Zpátky na blog

Více lidí = vyšší produktivita?

28. 3. 2023 | Kristýna Okáčová

Více lidí=vyšší produktivita? Řekneme vám, proč to nemusí být pravda.

Jaké výhody má vývoj v malém týmu?

Asi každého klienta napadne při zadávání projektu malému týmu o dvou až třech lidech, zda by nebyl projekt rychleji hotový, pokud by na něm pracovalo více lidí

Dávalo by to smysl, že? Je tu však pár věcí, které hrají proti.

Větší tým nemusí nutně znamenat vyšší produktivitu. Více lidí v týmu zvyšuje potřebu koordinace. S větším týmem se také zvyšuje míra chybovosti. Vytrácí se pocit zodpovědnosti za kvalitně provedený projekt a čas zhotovení se kvůli "papírování" a množství předávaných informací (často chybných) nezkrátí ani o polovinu.

Na co si dát pozor?

Tým by měl být stimulačním prostředkem pracovní motivace sám o sobě. Pokud ale máme mnohočlenný tým, může to management i zaměstnance strhávat k nešvarům, jakým může být například hodnocení členů týmu podle výkonu, či přehazování zodpovědnosti na druhého.

Jestliže jsme hodnoceni podle výkonu, obvykle se nám nechtějí sdělovat veškeré informace a necháváme si něco takzvaně "pro sebe", abychom měli nad ostatními výhodu. Bez vnitřní komunikace, ale nemůže tým fungovat. Stejně tak hrozí rozpad, když se nemůžeme dopátrat člověka, který je zodpovědný za část práce, na kterou máme navazovat, nebo hůř, když je naše práce zbytečná.

A jak je to uvnitř vývojářského týmu?

Je lepší mít Full-Stack vývojáře, nebo je pro tým výhodnější, když se role rozdělí a máte specialistu na Front-End, Back-End a k tomu nějakého UXáře?

Jan Pravda z HotelTime Solutions má zkušenost s oběma variantami. Když začínali měli v týmu z velké části hlavně Full-Stack, nyní však přechází na specializované vývojáře, jelikož došli k názoru, že "najít člověka, který má grafické cítění a chtěl by se hrabat v databázích je nemožné, protože pravá hemisféra mozku se spolu prostě moc nekamarádí.” Jak říká. Proto je lepší mít zvlášť grafika a zvlášť člověka na Back-End.

Podle Tomáše Svobody, který přispíval do smitio online coffee, je "Full-Stack zajímavej, ale nikdo nemůže být plnej Full-Stack, je dobrý když se skupiny překrývají." Například když UX vidí třeba 20% do Back-Endu, takže se nemusí doptávat na všechno.

Malý tým prospívá nejen projektu, ale i jeho členům.

Jak tedy uspořádat vývojářský tým, aby se elegantně vypořádal s náročným projektem?

Řešením může být právě malý tým. Jeho uspořádání záleží na druhu projektu, či potřebách firmy.

Obvykle se skládá z designéra a dvou developerů, možností je ale mnoho.

Jak říkají kluci z HotelTime Solutions v našem smitio TALKu: právě tento malý tým tvoří pomyslnou trojnožku, která dokáže podržet chod celé firmy, či projektu.

Díky malému počtu lidí v týmu se každý jednotlivý člen přesně orientuje v tom, kde se projekt nachází, kde jsou jeho silné a slabé stránky a ví, co je potřeba komunikovat jak směrem dovnitř, tak směrem ven, aby se projekt posouval co nejrychleji a nejefektivněji vpřed.

Takové týmy dají obrovskou možnost svým členům se nadále učit, nebo zcela změnit svoje technické, či pracovní zaměření a dají člověku možnost dále růst. Přesně jako se to stalo Janu Pravdovi z HotelTime Solutions, který nastupoval do firmy jako programátor v C++ a nyní ovládá celou řadu technologií a působí jako CTO firmy.

Pro jaký typ lidí je malý tým vhodný?

Podle Jana Pravdy nemusí být malý tým vhodný úplně pro všechny:

"Pokud narazíte na matadora, ten může v malým týmu narazit, protože je zvyklej dělat věci nějak a nechce se přizpůsobovat tomu, jak ten proces v malým týmu funguje."

Co ale takový absolvent? Ve velkém týmu jsou jasně daná pravidla. Absolvent, či junior nedostane prostor se zapojit do celému projektu, není často puštěn do databází a je spíše držen na okraji, aby něco nepokazil.

Co ale malý tým?

V HotelTime Solutions zastávají názor, že právě v takovém týmu absolventi akcelerují, a to díky tomu, že dostanou prostor a pokud se chtějí učit, dostanou se v projektu ke všem částem od A do Z.

Proč se do takového týmu přidat?

Výhodou malého týmu je vysoká míra interakce a zároveň se zvyšuje pocit zodpovědnosti-jednoduše řečeno, pokud někdo nedodá svůj díl práce, není třeba žádných zdlouhavých hodnocení, protože všichni vědí na čí “hlavu to padá”.

Komunikace je mnohem transparentnější, což může zároveň pomoci i při složitých rozhodnutích a v neposlední řadě se mohou z vašich kolegů stát velmi snadno vaši přátelé, díky množství společně stráveného času.

Malý tým vítězí.

Práce v takovém týmu vede k lepším výsledkům za kratší čas a v konečné zi, díky sdílení odpovědnosti a intenzivní spolupráci i ke kvalitnějšímu produktu a vy jakožto zaměstnanci se stáváte flexibilnějšími a rutina vás jen tak nedostihne. A to většinou v práci chceš a kdo by ještě váhal, podívejte se na smitio TALK, kde kluci z HotelTime Solutions debatují právě na téma malý vs. velký tým.

A co od týmu očekáváte vy. Co je pro vás to takzvané "no go", kvůli čemu byste i tým opustili?

 

Přidejte se do týmu:
Sdílet
Odebírat