Zpátky na blog

Proefo: "we open your eyes"

8. 9. 2021 | Denisa Janatová

Když mě kluci z Proefo oslovili, že potřebují pomoci s Employer brandingem a najít k sobě další členy týmu, udělalo mi to velkou radost. I startup si totiž uvědomuje, že budování Employer brandu je na dnešním trhu důležité.

Rozhodli jsme se proto spolu, že by bylo super Proefo představit. Rozhovor s Michalem (CEO & Founder) byl velmi rychlý a efektivní. Asi aplikuje to, že čas jsou peníze, potažmo náklady, které tak rád se svým týmem firmám snižuje a zvyšuje tak životaschopnost a úspěšnost firmy.

Michale, dokážeš mi shrnout co Proefo dělá?

Pomáhame malým a stredným firmám využívať svoje finančné dáta, aby sa rozhodovali na základe čísiel a nie len pocitov. Zároveň pomocou business intelligence šetríme čas, ktorý sa vo firme trávi nad finančným reportingom. Pracujeme najmä s účtovnými dátami, ktoré vytvára každá firma ale len veľmi malá časť ich využíva vo svoj prospech. V praxi to znamená, že užšie prepojíme účtovníctvo a management, aby čísla už na vstupe vznikali správne a na pravidelnej báze boli vyhodnocované vzhľadom ku stratégii a súčasnej situácii firmy.

Jak jsi na takovou myšlenku přišel?

Začalo to spoluprácou so Studiom Perspektiv (zároveň našim prvým klientom), s ktorým som popri svojej hlavnej práci v investičnom managemente riešil výzvy cash flow, pricingu a profitability projektovej firmy. Po pár rokoch spolupráce a verifikácie, že takéto problémy rieši veľa iných malých a stredných firiem som sa rozhodol ísť do Proefo naplno a rozšíriť tento koncept ďalej.

Proč jste se rozhodli využívat powerBi? Jsou i jiné nástroje na trhu.

Prišlo to so spoluprácou s prvými kolegami na BI, ktorí ho preferovali. Potvrdili sme si to potom rôznymi ďalšími štúdiami (napr. Gartner), tým ako sa nám s tým pracovalo a veľkou komunitou, vďaka ktorej je riešenie problémov pomerne rýchle.

Máte motto: “we open your eyes”, kolika firmám jste už otevřeli oči? A jak moc to pro ně bylo “bolestivé”?

Počet firiem, ktoré nám za posledné 2 roky prešli cez ruky v auguste prekročil 20. Najväčšie „bolesti“ ktoré evidujeme a riešime sú dve základné, ktoré sú prepojené. Firmy nemajú dostatočný náhľad do svojich čísiel a preto sa často rozhodujú na základe pocitov. Ak neviete, či (resp. kedy) môžete najať ďalších ľudí, či je váš produkt/služba dobre nacenená alebo či sú vaše procesy nákladovo efektívne tak len ťažko škáluje. Druhou „bolesťou“ je vôbec nastaviť monitoring financií tak, aby sa na neho dalo spoľahnúť, nestrávilo sa na tom vo firme nezmyselne veľa hodín alebo aby nebolo treba alokovať veľa peňazí na full time človeka. Kým sa to totižto správne nenastaví tak sa využívajú rôzne excelovské reporty, ktoré so škálovaním firmy prestávajú dávať zmysel.

Na co jste nejzajímavějšího přišli během analýzy?

Jedným z najčastejších problémov sú výplaty majiteľov. Ak sú nastavené príliš nízko (a majitelia sa prípadne vyplácajú z dividend) tak je profitabilita firmy umelo nadhodnotená. Ak sú nastavené príliš vysoko, tak obzvlášť na začiatku to dokáže značne spomaliť rast. V druhom rade firmy taktiež utrácajú príliš veľa na „luxus“ (respektíve neproduktívnu réžiu) namiesto salesu, marketingu alebo R&D, čo dokáže firmu tiež významne zabrzdiť. Firmy taktiež často nedržia dostatočnú hotovosť na svojich účtoch a nemajú záložné riešenie financovania, kvôli čomu majú problém ustáť už aj menšie turbulencie a keď sa objaví na trhu zaujímavá príležitosť tak ju nedokážu uchopiť.

