Zpátky na blog

Direct už dávno není jen pojišťovna. Vědí, že moderní technologie přispějí ke spokojeným klientům

9. 4. 2024 | Kateřina Marešová, Kateřina Pejzlová

V Direct Pojišťovně je zákazník a jeho spokojenost na prvním místě. Snažíme se svým klientům vyjít maximálně vstříc a zjednodušit jim komunikaci s pojišťovnou. Nejen pro zřízení služeb, ale také pro vyřízení případných pojistných událostí. Tak, aby se starosti, změnily na příjemné zážitky.

Direct Technologies

Důležitou roli v neustálém zlepšování klientských zážitků, hrají technologie. Parta zhruba 140  IT nadšenců se proto sdružuje v dynamické skupině Direct technologies. Sbíráme nové podněty a snažíme se vylepšit služby klientům ve všech segmentech, které třeba dosavadně nefungují úplně dobře.

Nový Core systém spatří světlo světa už koncem roku 2024

V současné době máme v Directu core systémy dva. Původní core systém, je víceméně jediný pozůstatek původní pojišťovny Triglav. Postupem času, s rozšiřujícím se zaměření služeb Directu, už ta původní struktura přestala dávat smysl. Proto jsme se zhruba před 5 lety rozhodli, že je potřeba paralelně vyvinout nový core systém, který bude reflektovat i nové byznys potřeby primárně pro online svět. Důvod, proč jsme nechtěli zůstat u krabicového řešení, bezohledu na jeho kvalitu, byla nemožnost libovolných změn, které naše dynamická firma potřebuje.

Dnes fungují tedy oba dva, přičemž starý systém má dodavatele, který podle potřeb upravuje požadavky. Nový systém vyvíjíme interně a postavili jsme ho na Javě, pro frontend jsme zvolili Angular. Na co jsme pyšní je fakt, že New Core jsme nasadili již během prvních iterací.  Nejdříve šlo o Read Only systém a postupně se učil data i měnit, a samozřejmě i množství zobrazených se v čase dost vylepšovalo. Uživatelé měli tedy okamžitě systém, který uměl zobrazit data, která starý systém zobrazovat neuměl. Toto je pro nás praktická ukázka toho, jak agilně stavět takto obrovský systém. Koncem roku 2024 předpokládáme, že New Core převezme vedení, během roku 2025 dokončíme i kompletní migraci dat a starý core nadobro odstavíme:-)

Technology stack

Frontend

Jak už je zmíněno výše, pro frontend core systému zvolili Angular. Pro ten klientský frontend nakonec z původního Angular JS/Angular nakonec vyhrál React. Třenice nejsou a smysluplně si vše sedlo.

Backend

V podstatě jednohlasně se jede všechno v JAVA, z prostého důvodu, že vývojáři jsou zkušení Javisti.

Nedávno se koketovalo s myšlenkou hodit některé části systému do NeSTu, z důvodu jeho patrové architektury a dobrého napasování na JavaScript. S NeSTem mají dobré zkušenosti naši kolegové v Direct Auto, ale v pojišťovně jsme zatím zůstali u Javy, kterou mají prostě rádi:-).

Infrastruktura

Infrastruktura nám běží v on-premise, kde je kromě front-endu všechno. Ten pak běží v cloudu, jelikož z pohledu bezpečnosti vyhovuje lépe. Plán je se více rozkročit do cloudu. Máme za sebou právě výběr dodavatele a brzy se podělíme s komunitou i o nějaký ty best practices, jak vybrat cloud a nezbláznit se:-) stay tuned!

Testování

V Directu testují všichni, ale za kvalitu ručí QA tým.

Každý produktový tým má jednoho dedikovaného Quality engineera, který je garantem, že celá “feature” bude zákazníkovi dodána v co nejlepší kvalitě.

Za samotné testování je zodpovědný celý tým, který rozhoduje, zda je potřeba testovat, kdy dělat automatické testy, unit testy apod. Tím, že testují naši šikovní vývojáři, zvládáme kromě automatických testů i vyvinout různé vychytávky, které pomáhají s monitorováním, že systém běží bez problémů a zákazník má dobrý uživatelský zážitek. QA engineer připraví podklady pro diskuzi týmu a byznysu, ze které vzejde ten pomyslný palec nahoru, zda je produkt připraven k releasu.

Člověk, který chce roli QA engineera zastávat, proto musí zvládnout dívat se na celý proces komplexně. 

Někdy se stává, že otestovat celý systém je náročně, nebojíme se, ale nasadit hotfix a rychlý rollback. Spolu s proaktivním monitoringem to zachraňuje řadu situací.  K proaktivnímu monitoringu používáme několik let úspěšně Canarytrace.

Když se tedy další firmy z Direct Family rozhodovaly jaký nástroj pro monitorování zátěže zvolit, byla to jasná volba i pro ně.

To je přesně ta kooperace a sdílení know-how, kdy je systém rovnou licencovaný pro celou Direct Family.

Poslechněte si podcast se zástupci Direct technologies pro víc informací!

Sedánky jsou u nás základ úspěšné komunikace

Sdílení a komunikace, jak mezi členy autonomních týmů, tak následné sdílení napříč týmy je pro nás v Directu klíčová. Každý týden proto probíhají “sedánky”, kde technologické týmy probírají novinky a možnosti, které to přináší. Týmy mají možnost si samostatně (pokud se na tom shodne většina členů) rozhodnout například o tom, zda zařadí novou technologii. 

Zástupci jednotlivých technologií se posléze sejdou na schůzce, které se říká "broušení seker". Tam se potom navzájem seznamují s konkrétními výstupy ze sedánků a co to může přinést celé skupině. Zkráceně "sekerníci" jsou podporovatelé dané technologie a jejich úlohou je odstraňovat překážky, jako je neefektivita, špatná část kódu, či potřeba něco refaktorovat.

Ještě existuje schůzka "leštění kladiv", kde se setkávají zástupci agilních týmu.

"Kladívka" pak ladí agilní dodávku a spolupráci lidí na daném projektu. Jejich úkolem je odstraňovat překážky, které jsou především o komunikaci.

Tato maticová struktura, kdy má každý člen vývoje dva podporovatele nám pomáhá k tomu, že se tu skvěle a efektivně pracuje.

Najdete tu Rychlou Rotu nebo Strážce Galaxie

Máme rádi přezdívky a jsme pro každou legraci. Najdete u nás proto tým Rychlé Roty, který si svůj název zvolil proto, že musí rychle reagovat a včas dodávat protože pracuje přímo na vývoji  klientských systémů. Strážci Galaxie potom řeší likvidace. Máme tu také Migranty, kteří si své jméno nesou z doby, kdy bylo jejich posláním zmigrovat data ze starého core systému do nového. Dnes se starají o digirální kanály. A v neposlední řadě Legendy, kteří jsou v Directu už od vykopnutí původního core systému a dnes se zaměřují na segment SME.

Přesah v rámci celé Direct Family

V Direct Family, kam patří krom pojišťovny také Direct Auto, Direct Fidoo a Birne narážíme na různé technologické výzvy. Víme, že sharing is caring a proto i v rámci skupiny probíhá pravidelné sdílení, vyměňování zkušeností a nachytřování se. Inspirujeme se vzájemně a některá témata řešíme společně. Nově se chystá pod vedením našeho Chief Data officer - Honzy Sekerky, vytvoření Kompetenčního Datového Centra (CDC). Věříme, že dává smysl data napříč skupinou centralizovat.


#smitio #itkomunita #directfamily


Sdílet
Odebírat