Zpátky na blog

R&D týmy bez manažerů, smysluplná inovace nebo bláznovství?

20. 10. 2021 | Kateřina Marešová

Y Soft se v květnu 2020 rozhodl implementovat novou strategii struktury R&D týmů, zjednodušené řečeno se zbavil manažerů. To samo o sobě by byl odvážný krok, ale provádět takové změny v době lockdownu se může jevit tak trochu jako bláznovství. 

Jak to proběhlo a dopadlo nedávno detailně zhodnotil jejich CEO Václav Muchna v anglickém článku Manager-less R&D: Performance and predictability through the roof na jejich blogu. 

U nás najdete shrnutí toho, co je k této změně vedlo, jak proběhla a jak se na ni zpětně dívají. Zároveň se ale na toto téma podíváme z pohledu samotných týmů, respektive jednotlivých členů. Jak tu změnu vnímali oni, co na nové struktuře oceňují a co naopak podle nich nefunguje, jak se jim v týmu pracuje apod. 

Co bylo impulsem ke změně struktury?

Y Soft organicky roste už posledních 20 let. V R&D se ale dostali do bodu, kdy měli 130 lidí, ale s novými head-county začala produktivita najednou klesat. 

Y Soft se snažil nastavit agilní rituály, které by produktivitu znovu “nakoply”, ale ani to nepřineslo kýžené výsledky. 

Hlavní problémem podle Václava Muchny bylo to, že nebylo jasné, kdo nese za delivery produktu vlastně zodpovědnost. Product owners, týmoví manažeři, samotné týmy nebo snad všichni? Realita byla taková, že byli zodpovědní všichni a zároveň nikdo.

Cílem bylo vytvořit škálovatelné R&D, kde každý přidaný “zdroj” povede k lineárnímu navýšení produktivity, tak aby mohli doručit spoustu z jejich skvělých nápadů, na které předtím nebyl prostor. “Schopnost doručit” se stala hlavním klíčem k úspěchu.

Václav se inspiroval v USA a rozhodl se pro radikálnější cestu. Implementaci Scrum modelu v kombinaci s manager-less týmovou strukturou. 

Jak změna proběhla?

První informace o chystané změně proběhla v prosinci 2019 s tím, že se na ni “najede” od května 2020. Celá "akce" se měla spustit na externím zasedání R&D týmu, aby měli zaměstnanci prostor komunikovat s vedením své obavy a vyladit nové procesy.

Jenže v březnu přišel lockdown. Václav Muchna měl pochybnosti a zvažoval odklad, ale už na to bylo pozdě. Většina manažerů, která se této změny nechtěla zúčastnit, už byla jednou nohou venku. Nedalo se dělat nic jiného, než to prostě dotáhnout do konce. 

Nakonec se to ukázalo jako štěstí v neštěstí. Akce proběhla online a během 6 hodin byla hotová agenda dvoudenního setkání! K efektivitě zřejmě přispělo i to, že jinak introvertnější vývojáři se cítili komfortněji, když se vyjadřovali na online tabuli. 

Firma přišla o přibližně 20 lidí, což nečekali. Y Soft s nějakými odchody samozřejmě počítal, manažerům bylo nabídnuto, že za stejných platových podmínek mohou zůstat, jen na pozici programátorů v rovnocenných týmech. Většina manažerů, ale odešla. Odpovědnost se přenesla na členy týmu.

Produktivita se zvýšila až o 400%

Y Soft nakonec na odchodu manažerů vydělal, za ušetřené výplaty najal nové vývojáře a programátory. Navíc se změnilo uvažování a postoj lidí. 

Najednou se "vyrojili" lídři s přirozenou autoritou, často z řad, kde by to předtím nikdo nečekal. Jednotlivci se naučili převzít zodpovědnost, tam, kde se před tím mohli schovat za manažerskou strukturu. Motivace se stala novým hnacím pohonem, týmy začaly lépe plánovat, což mělo dopad na dodržování roadmapy (s 90% přesností).

Jak se vývojářům pracuje ve YSoftích R&D týmech bez "šéfů"?

Nás ve smitiu nejvíc zajímalo, jak samotná změna probíhala z pohledu vývojářů a jak se v takovém manager-less týmu vlastně pracuje. Poslechněte si, jak tu transformaci vnímali jejich Principal Software Engineer Roman Mátl a Vlastimil Kaluža, kteří byli hosty našeho smitio TALK no.2 # YSoftí Manager-less R&D z pohledu týmu. Kluci mi prozradili, s jakými výzvami se v rámci transformace potýkali, co vnímají jako negativa a pozitiva této nové struktury a  třeba i to, jak řeší v rámci týmu rozdělení bonusů a povýšení. 

Jak Václav Muchna hodnotí situaci teď?

Často se Václava ptají, zda by do toho šel znovu, a on vždy s naprostou jistotou odpovídá, že ANO. Zároveň ale upozorňuje, že tato cesta není pro každého a že je potřeba na takovou změnu připravit prostředí a firemní kulturu.

Základem úspěchu je VĚŘIT svým lidem! Y Softu se to vyplatilo, samozřejmě občas během toho procesu šlápli vedle a stále je ještě potřeba nějaké věci doladit, ale motivují je hmatatelné výsledky, kterých transformací dosáhli.

Možná, že hledají právě vás.

Y Soft plánuje rozšířit R&D o další čtyři týmy v Brně, Ostravě a Praze. Nejvíc teď u nich frčí .NET engineeři a Javisti, kteří se podílí na projektech jako je SafeQ (software pro správu 2D a 3D tisku) , Robotic Quality Assurance  (chytrý robot pro testování tiskáren) a OMNI Series (řešení pro cloudový tisk). 

Pokud je vám jejich nová R&D struktura sympatická a troufáte si pracovat v týmu bez šéfa za zadkem :-) koukněte na jejich profil u nás ve smitiu, kde se s nimi můžete pomocí chatu přímo propojit.

Sdílet
Odebírat