Zpátky na blog

Testing jako nejdůležitější součást dodávky IT řešení

2. 9. 2021 | Kateřina Marešová

Rozhovor s Tomášem jsem nemohla naplánovat na lepší termín. Tom se právě vrátil odpočatý z aktivní dovolené, kterou strávil jako táborový vedoucí v Brdech. Společnost mu dělalo 150 dětí. Celý rozhovor se i přes počáteční technické problémy nesl ve velmi pohodové a přátelské atmosféře, vůbec jsem neměla pocit, že se s Tomášem vidíme poprvé v životě, a to ještě přes kameru.

Myslím, že to je Tomova silná stránka, jak dokáže silně zapůsobit a vnést klid i do situace, kdy já už tak trochu panikařila, protože se nám prvních 15 minut nedařilo rozchodit zvuk. Kdyby se do našeho rozhovoru býval nevložil “Murphy” a my ho nahráli, jak bylo původně zamýšleno, mohl z toho být povedený první díl spontánního smitio podcastu:-) Pokusila jsem se atmosféru našeho povídání zachytit alespoň na papír.

Tomáš Bort působí v Teseně téměř 3 roky na pozici Head of Delivery. Hned v úvodu jsem se ho zeptala, co to přesně znamená, protože jsem si nebyla úplně jistá, co si pod tím mám představit. Tom o náplni své práce mluví s takovým zápalem, že jsem během rozhovoru měla pocit, že je pro něj práce zároveň i posláním a radostí, jakkoliv to může znít jako klišé.

Jeho teseňácký kolega Michal Slavíček mi o něm řekl, že ho vystihuje heslo “Pokud něco chceš po svých lidech, dělej to jako první”. Když jsem se Tomáše zeptala, co na to říká, odpověděl mi citátem S. Coveyho: “What you do has far greater impact than what you say”. Takže se snaží na sobě pořád makat a dělat vše proto, aby ho lidi v týmu brali jako člověka, na svém místě, který se nebojí si ušpinit ruce, nejen manažera někde na piedestálu, který neví, co se s jeho týmem děje a jen něco káže.

Co přesně v Teseně dělá Head of Delivery?

Jednoduše řečeno se snažím odstraňovat překážky, aby ostatní mohli odvádět svou práci. Jak? Tím, že hledám řešení založená na faktech a nikoli na emocích. Tím, že se snažím lidi pobízet, jsou-li připraveni na další krok.

Mým úkolem je tak zajistit, aby Teseňáci měli stále neutuchající ambici růst, zdokonalovat se a rozvíjet se. A to proto, abychom společně vybudovali vysoce výkonnou organizaci, kde je Teseňák na prvním místě. Teseňák, který pak dodává kvalitní služby přesahující konkurenci.

Tomáši, co pro vás bylo impulsem stát se součástí Teseny?

Viděl jsem na LinkedInu příspěvek od Marcela (jeden z majitelů Teseny), se kterým jsme se obchodně znali z minulosti, o tom, že hledají do Teseny Head of Delivery, a tak jsem mu napsal. V té době jsem si ovšem nebyl jistý, zda je Tesena pro mě ta pravá.

Kdy jste si uvědomil, že chcete v Teseně pracovat? Co bylo důvodem, že jste přijal právě tuhle nabídku?

V prvním kole na mě udělali dojem majitelé, respektive to, že to měli (mají) v hlavě srovnané a měli jasně definované strategické cíle Teseny. To na mě opravdu zapůsobilo, často se potkáte s firmami, jejichž majitelé tápou, co se cílů a strategie týká. V další fázi pohovoru jsem měl možnost nahlédnout do fungování týmů a nadchlo mě, že všichni napříč firmou táhnou za jeden provaz a dělají tu práci s nadšením. Cílem není vydělat peníze, ale změnit testování, pomoci firmám dodávat lepší produkty a nabízet lepší služby. Skvělé také bylo, že pohovorů se mnou se aktivně zúčastnili i někteří mí budoucí podřízení.

Jak byste po skoro 3 letech to svoje tehdejší rozhodnutí zhodnotil?

Byla to výzva, jednu dobu Tesena hodně rychle rostla a nevěděl jsem, zda to zvládnu. Jsem rád, že jsem do toho šel.

V úvodu jste mluvil o tom, že chcete být vnímán jako manažer, který se nebojí ušpinit si ruce, jak moc jste tedy hands-on v samotném testingu?

Dobrá otázka. Upřímně já jsem jeden z mála lidí v Teseně, který testing ovládá jen teoreticky. Moje silná stránka je analytické myšlení, strategické plánování a people management, tam se snažím vždy přiložit ruku k dílu, ale do test casů raději nesahám :-)

Tesena respektive Teseňáci vyznávají několik hodnot, mě zaujalo “game changers” neboli průkopnictví. Co si pod tím mám v praxi představit?

Jsem moc rád, že jste si vybrala zrovna tuhle hodnotu, protože ta nás opravdu odlišuje. Snažíme se vytvářet takové prostředí a podmínky, aby jednotliví členové týmu aktivně přicházeli s novými nápady. Chceme, aby se na základě svých předchozích zkušeností a znalostí z jiných projektů nebo třeba konferencí nebáli u klientů zavádět nové postupy, které posunou testing dopředu.

