Zpátky na blog

Cleverlance vzdělává novou IT generaci

3. 1. 2022 | Kateřina Marešová

Společnost Cleverlance působí na trhu již více než 20 let. Ve svých začátcích se specializovala na Java a .NET technologie, na těchto platformách byla jedním z největších dodavatelů SW řešení v ČR a SK.  V Cleverlance neusínají na vavřínech a pružně reagují na technologické i obchodní trendy.  Covidová krize jim místo problémů přinesla spoustu nových projektů, založených hlavně na zvýšené potřebě digitalizace.

Jejich zákaznické portfolio je tvořeno většinou bank a telco společností na českém trhu. S výsledky dovedností vývojářů Cleverlance se ve skutečnosti potkáváte každý den – používáte jimi vyvinuté bankovní aplikace, včetně těch mobilních. Nebo si díky jejich práci můžete on-line nakonfigurovat a koupit auto či přečíst novinky na sociálních sítích.

Jsou technologickým lídrem evropského trhu a patří mezi 3 největší české IT společnosti.

Průběžně se jejich kompetence, řešení i tech stack rozšiřují a v dnešní době mají velmi specifické know-how, kterým se rozhodli podpořit českou a slovenskou IT komunitu a dát příležitost těm, kteří chtějí také růst.

Vybudovali vzdělávací systém, díky kterému podpoří ročně rozvoj cca 200 nových IT specialistů.

Český a slovenský trh naráží na fakt, že studenti vysokých škol se často učí na projektech, které tvoří v ideálních podmínkách. Což absolventy ale nepřipraví na reálné situace. A to následně vede k frustraci jak začínajících juniorů, tak i jejich zaměstnavatelů. Problém je také v tom, že sice mají příležitost získat povědomí o poměrně širokém spektru technologií, ale u většiny není prostor se jim v rámci výuky věnovat do hloubky. V Cleverlance proto nabízí kurzy a workshopy, kde se jejich zkušení senior specialisté o své praktické zkušenosti dělí s veřejností.

Když přišla první vlna Covidu a všechny zaskočil lockdown, mělo to velký dopad i na IT komunitu. Sice se výrazně zvýšila poptávka po  lidech, ale prakticky zamrzla komunikace a omezily se možnosti jejich vzdělávání. Do té doby se často potkávali na různých meetupech, hackethonech a konferencích. A loni se většina z nich neuskutečnila.

Tomu trhu chybí právě ta možnost sdílet své znalosti, mít příležitost je společně probrat. Písemná forma prostě nestačí. Důsledky této situace IT komunita pociťuje dodnes, i když letos se konečně i nějaké akce uskutečnily.

I v Cleverlance toto zaznamenali, rozhodli se využít příležitosti a ve svých vzdělávacích aktivitách přešli do onlinu.  Chtějí si zachovat schopnost své zkušenosti sdílet s ostatními. Takto on-line mohou skvěle adaptovat svůj ozkoušený systém vzdělávacích kurzů, boot campů a akademií.

Jejich výsledkem jsou ročně stovky o "něco chytřejších" juniorů i zkušenějších vývojářů, testerů a analytiků. Část z nich potom nachází uplatnění přímo v Cleverlance, ale není pochyb, že z toho profituje IT trh celkově. Absolventy těchto akcí jsou často IT specialisté, pracující třeba ve firmách, kde nemají možnost rozvíjet se horizontálně a tech stack jejich zaměstnavatele nebo zákazníka stojí na sebevzdělávání a proaktivitě vybraných lidí. Na kurzech a workshopech Cleverlance se potkají s lidmi, pro které je řešení, na němž pracují, prakticky denním chlebem.

A aby toho nebylo málo, v Cleverlance se pustili i do vzdělávání dětí. Opakovaně jsme během zimních měsíců zavřeni doma. Většina rodičů "ví" a „roste z toho“, když se mají s dětmi učit základy. Na stranu druhou – na čem spolu nejlépe trávit čas – na tom, co nás baví. Spousta dětí ke svým tátům a mámám vzhlíží – zajímá je, co dělají. První vlaštovkou bylo školení pro děti na HTML. Vítek z Cleverlance (mimochodem úplně první zaměstnanec firmy) je na on-line kurzu naučil základům HTML, díky kterým pak rodiče s dětmi třeba postaví svůj vlastní web. 

 

Zde najdete přehled akcí, které Cleverlance pro komunitu v nejbližší době pořádá.

Mohlo by vás zajímat:

Pět současných trendů UX

#smitio #qinshift #onlinecoffee #ai #gpt

Přidejte se do týmu
Sdílet
Odebírat