Zpátky na blog

Brněnský Yunex Traffic radikálně inovuje řízení dopravy u nás i ve světě

29. 4. 2022 | Kateřina Marešovvá

Nedávno se oddělili od své korporátní “matky” Siemensu, aby mohli rychleji reagovat na změny na trhu a naplno se věnovat inovacím v oblasti řízení dopravy po celém světě.  Jejich inteligentní řešení řízení dopravy v současné době využívají velká města po celém světě, včetně Dubaje, Londýna, Berlína, Bogoty a Miami.

Matěj Dusík, který stojí v čele brněnského R&D týmu, věří, že Yunex bude brzy silným partnerem měst po celém světě pro bezpečnost, úspory času a energií v dopravě.  

Poslechněte si celý rozhovor s ním a jeho dvěma kolegy, Vojtou Kalábem a Zdeňkem Kunou o tom, jaké inovativní řešení v dopravě Yunex úspěšně realizoval a co dalšího se chystá.

Poslechněte si epizodu na Spotify nebo Apple Podcasts.

Brněnské R&D je hned po Mnichově druhou nejvýznamnější R&D pobočkou, podílí se na komplexním vývoji řešení celého firemního portfolia kromě hardwaru. Jejich činnost má přímý dopad na kvalitu života v Brně, Praze, ale i v dalších evropských metropolích. Denně ovlivňují mobilitu statisíců cestujících. 

A jelikož je aktuální stav dopravy netěší, neustále inovují – Brno se stává laboratoří pro adaptivní a autonomní řízení dopravy a jejich systémy aktuálně testují hned na několika křižovatkách v brněnských ulicích.

Vytváří inteligentní dopravní řešení pro udržitelné řízení a správu dopravní sítě ve městech, zlepšující kvalitu života občanů, kteří v nich žijí.  Zachraňují životy zlepšováním úrovně bezpečnosti křižovatek a tunelů. Pomáhají snižovat CO2 a další emise ze silničního provozu a podpořit tak řešení klimatické krize. Spojují technologie a služby v rámci revoluce mobility, která promění města po celém světě.

Zajímavé projekty, které najdete v jejich R&D dílně:

Sitraffic Office je komplexní nástroj využívaný dopravními inženýry pro návrh a plánování křižovatek. Mimo to umožňuje analýzu kvality navrhovaných dopravních řešení, poskytuje  prostředí pro pokročilé programování dopravních adaptivních logik a v neposlední řadě slouží k nahrávání vytvořených konfigurací na reálný HW - dopravní řadiče, které pak řídí komplexní křižovatky. 

Je možné jej používat lokálně na svém počítači nebo v klientském módu připojeném ke vzdálenému uložišti, kdy je možné spolupracovat na dopravních řešeních s ostatními uživateli.

SPaT box, systém umělé inteligence predikující stav světelné signalizace křižovatky a optimalizující pomocí systémů Connected Roads tok aut přes město pomocí Vehicle2X protokolů.

Advanced Perception systém, řešení zaměřené na ochranu zranitelných účastníků provozu pomocí inteligentních kamerových systémů. Podle globálních statistik vyplývá, že křižovatky jsou místem, kde dochází asi k 20% všech dopravních nehod s fatálními následky. Proto v Yunexu vyvíjí řešení jehož primárním cílem je zvýšit bezpečnost provozu vozidel projíždějících křižovatkami.

Díky jejich technologii predikují stav světelné signalizace a tuto informaci vysílají všem účastníkům silničního provozu. V případě, že dopravní prostředek je vybaven technologií přijímat tyto zprávy, řidič je s předstihem informován o změně světelné signalizace a získává tak delší čas na reakci před plánovaným manévrem. 

A tím v Yunexu rozhodně nekončí, zabývají se také vývojem nástroje pro vzdálenou správu a automatizaci SmartCity zařízení pro dopravu, IoT Device Management Platform

Pokud chcete být součástí jejich ambiciózních plánů na revoluci v městské dopravě, mrkněte na jejich projekty a aktuálně otevřené pozice. 


Podívejte se na otevřené pozice
Sdílet
Odebírat