Zpátky na blog

V inQoolu budují moderní Česko

10. 8. 2022 | Věra Doláková

Vyřizujete si své záležitosti raději z pohodlí domova a využíváte k tomu služeb eGovernmentu? My také, protože nás nebaví ztrácet čas lítáním po úřadech a postáváním ve frontě. Máme zkrátka rádi, když technologie ulehčují život.

Proces digitalizace ve veřejné správě je žhavým tématem minimálně posledních tří dekád. Za tu dobu se Česko posunulo, stále má ale oproti některým evropským sousedům co dohánět. A tak nás zajímalo, co všechno se pro digitální pokrok moderního, konkurenceschopného Česka dělá. Pro odpovědi jsme si zašli za Mariánem Čamákem z inQoolu.

InQool založili Peter Halmo, Tibor Szabó a Matúš Zamborský, ještě jako studenti Fakulty informatiky MU v Brně. Přesně před dvanácti lety. Jejich plány byly od začátku velmi smělé, chystali se vytvořit sociální síť konkurující Facebooku. Z toho sice sešlo, zato dokázali vytvořit stabilní firmu se skvělým renomé, která vyvíjí vlastní produkty pro obce, ministerstva, univerzity, kraje i soukromé společnosti. Za tu dobu už jich dokončili 213 a další přicházejí. Rozrostli se na tým o skoro 70 lidech a rozšířili svou působnost i na Slovensko. A ani dnes si nekladou malé cíle. „Budujeme moderní Česko“ zní jejich sebevědomé motto. Jak? Pomocí informačních systémů, pokročilých webových portálů a DMS systémů.

Specializují se na veřejné zakázky. Jejich nejnovější výzvou je vývoj pro Ústavní soud ČR. „Chceme zlepšovat fungování země, přispívat k digitalizaci,“ vysvětluje Majo. „Vyvíjíme velké informační systémy pro českou i slovenskou veřejnou správu (např. projekt Slovensko.digital, Národná banka Slovenska nebo projekt Národní archiv pro evidenci velkého množství archiválií pro Ministerstvo vnitra), taky systémy na správu dokumentů (pro Slovak Telekom & český T–Mobile vyvíjíme systém na správu 1,3 mld. dokumentů – všech jejich faktur, smluv apod.), webové portály (damenavas.cz), weby (trencin.sk), mobilní aplikace (Lavdis mobile) a podobně.

Vývoj pro veřejnou správu má svá specifika, ptáme se dál Mariána, jaká to jsou? „Určitě pevný deadline, ale zároveň taky pevný rozsah projektu, což může být výhoda. Pak ještě že projekty se většinou řeší vodopádem, ale záleží to i na tom, jak si to s klientem nastavíme.“ A není to nuda? Přeci jen, většinou jsou veřejné zakázky opředené mlhou nudy a zastaralé metodologie. „Pravda je, že existuje předsudek, že vývoj pro VS je zkostnatělý. Ale to není nutně pravda. Většinou jsou zákazníci sice zvyklí na vodopád, ale často jsou otevřeni i modernějším postupům, třeba projekt pro Ústavní soud nebo vývoj BrnoID je spíše SCRUM. Je to vždy o lidech, kteří na projektu ze strany zákazníka pracují, i o tom projektu samotném. My používáme ty nejmodernější technologie (React.js, React Native, TypeScript, Java EE apod.) a není žádný důvod používat starší.

Ok Majo, to zní dobře. A jak se vlastně k takové zakázce, jako je třeba BrnoID, dostanete? „Zakázku jsme klasicky vysoutěžili. Ve výběrkách máme úspěšnost přibližně 50 %.“ To je velmi pěkný výsledek! „V Česku se nám již povedlo vybudovat si dobrou pověst, jméno naší firmy je ve veřejném sektoru známé. Postupně pronikáme i na Slovensko. Tam jsme dobře začali webem pro město Trenčín a teď nás i další města formálně zvou do svých výběrek na tvorbu nového webu. Ubírá se to tedy tím směrem, že už nás města, kraje či instituce samy pozvou do výběrového řízení, abychom se mohli účastnit, nemusíme již všechna výběrka hledat pouze sami.

Kromě toho všeho máte i své produkty jako iQ Metropolis pro městské policie nebo produkt Grantys, můžete k němu něco říct? „Grantys je systém pro správu grantů, slouží primárně pro nadace. Žadateli o grant bývají firmy a neziskové organizace (např. Dobrý anděl, environmentální fondy apod.). Dříve se dotace řešily přes e-mail, Excel, papír. Nyní je celý proces řešen elektronicky v rámci jednoho systému, včetně průběhu čerpání dotace, rozpočtu a průběžných reportů o realizaci.

Ještě bychom rádi nahlédli do zákulisí inQoolu. Prozraďte Majo, jak v inQoolu fungují vaše týmy. „Týmy jsou velké v závislosti na projektech, bývá to 3–20 lidí. Podle projektů jsou taky rozděleny. Skládají se z projektového manažera, team leads za FE, BE, SW analytika, testerů, případně i grafika, je-li potřeba. Sestavují si je projektoví manažeři ve spolupráci s vedením. Neberou se ale jako „nadřízený“, spíše jako někdo, kdo drží otěže a snaží se projekt ukočírovat. Je-li projekt řešen vodopádově, je např. analytik a grafik potřeba zejména na začátku projektu, naopak testeři až v pozdější fázi. Pokud je projekt řešen agilně, jsou všichni potřeba během celého procesu vývoje. Technologie jsou dané předem. Máme svůj tech stack, který používáme.

A nakolik se na rozvoji společnosti dnes podílí její zakladatelé Peter, Tibor a Matúš? „Všichni tři jsou ve firmě velmi aktivní a stále zůstávají jejím pomyslným středem. Tibor řeší obchod, získávání nových projektů a také finance, faktury. Peter je projektový manager, má pod sebou největší projekty a také „hasí všechny průšvihy“, co se u projektů občas vyskytnou. Má také finální slovo při výběru nových zaměstanců a další části HR agendy. Matúš je SW architekt a má na starosti náš celý technologický stack. Shodujeme se s kolegy, že nás hodně motivuje, když vidíme, jak kluci tvrdě pracují společně s námi. Jsou pořád na příjmu, chodí s námi společně do kanceláře, kde sedí všichni pohromadě. A klidně spolu zajdem na pivo. Jsme tu všichni v podobném věku a často spolu dobrovolně trávíme čas i o víkendech. A to mě na tom baví.

Zaujalo vás, jak to v inQoolu funguje a na čem pracují? Koukněte na jejich otevřené pozice. Pokud jsou React nebo Java vašimi silnými stránkami, můžete se také připojit k týmům a pracovat na projektech, které jsou prospěšné a použitelné v životě i v práci řady z nás. „Je to rozhodně pro zaměstnance motivační, protože za sebou vidí reálnou práci, vidí projekty, které vyvinuli, rovnou v praxi a mnohdy je sami denně využívají (BrnoID, cobude.brno.cz, justice.cz).“ Uzavírá Majo naše dnešní povídání.

A že jsou jejich produkty opravdu funkční a prakticky využitelné, to mohu potvrdit i já, protože portál justice.cz mi byl svého času každodenní oporou a pomocníkem.

Díky za rozhovor, Majo, a držím palce, ať se vám v inQoolu daří vaši vizi naplňovat.

Přidejte se do skvělého týmu
Sdílet
Odebírat