Zpátky na blog

SMITIO + FEMME PALETTE: MENTORING ŽEN V IT

24. 3. 2021 | Martina Rychtarová

JAK POMOCÍ MENTORINGU PODPOROVAT ŽENY V BUDOVÁNÍ ÚSPĚŠNÉ KARIÉRY

I když se doba mění a o tématech genderové rovnosti a (ne)rovných platů se diskutuje o něco víc než dřív, přesto se ženy během své kariéry neustále potýkají s množstvím předsudků, stereotypním myšlením, neadekvátním ohodnocením své práce a dalšími překážkami, které jejich mužští kolegové vůbec řešit nemusí. Situaci aktuálně neprospívá ani doba coronavirové krize, která nám staví do cesty další překážky a výzvy. Ale ženy nejsou z cukru. To je historií i současností potvrzený fakt. Stejně jako fakt, že když spojí síly, dokáží někdy téměř nemožné. Jednou z cest, jak podpořit profesní i osobní rozvoj a růst a pomáhat ženám zvyšovat vědomí vlastní hodnoty, je mentoring. 

Situace žen na IT pracovním trhu

Výzkum, který realizovala společnost SMITIO v roce 2020, potvrdil, že v IT pracuje
7 % žen. Potvrdil i zásadní rozdíl v platech, kdy rozdíl mezi mediánem hrubé mzdy mužů a žen pracujících v IT vzrostl oproti roku 2019 na 12 500 Kč (muži 55 000 Kč měsíčně, ženy 42 500 Kč měsíčně). 
Změnám k lepšímu aktuálně nenahrává ani řada restrikcí a proticovidových opatření, která se v IT, stejně jako v jiných oborech, dotýkají mnoha žen s dětmi a staví je do nové pozice. Pokud máte školáky, kteří tráví poslední rok více času doma než ve škole, pak přesně víte, o čem je řeč. Ano, můžete si vzít OČR, ale tím se na delší dobu odstřihnete od práce, nemluvě o snížení příjmu. Můžete samozřejmě pracovat z domu, ale jaká bude vaše efektivita, když jsou děti doma a vy musíte být zároveň hospodyně, napůl učitelka, kuchařka i domácí entertainer... Mnoha ženám bere tato situace energii, sebevědomí i motivaci.

SMITIO a Femme Palette – podpora profesního rozvoje žen v IT

Pro ženy v různých životních situacích, ať už chtějí nastartovat kariéru, rozjet vlastní byznys, vrací se do práce po mateřské či právě po době strávené na OČR, nebo se ocitly na nové pozici, může být mentorství jedním ze zásadních milníků pro úspěch jejich další kariéry. Stejně tak jako schopnost říci si o náležitou odměnu. „Neexistuje žádný důvod k tomu, aby ženy braly méně peněz než muži,“ říká Lucie Neumanová, spoluzakladatelka Femme Palette, jejíž misí je pomáhat ženám v kariérním rozvoji. Podle jejích slov může situaci zásadně prospět, když budou ženy vědět, kolik peněz berou na stejných pozicích muži. Tomu jde naproti i platforma SMITIO, která pojímá hledání práce v IT moderním a svěžím způsobem, což dokládá i transparentnost nabídek včetně zveřejňování výše mzdy.

„SMITIO chce pomáhat v rozvoji IT specialistům či nadšencům, kteří se chtějí vrhnout do IT oboru. Mentoring vnímáme jako velký přínos při startu nové kariéry, který může mít pozitivní vliv i na osobní život. Nemalou přidanou hodnotu vidíme i u firem, jež se potýkají s nedostatkem lidských kapacit či neznámým jménem na trhu. Femme Palette jde stejnou cestou, a proto jsme se rozhodli propojit síly a rozvíjet trh,“
říká Denisa Janatová, CEO a spoluzakladatelka platformy SMITIO. „V mentoringu vidíme velkou sílu a synergii – může pomoci v náboru a ve vnímání image značky zaměstnavatele a zároveň poskytuje ambasadorům firem, kteří se stanou mentory, přístup k zajímavým talentům,“ dodává Denisa.

