Zpátky na blog

# Přechod od PHP k JAMstacku

1. 6. 2022 | Kateřina Marešová

Na konci března 2022 dosáhla Air Bank, jejíž součástí je od roku 2021 i značka Zonky, milion klientů. Náležitě to všichni oslavili - pozvali klienty i zaměstnance na pivo/limču. Za tímto úspěchem stojí tvrdá práce všech zaměstnanců, lví podíl na tom mají i kluci z jejich Frontend týmu, který je zodpovědný za první “dojem” který klient na jejich digitálních kanálech získá.

Tým frontendu vede Ondřej Kašpar, kterému většina lidí říká "Kaspi". Ondra je původem ze Zonky (nastoupil v roce 2015) a stojí za projekty jako je: Osobní skóre (část React appka, část Gatsby), nějaký backoffice (React), homepage (Gatsby). 

"Chceme hodně věcí měnit a vylepšovat. A dost z toho půjde možná ztuha. A dost z toho možná bude vyžadovat dočasné/trvalé kompromisy. Nechceme ego. To tady na frontendu nemají ani ti největší borci." říká o svém týmu Ondra.

"Občas jsme možná až moc puntičkáři. Nikdy ale nezapomínáme na mantru "delivery". Kód chceme mít pěkný, ale v code review jsme na sebe milí a pomáháme si navzájem.  Chyby si neházíme "na triko", nebo nepřehazujeme jako horký brambor. Každý se stejně vytrestá nejvíc ve svojí hlavě. Místo toho radši řešíme, kde byla díra v procesu (testy, build, deployment, ...), aby se nám to příště nestalo. Proto se nemusíme bát zvednout ruku a říct "to jsem zvoral já".

Nedávno si v rámci vylepšování s Frontend týmem prošli přechodem z PHP na JAMstack a rozhodli se podělit se s IT komunitou o:

  • co to je JAMstack a jak to funguje
  • co je vedlo k této změně
  • s jakými problémy se během transformace potýkaly
  • praktické ukázky
  • co se povedlo a nepovedlo
  • v čem vidí výhody JAMstacku oproti PHP
  • a spoustu dalšího

Mrkněte na záznam z akce. Meet-up je vhodný pro všechny nadšence do Frontendu (hlavně Reacťáky) ale i pro všechny, kteří si chtějí rozšířit své IT obzory a nahlédnout pod pokličku toho, jak probíhá vývoj frontendu v Air Bank. 

Pojďte tvořit banku, kterou můžete mít rádi
Sdílet
Odebírat