Zpátky na blog

Covid-19 vs. trh práce v IT oboru

3. 11. 2020 | Vendula Vítková

Do mini průzkumu se zapojilo 140 IT specialistů z ČR a ⅓ firem, které inzerují nebo inzerovaly ve smitiu. Máme pro vás vstupy, jak na tom IT trh práce aktuálně je, a to i v porovnání se zbytkem pracovního trhu. Tak se podívejte na rozdíly.

Rozpad respondentů z řad IT specialistů

Na dotazník nám odpovědělo 85 % mužů a 12 % žen, 3 % respondentů byly jiného pohlaví. Větší polovina respondentů byla ve věku 25–34 let, převážně z Prahy a Brna z řad Programátorů/Developerů, IT manažerů/Ředitelů a Testerů/QA.

Propouštění kvůli covid-19 v ČR

Podle deníku idnes.cz v první vlně koronaviru (jaro 2020) propouštěla ¼ českých firem své zaměstnance a 1/3 zaměstnanců se krátily mzdy a bonusy. Prognózy pro druhou vlnu koronaviru (podzim 2020) slibují, že 1/3 firem v ČR bude propouštět.

Jak to vidí IT společnosti?

Při průzkumu mezi IT společnostmi jsme zjistili, že propouštění z řad IT specialistů proběhlo cca ve 12 % firem, a to především díky restrukturalizaci firmy, kdy se nabíraly IT specialisté na jiné pozice. U 63 % IT společností covid-19 neovlivnil průměrný počet IT pozic, které plánují do konce roku nabrat, u 25 % nabírají dokonce víc, než plánovali na začátku roku 2020.

Personalisté se však v 63 % shodli, že je aktuálně na trhu více aktivních uchazečů než před nástupem koronaviru, avšak ne IT talentů, které hledají. Fakt o nedostatku potřebných IT talentů, které týmy hledají, podporuje i komentář jednoho z respondentů, vedoucího vývoje: „Zdvojnasobili jsme nas vyvojarsky tym v poslednich 6 mesicich a sehnat lidi je problem porad. Spis je to jeste vetsi problem, protoze lidi si cim dal radeji nechaji stabilni starou praci, nez aby zkusili neco noveho.“

Jaká je realita u IT specialistů?

Z odpovědí IT specialistů vyšlo, že se v průběhu první vlny koronaviru propouštělo v 16 % IT společností především v menších městech. Pro 57 % IT specialistů, kteří přišli o místo, bylo těžké najít nový job. Jeden z respondentů na pozici IT ředitele/manažera reagoval takto: „Behem covid krize naprosty problem sehnat praci v IT. Prilis mnoho uchazecu a malo pracovnich pozic, coz je obrat o 180 stupnu oproti situaci v Q42019.“

Při aktuální (druhé) vlně koronaviru se IT specialisté s propouštěním setkali zatím jen v 9 % IT firem, opět převážně v menších městech.

Jak je to se zakázkami?

50 % IT firem z našeho průzkumu hlásilo od začátku korona krize nárůst zakázek jak z veřejného, tak ze soukromého sektoru. 38 % společností je na tom se zakázkami stejně.

Na nárůstu projektů se shoduje i větší část respondentů z řad IT specialistů, kteří pracují na HPP, ale i jako OSVČ: „Jsem OSVČ a s covid-19 vnímám zvýšenou potřebu úprav informačních systémů, protože firmy se snaží nějak adaptovat, tedy měnit svoje zvyklosti a to se samozřejmě na informačních systémech musí odrážet.“

Zahýbal covid-19 se mzdou IT specialistů?

Podle průzkumu mezi IT specialisty se v 80 % mzdy ani jarní, ani aktuální vlna koronaviru nedotkla. U 8 % IT specialistů došlo dokonce k navýšení mzdy.

Tento trend potvrzuje i průzkum mezi IT společnostmi ve smitiu, kdy ve 12 % firem došlo k plošnému snížení mzdy u všech zaměstnanců (nejen u IT specialistů) na předem dohodnutou dobu.

Efektivita práce z domu

Podle posledních zpráv z médií (echo24.cz) je produktivita práce na home office od začátku korona krize až o 20 % nižší. To však vyvrací IT společnosti, které se průzkumu zúčastnily. Ty tvrdí, že efektivita práce z domu u IT specialistů je stejná jako v kanceláři. Velcí zaměstnavatelé z IT segmentu mluví o tom, že budou díky kvalitně odvedené práci z domu kanceláře otevírat jen v poloviční kapacitě.

Avast byl jednou z prvních společností, která okamžitě komplet přešla na home office. Do kanceláří se sice zaměstnanci koncem června vrátili, ale jen na pár týdnů. Od srpna jsou opět doma a ukazuje se, že 40 % zaměstnanců to takto vyhovuje a do kanceláře se vrátit nechtějí.

Google a Facebook uzavřeli kanceláře úplně a předpokládají, že se do nich vrátí jen polovina zaměstnanců.

Jeden z programátorů/developerů v dotazníku okomentoval home office takto: „Je škoda, že mnoho firem nebylo nakloněno k remote spolupráci do té doby, až je k tomu přinutily okolnosti.“

IT segment je na tom pořád o polovinu lépe než zbytek pracovního trhu

Při první vlně koronaviru v ČR propouštělo 25 % firem, nyní se odhaduje, že bude propouštět až ⅓ firem. IT segment je na tom v tomto ohledu podstatně lépe, v průměru (za obě vlny covid-19) se propouštění týkalo 12,5 % IT firem.

Snižování mezd se obecně dotklo 33 % zaměstnanců, v IT pouze 12 %.

A jako třešnička na dortu se jeví efektivita práce IT specialistů z domu, kde si podle firem drží 100 %.


Nezapomínejte, že vzorek respondentů v našem průzkumu je z velké části postavený na aktivitách smitia a členů skupiny Ajťáci pro IT komunitu. Přesnost výstupů ovlivňuje velikost vzorku i fakt, že celý dotazník je postavený na důvěře ke každému účastníkovi. Pokud nechcete, aby vám některý z budoucích článků unikl, přihlašte se do naší skupiny Ajťáci pro IT komunitu nebo přímo do smitia.

Nabídka ze smitia
Sdílet
Odebírat