Zpátky na blog

Chcete najmout ajťáka? Tak s ním jednejte na rovinu a nedělejte z něj blba

13. 8. 2018 | Vojtěch Žák

„Ahoj Martine, chtěl bych si vás přidat do své sítě na LinkedInu.“

Ale já tebe ne, nazdar.

Ať už se jedná o webmastera, grafika, SQL developera či analytika, IT specialisté nemají zájem stát se jednou z položek na vašem hlavoloveckém listu a ob týden (ne-li častěji) dostávat zcela nerelevantní nabídky.

Co naopak chtějí, abyste byli user-friendly, mluvili k věci a nedělali z nich blbce.

Co tedy ajťák rozhodně nechce


1. Omáčku okolo

Přehnaně moc zdvořilostních frází, představovací tanečky, prázdné věty jako „Jsme mladá dynamická společnosti…“, „Inovativní firma s přátelským kolektivem…“ aj.


2. Vágní informace

Kariérní růst, velké firemní benefity, různorodé technologie… to je prázdné jako roztržená kapsa a nikomu to nic neřekne.


3. Mazat med kolem pusy

Je hrozně super, že firma je progresivní, pracuje pro velké klienty a využívá nejmodernější technologie, když nakonec stejně udržujete kód, se kterým si hráli ještě dinosauři. Radši řekněte věci na rovinu a ušetřete čas oběma zúčastněným stranám.


4. Smlouvání o odměně

Není to příjemný a spousta lidí neví, jak na to. Pokud chcete spokojeného zaměstnance, měli byste mu nabídnout, co si zaslouží.

Bavte se s ním na rovinu a řekněte mu, když si ho nemůžete dovolit. Když si specialista řekne o 60 tisíc, které mu dát nemůžete, a stejně ho protáhnete do druhého kola s nadějí, že zmenší své požadavky, tak ho jenom vodíte za nos.


5. Ztrácet čas

Dlouhé výběrové řízení IT specialistu zaručeně otráví. Pokud se musí dvakrát setkat s personalistou, který netuší, která bije, a baví se o věcech, které jsou důležité až po nástupu do práce, ztrácí zájem pro vás pracovat.


6. HR kreativu

Názvy pozic jako Java Ninja, PhP Hero, Superman Python… My taky máme rádi komiksy, ale už nám není pět. Nedělejte z ajťáků děcka a nazývejte pozice podle toho, čím skutečně jsou.

A co od vás ajťák slyšet chce

  1. Na jakém produktu budu pracovat
  2. V jakém jazyku budu programovat
  3. Jaké technologie k tomu budu používat
  4. Bude se jednat o vývoj nebo o údržbu
  5. Jak schopný bude můj šéf (aka mám se od něj čemu naučit)
  6. V jak velkém týmu budu pracovat
  7. Pro jakou firmu budu dělat a jaké jsou její hodnoty

Čím rychleji a efektivněji mu tyto informace zprostředkujete, tím lépe.

Pokud chcete svého potenciálního zaměstnance skutečně zaujmout, vůbec ho nenuťte ztrácet čas s IT nepolíbeným hlavolovcem, ale posaďte před něj team-leadera, který ví, o čem mluví. 

Přesně to pro vás dělá Smitio – dává vám možnost představit se ajťákovi jazykem, kterému rozumí, a rovnou navázat kontakt mezi jím a vašimi manažery.

Nabídky ze smitia
Sdílet
Odebírat