Zpátky na blog

InQool - milujeme memy

8. 4. 2019 | Vendula Vítková

Brněnská IT společnost InQool se zaměřuje na nové a moderní informační systémy pro státní instituce, univerzity, policii, nadační fondy, knihovny nebo města. Má na svědomí například kariérní portál Masarykovy univerzity JobCheckIN nebo elektronickou šalinkartu BrnoID.
Jak to v ní vypadá jsem zjišťovala od projektového manažera Rudy Kvašňovského.

Co vás na práci v InQoolu baví?

„Pracujeme v rámci roku na různých projektech - většinou dva, tři, takže žádný stereotyp. Používáme nové technologie - React a TypeScript, backend stavíme na Javě, což je pro nás už věc standardu. A pak flexibilita. Každý si práci může nastavit, jak chce. Já mám malé dítě, a proto hodně pracuji i z domu. Samozřejmě tak, aby firma fungovala. Nemáme korporátní procesy, vše je věcí dohody. Někdy si říkám, že tu máme až neuvěřitelný osobní přístup.”

Zastavme se u té flexibility. Řekněte nám víc.

„Vše je prostě věcí dohody. Pracuje u nás i hodně studentů na part time - práci přizpůsobují škole a často přechází na full time. Takže flexibilita pracovní doby - homeoffice je standard, přijdu do práce až na 10.00 a je to v pohodě. Můžeme si nezávisle odpracovat, kolik času chceme. Např. chci pracovat jeden měsíc 50 hodin a druhý 200, tak se dohodneme. Ale taky flexibilita v náplni práce. Když někdo není spokojený, umíme ho přesunout na jiný projekt. Jsme malá firma, kde může být každý kým chce a dělat to, co ho fakt baví.”

Vidíte ve flexibilitě nějaké nevýhody?

„Já osobně ne, jinak bych tu nebyl. Ale nezašijete se třeba jako v korporátu za pravidla a procesy. Máme malé týmy o 4 lidech a rychle se ukáže, když zaostáváte. Pro každého nemusí být komfortní, že rychle získá kompetence, odpovědnost. Nemáme striktní role a náplň práce je různorodá - vývojář si může na projektu projít vším od analýzy, návrhu, nasazování databáze, až po release včetně supportu.”

Jak pracujete na jednotlivých projektech?

„V menších týmech, kde je vždy alespoň jeden seniornější kolega. Každý projekt má svého projekťáka, co aktivně komunikuje se zákazníkem i vývojáři. Pak záleží na povaze zakázky. Jsou rychlé projekty, termínově velmi náročné, ale i ty, co jedou pomaleji. Vývojové projekty, projekty servisního charakteru. Podle toho využíváme i metodiku - scrum nebo waterfall a nejradši jakýsi vlastní mix obou. Pro trackování tasků používáme podle potřeby přímo GitLab, který se dá elegantně propojit s Merge Requesty nebo Trellem.”

Mluvil jste o tom, že používáte technologie jako React a TypeScript. Je možnost zavedení nových technologií?

„Určitě ano. Před začátkem projektu se stanoví technologie, které se využijí. O tom, které to budou, rozhoduje tým, co má projekt vyvíjet.”

Zmínil jste specifický osobní přístup. To ale hodně záleží na kolektivu, nepletu se?

„To určitě. Jsme kolektiv mladých lidí, co si sedí, a to minimálně stejným typem humoru. Nikdo se u nás neztratí, denně se potkáváme, majitele nevyjímaje. Nejsme firma pro někoho, kdo si chce udělat jen svoji práci. Proto může být naše kultura pro někoho až moc živá.”

Typu humoru?

„Rádi si ze sebe navzájem děláme srandu. Stačí jedna nepodařená fotka a už se startuje Photoshop. Proto třeba máme celou řadu firemních memeček. Nevadí nám ani drsnější černý humor.”

Ok. Pak mě napadá otázka … jaký člověk by do InQoolu nezapadl?

„Individualista, co si jede své a chce si odpracovat jen svých 8 hodin ve vlastním pracovním boxu. My se spolu bavíme a interagujeme. Pracovně tomu říkáme, že je to taková diskotéka. Neumím to vysvětlit, je to nutné zažít.”

V InQoolu se flexibilita propisuje všude, a to v jakékoliv formě. Moc děkuji Rudovi za otevřenost a věřím, že si nyní dokážete udělat obrázek o tom, zda je pro vás InQool tou pravou firmou. A pokud máte nějaké doplňující otázky, propojte se s lidmi z InQoolu napřímo.

Nabídky InQoolu
Sdílet
Odebírat