Zpátky na blog

7 tipů, jak zvládnout online pohovor

27. 3. 2020 | Vendula Vítková

Online pohovory nabývaly v posledních letech na popularitě, zvlášť u zahraničních firem, kde šéfové nabírali kandidáty na dálku. V posledních dnech se pro nás staly online pohovory každodenní realitou.

Videokonference/online pohovor se od toho klasického moc neliší, až na kávu nebo vodu, tu si budeš muset připravit sám, a pevný stisk při podání ruky.

I přesto, že nebudete všichni v jedné místnosti, personalista/šéf na monitoru bude sledovat tvé spontánní reakce a řeč těla. Je dost pravděpodobné, že si tvůj pohovor také nahraje. Navíc počítej, že otázky budou víc „na tělo“, aby si tě důkladně prověřili.

Jak na to?

1. Připrav se

A to nejen na klasické otázky, které tě u pohovoru mohou potkat, jako: „Popište sám/a sebe ve třech slovech.“ nebo „Co se vám nejvíce líbí na naší společnosti?“, ale i na ty, které odhalí tvou pracovní morálku. Přece jen teď budeš nějaký čas pracovat z domu / na dálku. Připrav si také otázky, které zajímají o firmě/týmu a jejich fungování tebe. Pár tipů najdeš v tomto článku.

2. Otestuj svoje zařízení

Tohle nepodceň. Zkontroluj stav webkamery a reproduktoru a zkus se s někým před pohovorem přes vybranou aplikaci spojit.

Je možné, že při online spojení nastanou komplikace, a na to nemusí být druhá strana připravena. Když budeš mít v rukávu schovaný náhradní nástroj pro videokonferenci, nic nepokazíš.

3. Vyber ideální místo a eliminuj rozptýlení

Místo by nemělo by být příliš tmavé, nemělo by na tebe svítit přímé světlo jako při výslechu a okno za zády také není vhodné. Ideální je být na přirozeném denním světle a mít za zády zeď.

Ztiš všechno, co by mohlo ovlivnit vaši společnou konverzaci, včetně spolubydlících, dětí, domácích mazlíčků a telefonních nebo e-mailových oznámení v počítači.

4. Oblékni se jako profík

První dojem dělá nejen pozdrav a úsměv, ale i vzhled. Neupravený a v pyžamu bys na standardní pohovor nejspíš nepřišel.

5. Přihlaš se včas

Pokud budeš na domluveném video callu připojený na čas (nebo třeba o minutu dřív), jsou to bonusové body pro tebe.

6. Udržuj oční kontakt

Asi největší výzvou videokonference je udržet oční kontakt. Monitor tě bude svádět k tomu, aby ses díval na něj, pak personalista/šéf na druhé straně uvidí jen tvoje čelo nebo sklopený zrak. Tvůj pohled by měl směřovat do webové kamery.

7. Nečti z papíru

Připravené otázky jsou důležité, ale ve chvíli, kdy začneš číst celé věty, budeš působit nepřirozeně a strnule. Toho se vyvaruj.


Poslední věc, která platí jak pro normální pohovor, tak pro ten onlinový. Odpovídej na otázky po pravdě. Jde o tvůj job, o tvé začlenění do týmu a porozumění si s budoucím šéfem. Tím, že odpovíš tak, jak si to budoucí šéf přeje, si můžeš pěkně zavařit do budoucna.

A hlavně, žádný stres! Pro většinu z nás jsou online pohovory formou videokonference nové.

Nabídky na práci na dálku
Sdílet
Odebírat