Už sám příběh Denisy může být inspirací pro ostatní ženy – je matkou téměř dvouletého syna a pracuje od jeho narození. Vystudovala IT a má za sebou mnohaletou praxi v recruitmentu IT, kde navnímala potřeby IT specialistů, které následně aplikovala do SMITIA. Dále má čtyři roky zkušeností na pozici product owner v projektu řízení interního CRM. „Uvědomuji si, jak těžko někdy ženy uplatňují kvůli předsudkům své zkušenosti. Přitom jsou to výborné ajťačky – jsou pečlivé a dokáží se na věci dívat z jiného úhlu pohledu. Je skvělé mít namíchaný tým. O to těžší to pak mají matky, které nechtějí přerušit kariéru a najdou si ten správný balanc mezi prací a rodinou. A obzvlášť těžké to potom je, když se ve společnosti ještě objeví názor, že matka má zůstat doma s dítětem, protože to tak vždycky bylo,“ dodává Denisa.

SMITIO – nabídky práce v IT ajťáckýma očima

Jako moderní a živá platforma, která propojuje IT komunitu se zajímavými IT pozicemi, vám poskytne SMITIO informace, které běžně v seznamu nabídek práce chybí. „SMITIO jsme založili proto, že jsme chtěli propojit dva odlišné světy, proto i název smiTio, kde T znázorňuje stůl a i symbolizuje IT odborníky a projektové týmy, případně HR. Naším cílem je urychlit nábor a mazat stereotypy a předsudky v náboru v IT,“ upřesňuje Denisa. SMITIO prezentuje firmy včetně projektů, na kterých pracují, propojí zájemce přímo s projektovým týmem, ukazuje vnitřek společnosti. Buduje IT komunitu a realizuje meetupy pro obě strany stolu.

Femme Palette – pomoc ženám, aby byly nejlepší v tom, co dělají

Zakladatelky společnosti Femme Palette věří, že mentorství je zásadní pro úspěch kariéry i v oblasti informačních technologií. Sdílení odborných znalostí a dovedností a přístup k poradenství jsou základními kameny pro získání jistoty potřebné v různých oblastech IT. Nakonec i mentoři (aktuálně má Femme Palette ve své mentorské „základně“ 60 % žen a 40 % mužů), kteří se s vámi podělí o své zkušenosti, byli jednou ve vaší kůži. O to cennější jejich rady jsou. „Podařilo se nám propojit už více než 350 žen nejen z Prahy a Brna, ale i z ostatních měst České republiky s mentory, kteří jim během šesti měsíců pomáhají s jejich kariérními cíli,“ říká Lucie Neumanová.

„Vybrat si mentoring patří k nejlepším rozhodnutím, která jsem udělala. Měla jsem velké štěstí, že se mým mentorem stal Jakub. Oceňuji jeho znalosti, úsilí, trpělivost a empatii, se kterými mě provázel na mé cestě k programování. Díky skvělému mentorovi se cítím stále stejně motivovaná jako na začátku. Moc děkuji!“
Maria Camila Ordoñez Morales, Sr. Talent Acquisition Partner, Ataccama
Mentor: Jakub Starý, St. Software Engineer, UNCOMN

Femme Palette založily v roce 2018 Lucie Neumanová a Klára Holíková s cílem pomáhat ženám v jejich kariérním růstu tím, že spojují podobně smýšlející ženy, nabízí mentorství a bezpečný prostor pro setkávání a networking. Inspiraci pro založení Femme Palette nabrala Lucie Neumanová během svého pobytu v Americe, kam se rozjela studovat a kde nakonec zůstala šest let ve světovém startupovém centru v Silicon Valley. Jako marketérka a později i jako designérka prošla několika startupy včetně Springboardu, který se věnuje vzdělávání lidí v různých technologických oborech. Zároveň se pohybovala v komunitě, kde se řešila problematika genderové rovnosti či rovných platů. Po návratu se rozhodla zúročit svoje zkušenosti a založila Femme Palette.

Feminismus v moderním pojetí

Slovo feminismus vyvolává v Česku ještě stále řadu negativních asociací a reakcí. Přitom podle slov Lucie Neumanové nejde o nic víc než o to, aby se mohly ženy svobodně rozhodnout, co chtějí dělat, aniž by je za to odsuzovalo jejich okolí či společnost. Jsou ženy, které chtějí být doma s dětmi, jsou ženy, které se vracejí chvíli po porodu do práce, jsou ženy, které děti vůbec nechtějí... Jde jen o to, že žena má mít možnost vybrat si takový život, jaký chce, a nevystavovat se tím odsouzení společnosti. A pevně věříme, že Femme Palette i SMITIO společně pomáhají ženám, aby byly silné, sebevědomé a nebály se být samy sebou. Stejně tak jako věříme, že společná ženská energie a vzájemná podpora dokáží divy.

 

Zapoj se do IT projektů
Sdílet
Odebírat