Z vašeho webu jsem pochopila, že jedním z hnacích motorů Teseny je posunout testing dál. S tím zřejmě souvisí i založení Tesena Labs, jak se vám tedy podařilo posunout?

To souvisí právě s tím „průkopnictvím“. Vytvořili jsme prostředí, takové interní podhoubí, kde v rámci menších agilních týmů zkoumáme progresivní nápady a trendy v testování. Experimentujeme tak s novými nástroji a postupy, o kterých chceme vědět víc my i naši klienti.

  • Zabýváme se tvorbou frameworku pro performance testy a automatizovaným testováním mobilních aplikací.
  • Zaměřujeme se i na trendy, mezi které patří self-healing a autonomní testování.
  • Věnujeme se také testování stále častěji přijímaných technologií, jako je například Voice Assistants.
  • Neustále zlepšujeme své dovednosti v oblasti integračního testování, používání kontejnerů a pokročilé techniky testovací analýzy.

 

Jaké jsou tedy další plány Teseny? Bude stále hrát testování prim?

Vize společnosti je jasná: být jak pro zákazníky, tak pro jednotlivce (ať už to jsou naši zaměstnanci či nikoli) první volbou, bavíme-li se o testování systémů a aplikací. Chceme se však zaměřit také na škálovatelnost našeho businessu. A právě k tomu by nám měl pomoci Tesena Labs.

A jestli bude hrát testování prim? Já si myslím, že všichni vidíme (anebo to brzy poznáme), že testing je nejdůležitější součástí dodávky jakéhokoli IT řešení:)

Plány máte veliké, předpokládám, že na to budete potřebovat rozšířit tým, jak jste na tom s lidským kapitálem?

Popravdě bychom potřebovali, aby se naše teseňácká rodina rozrostla. Proto taky zkoušíme nové platformy jako je třeba smitio, a zároveň hledáme další způsoby, jak o sobě dát víc vědět směrem nejen k testerské komunitě.

Jaké aktivity tedy v Teseně děláte v rámci testerské komunity?

Snažíme se nejen brát, ale hlavně dávat a přispívat k posouvání testingu obecně, pořádáme tedy různé konference, či webináře, kam zveme zkušené odborníky, kteří se dělí o své know-how. Náš Tesena Fest, mezinárodní konference přinášející aktuální testovací trendy a inspiraci je toho hezkým příkladem.

Úspěch máme také s Klikatonem, do kterého se může zapojit široká nejen testerská veřejnost. Cílem je odhalit a vyreportovat, co nejvíc chyb daného produktu. Ty nejlepší pak odměňujeme věcnými cenami.

Říká se, že testerů je na trhu dost, čím si tedy ten deficit u vás vysvětlujete?

Problém je v tom, že my do Teseny nehledáme jen tak nějakého testera:-) Pro nás je ideální tester odborník; člověk, který dokáže vidět “big picture” produktu, který testuje, rozumí vývojovému cyklu produktu, dokáže se pobavit s IT analytikem, architektem nebo vývojářem. U nás je tester rock star, ne pouze druhé housle ve vývojovém týmu a určitě ani nechceme být přestupní stanicí v kariéře vývojáře.

Tesena zaměstnává poměrně velké procento žen. Čím to je? Cílíte na ženy záměrně?

Ano i ne, rozhodně nechci, aby to vyznělo, že preferujeme testerky před testery, ale určitě jsme rádi za to, že jsme vnímáni jako firma, která je přátelská třeba i k maminkám (a tatínkům) při a po mateřské; firma, která nabízí velmi flexibilní pracovní podmínky atd. Zároveň se chceme zaměřit také na juniornější testery, začali jsme spolupracovat v této oblasti s Czechitas.

Vraťme se tedy zpátky k vám. Jakou největší “botu” jste v kariéře udělal?

Ze začátku kariéry jsem měl v jedné firmě na starosti datový sklad respektive byl jsem zodpovědný za aktualizaci dat, tenkrát se to dělalo full loadem (tj. nejdříve se všechna data smažou a následně se nahraje kompletní datový obraz). Povedlo se mi tyto 2 činnosti prohodit a v domnění, že je vše v pořádku, jsem šel domů. Naštěstí si toho všimla kolegyně v reportingu, když ji přišly prázdné reporty, a stálo mě to “jen” několik hodin práce a pot až za ušima:-)

Na závěr jsem se Toma zeptala, co si myslí, že by o něm řekli jeho podřízení. Byla to snad jediná otázka, kde opravdu dlouho přemýšlel. Na Tomášovi bylo vidět, že váhá, zda to, jak by si přál, aby ho podřízení viděli, je v souladu s tím, jak ho opravdu vidí.

Já za sebe mohu říct, že z toho hodinového rozhovoru s ním, jsem přesvědčená, že by o něm řekli to, že to je kompetentní člověk na svém místě, který zbytečně nemikromanažuje, ale zároveň je vždy k dispozici pro své přímé i nepřímé podřízené v případě, že ho je potřeba.

Pokud přemýšlíte, že byste chtěli budovat kariéru v testingu a váháte, zda je Tesena pro vás tím pravým místem, určitě doporučuji, abyste využili Tomášové nabídky a popovídali si s ním. Můžete online nebo třeba u dobrého čaje či vychlazené IPY.

 

Staňte se testery v Teseně
Sdílet
Odebírat