Říkáte, že firma má během svého prvního roku až 70% šanci na přežití. Jaké jsou nejčastější příčiny toho, že firmy zkrachují?

Úplne najčastejšou príčinou je, že firmám dôjdu peniaze. Cash považujeme za „kyslík“ firmy a pokiaľ nemáte na výplatu zamestnancov alebo budget na akvizíciu nové businessu tak „sa udusíte“ (respektíve skončíte) veľmi rýchlo. Ďalším dôvodom je napríklad to, že pre produkt/službu neexistuje dostatočne veľký trh a firma nedokáže na toto včas zareagovať. Čo vytvára úspešné firmy sú totižto ľudia, ich myslenie a stratégia a nie súčasné portfólio služieb/produktov.

Vím, že všichni zákazníci jsou důležití, ale když bys měl vypíchnout firmy, které jsou pro vás klíčové?

V rámci (SaaSovej) nátury nášho biznis modelu a našej cielovky (malé a stredné firmy) pre nás nie je žiadny klient „kľúčový“. Naša klientská základňa je dosť vyvážená čo sa týka podielu na tržbách aj odvetvia (architektúra, vizualizácie, software, veľkoobchod, ...). Spolupracujeme prevažne so startupmi a „scale-upmi“, ktoré majú zaujímavé produkty, služby a prístup k podnikaniu čo ma baví a posúva ďalej.

Momentálně k sobě hledáte CTO, co od takového člověka očekáváte a co on může očekávat od vás?

V súčasnosti sa dostávame blízko IT kapacity a chceme ďalej rásť. Nový CTO by si mal pod seba vziať agendu Power BI aplikácií a zmapovať, čo nám funguje dobre a naopak čo je treba vylepšiť, aby sme mohli ďalej a lepšie škálovať. Na začiatku to taktiež znamená „zašpiniť“ si ruky a navnímať, ako aplikácie fungujú a čo v nich potrebujú klienti vidieť. Časom potom tieto koncepty rozširovať medzi ďalších členov IT tímu. Od nás sa dá očakávať voľnejší prístup, ktorý podnecuje inovatívnosť ale aj zodpovednosť.

Jste malý startup, pověz mi něco o vás, co máte rádi, jací jste?

Veľa vecí stále vymýšľame, čomu zodpovedá aj náš mindset a celé nastavenie firmy (presný opak korporátu:). Sme mladší kolektív celkom rozličných ľudí, ktorí napríklad radi športujú, cestujú, sú rodinne založení, chodia na večierky, alebo oslovujú dievčatá na zastávkach MHD :D sedíme v xPorte (pozn. akcelerátore od VŠE), kde je takýchto firiem a ľudí viac, takže aj keď sme menší tím tak si spoločnosť občas dokážeme outsourcovať:) Taktiež máme pozitívny vzťah k práci remote, ktorej chceme ísť stále viac naproti.

Jaké máš další plány do budoucna?
V rámci Proefo je vízia jasná, potrebujeme rozšíriť tím o šikovných ľudí, budovať „shared knowledge“ v tom, čo robíme a pokračovať v akvizícii nových klientov. Budúci rok už možno aj mimo CZ/SK trh. Po súkromnej stránke ísť čoskoro na svadobnú cestu:)

Díky Michale za fajn popovídání, přeji ti ať se plány vydaří a rostete i nadále. Svatební cesta, to je parádní plán, tam ale je zakázáno si brát s sebou práci, tak snad to dodržíš :).

Ještě na tebe mám pár rychlo otázek:

Proefo má skvěle našlápnuto, pokud chcete být být u toho, podívejte se na jejich projekt, potřebují do týmu Power BI Developera a CTO.

Připojte se do týmu
Sdílet
Odebírat