Přináší to transparentnost směrem k zákazníkovi, který ví, jak si projektový tým vede, jaký rozsah dodávky a kdy může očekávat. Díky úzké komunikaci se zákazníkem se zajistí, že dodané řešení odpovídá tomu, co zákazník potřeboval/očekával.

Dalším faktorem, který hrál agilitě do karet byl fakt, že se tehdy v Honeywellu používali dost zastaralé nástroje, které měly nepoužitelný user interface, hodně klikání, hodně manuální práce, copypastování, atd. S nově zavedeným agilním tool setem se pracovalo o dost snáz. Konkrétní nástroje, které používají zmiňuje Tom v rozhovoru níže. 

Změna pracovní náplně a organizace dne potom přinesla víc času na kreativní technickou práci, což ocenili hlavně seniorní lidi, kteří předtím typicky trávili většinu pracovní doby pobíháním z meetingu na meeting.

Zavádění agility je nikdy nekončící cesta

Za posledních 6 let se Honeywell posunul na cestě k agilitě o několik kroků kupředu. Interní Agilní komunita mezi s sebou sdílí know-how, dělá workshopy, kde si jednotlivé týmy předávají zkušenosti. Nicméně o celkové transformaci se zatím mluvit nedá. Některé týmy jsou plně agilní, někde jedou v takovém hybridním modelu a jiné ještě ke změně nedozrály.

V Aerospace divizi je momentálně okolo 20 až 30 scrum masterů, většina z nich je part time a u toho dělají typicky SW development nebo nějaké projektové aktivity. Jejich počet se časem mění v závislosti na náplni projektů. Jádro Agilní komunity už se ale stabilizovalo a čeká je rozšiřování, propagace do dalších týmů a popularizace metodiky.

Tomáš Valko na konferenci Project, Agile & Leadership (Praha 2022)

Jak jde dohromady Safety critical vývoj a agilita?

Agilita a safety critical jsou dva oddělené světy,  které se ale dají nastavit tak, že se doplňují a mohou fungovat spolu.

Safety critical svět předepisuje procesy, které se musí dodržet, co se musí splnit. Agilní svět hovoří o efektivitě, jak organizovat týmy, jak dělat rozhodnutí v čase, co je důležité, co ne, co přináší technickou excellence.

Už dávno neplatí, že agilní metody se používají jen na SW vývoj. Přestože to není univerzální řešení na všechno, dá se použít na různé typy produktů.

Být blíže k zákazníkovi - jako ultimátní vize agilního přístupu

Letecký průmysl je konzervativní, tím pádem i firmy a výrobci letadel jsou konzervativní. Vizí brněnského Honeywellu je toto změnit. Být blíže k zákazníkovi a to nejen geograficky, ale hlavně v tom smyslu partnerství. Cílem je se zákazníkem aktivně a efektivně spolupracovat na vývoji. Pro řadu zákazníků je bohužel stále agilita nová a občas neví, jak přistoupit k agilním kontraktům. Honeywell chce využít své postavení na trhu a toto změnit.

Sdílet
Odebírat