Zpátky na blog

I z Ostravy se dá optimalizovat námořní doprava!

17. 8. 2021 | Kateřina Marešová

V dnešní digitální době už opravdu nejsou hranice překážkou. Ostravské ABB je toho důkazem. Jejich operační centrum se podílí na projektech z celého světa, dokonce vyvíjí systém pro optimalizaci námořní dopravy.

Operační centrum Evropa (EUOPC) je  již od roku 2002 globálním centrem ABB nejen pro technická řešení ale i další služby v oblasti procesní automatizace. V současnosti působí v lokalitách Ostrava, Plzeň a také Kaliningrad a Krakov a zaměstnává přes 550 lidí, kteří poskytují služby ve více než 30 zemích.

Mezi poskytované služby patří automatizace, elektrické systémy a pohony, vývoj softwaru, nákup a logistika, konstrukce strojních zařízení, projektové řízení a podpora. 

V EUOPC se řídí projekty z různých průmyslových odvětví. Ve smitiu najdete například bližší informace k projektu OCR pro kontejnerové přístaviště, který ABB dlouhodobě realizuje ve spolupráci s partnerem v San Diegu. Jejich OCR zodpovídá za flow containerů do a z terminálu – tedy po vodě, železnici či silnici.

Tentokrát se ale blíže zaměříme na projekt Oversea, který má za cíl vyvinout novou generaci expertního systému pro optimalizaci provozu dopravních lodí. Projekt spojil dohromady ABB (dodávající technologie a část know-how) se společností spravující flotily pro provozovatele lodí. Projekt má za cíl vytvořit platformu pro SaaS řešení poskytující „optimalizaci námořní plavby“ jako službu. 

Vyzpovídali jsme vedoucího projektu, Leopolda Cudzika, který nám prozradil detaily o vývoji.

Leopold Cudzik – SW architekt a technický vedoucí projektu. Začínal na vývoji kardiologického softwaru v C++ v BTL, postupně přešel na .NET stack a podílel se na řadě mezinárodních projektech. Před 7 lety přišel do ABB, kde postupně vedl několik projektů hlavně v oblasti Marine (automatický systém pro řízení nákladních auto do kontejnerových překladišť, energetická optimalizace lodí, IoT platforma pro švédskou vodárenskou společnost) a v posledních letech projektů v oblasti digitalizace průmyslu.

Jak dlouho se na tomto projektu už pracuje? Jedná se o nový projekt?

Projekt se specifikoval přes 1 rok a vývoj začal na počátku roku fází prototypů a testování existující datové platformy na níž se projekt staví. Jedná se o nový projekt – v několika případech se budou migrovat existující moduly ze starších produktů, ale většina se bude vyvíjet od nuly. Nicméně migrované moduly jsou vesměs stateless algoritmy.

Projekt se skládá ze dvou částí – sběr dat (automatický a manuální) z lodí a tvorba cloudové aplikace, která tato data bude analyzovat, prezentovat. Nad těmito daty poběží optimalizační algoritmy.

Jak probíhá vývoj a jaké nástroje a technologie používáte?

Vyvíjíme agilně, v 2-týdenních sprintech, ranní standupy. Pilot je plánován na konec roku, první release zhruba duben 2022. Základní infrastruktura je daná. O technologiích v rámci aplikace si tým rozhoduje sám ve spolupráci se SW architektem. Momentálně máme v tech stacku tyto technologie: .NET Core, Angular + Typescript, Docker, AMQP + MQTT.

QA si zajišťujete interně nebo jak řešíte testing?

Máme zatím jednu dedikovanou testerku, momentálně ladíme metodiku. Jak se bude přibližovat release, zřejmě testovací tým rozšíříme.

Jak velký tým na projektu teď pracuje? Prozradíte třeba průměrný týmový věk?

Momentálně má tým 6 členů, věkově  kolem 35, ale máme i vývojáře k 50 i 27. Spolupracujeme také s vývojáři v Krakowě a s týmem v Bangalore (ti se nepodílí přímo na vývoji, ale dodávají datovou / IoT platformu, kterou využíváme), takže komunikujeme anglicky.

UI/UX design je řešen externě studiem Idean.

Je možné mezi projekty v rámcu EUOPC přecházet pokud by se třeba člověk chtěl realizovat po čase v jiné oblasti?

V SW oddělení je nás téměř 80 a děláme na spoustě projektů, mezi kterými je možné přecházet, takže kariérní růst je zcela jistě možný jak vertikálně tak horizontálně.

Prozradíte nám co se vám osobně na projektu nejvíc líbí a co vás na něm baví?

Zajímavé na projektu je, že jej řešíme od samého začátku, tzn. že jsme se podíleli již na úvodním sběru požadavků. Zároveň máme plnou svobodu a také zodpovědnost za jeho implementaci.

Nabízíte na tento projekt i 100% remote, jak se vám v takovém týmu pracuje a jak podporujete týmového ducha?

Již před covidovou situací byl homeoffice běžnou součástí naší praxe, nicméně až covid nás dovedl až k přechodu na full remote. Upřímně musím říct, že se stále učíme, jak efektivně spolupracovat v tomto módu, a ještě chvíli budeme. Do full remote jsme si přenesli neformální atmosféru, která týmovému duchu jen prospívá.

V ABB jste už 7 let a za tu dobu jste vedl několik projektů, na který nejraději vzpomínáte?

Dlouhou dobu jsem vedl výše zmíněný OCR tým pro optimalizaci kontejnerových překladišť, který byl extrémně náročný po všech stránkách, ale jednalo se o práci ve skvělém týmu, takže na tu náročnost člověk pozapomene a zůstanou spíše ty pozitivní vzpomínky.

..a na který byste nejraději zapomněl? :-)

Žádný vyloženě negativní projekt si nevybavím, ale u několika bylo potřeba přepnout do krizového režimu. Jak už to v IT bývá, jednalo se často o problémy s komunikací a se zadáním.

Na závěr bych vám ráda položila pár osobních rychlo otázek:

Musím říct, že i přes to, že se určitě neshodneme ve výběru oblíbené literatury:-), působí na mě Leopold jako velký sympaťák, který nezkazí žádnou legraci a zároveň člověk, který své práci rozumí. Právě hledá do týmu vývojáře, machry na C#/.NET a také DevOpsáky či frontenďáky. Koukněte na jejich profil ve smitiu a spojte se přímo s Leopoldem pomocí chatu. 

Podívejte se na volné pozice v ABB:
Sdílet
Odebírat