Zpátky na blog

Potřebujete CV? Přemýšlejte nad ním stejně jako nad UX

24. 7. 2018 | Vojtěch Žák

Psaní CV je otrava. Jenže se mu nejde vyhnout.

I když se vám pracovní nabídky doslova sypou z kapes (z LinkedInu), přece jen není tak snadné zakopnout o práci, která by vám skutečně sedla. A právě k tomu potřebujete dobré CV.

Pravda, životopis není zrovna tím nejrelevantnějším dokumentem na světě. Můžete do něj napsat cokoliv. Jak nám řekl jeden HR manažer z Madridu: „CV není fakt, ale dojem.“ I kdybyste do něj uváděli pouze fakta, hlavní je dojem, který na čtenáře vytvoří.

Životopis je v podstatě velká vizitka, která hlavolovcům usnadňuje nalezení vhodných kandidátů. Umožňuje jim rovnou ze seznamu vyřadit ty, kteří jsou úplně mimo.

A že někteří jsou úplně mimo. Známý mi prozradil, jak jim na pozici HR specialisty přišlo CV „77 věcí, které umím“ a skutečně v něm bylo vypsáno 77 věcí, které člověk uměl, například:

  • „Plést čepice“
  • „Když mi dáte dva měsíce, naučím se německy“. Apod.

Přílišná kreativita je na škodu, ale nudné CV zrovna tak. Dokonce i mezi IT profesionály.

CV jako UX

Můžeme se dohadovat o tom, jestli je CV úplná blbost, nebo ne, ale nikdy to nezmění fakta: pokud po vás zaměstnavatel chce životopis, měli byste mu ho poslat.

CV (potažmo LinkedIn profil) je pořád vaší primární vizitkou.

A když už něco děláte, pojďte to udělat pořádně. Máme pro vás několik vodítek, které mohou změnit způsob, jak nad CV uvažujete.

Při tvorbě CV přemýšlejte jako UX designer. Recruiterovi už prošly rukama stovky sobě podobných nudných životopisů plných irelevantních informací. Dejte mu, po čem touží. 

Zodpovězte si následující otázky:

  • Předáváte v CV message, jakou chcete – totiž že jste skvělý kandidát na danou pozici?
  • Dokáže se v něm čtenář (hlavolovec) snadno zorientovat? Najde v něm všechno, co hledá?
  • Je CV vizuálně atraktivní – čili jasné, stručné, funkční a přehledné?

Co chce personalista vědět?

1. Jak vás identifikovat

Jak se jmenujete, jak vypadáte, kdo jste.

Může vám připadat zbytečné dávat na CV fotku. Ale vy si taky nejdřív checknete, za kým jdete. Až vás recruiter uvidí, snáze si vaši tvář spojí s CV a s dojmem, který si na vás vytvořil. Navíc, spousta IT specialistů na fotku v CV kašle, takže se odlišíte od stáda.

Když pod hlavičku přidáte i krátké představení, ještě si přilepšíte. Funguje jako perex – hlavolovec si rychle udělá představu, jací jste a co chcete.


2. Jak vás kontaktovat

Personalisté ze všeho nejradši volají. Za prvé vás uslyší mluvit a podle toho si udělají lepší představu, co jste zač. Za druhé je to nejefektivnější způsob, jak vás zaháčkovat zavčasu a neriskovat, že vás konkurence vyhmátne dřív. Důležité info pošlou dodatečně na e-mail.

Určitě si vás i vygooglí, takže jim rovnou naservírujte, co chcete, aby o vás našli: LinkedIn profil, GitHub nebo cokoliv, co vás představí v co nejlepším světle.


3. Jestli splňujete podmínky na pozici

Ovládáte všechny dovednosti, které jsou na dané pozici nezbytné?

Neváhejte vykopírovat informace z inzerátu a vložit je do CV (pokud je tedy skutečně ovládáte) – ušetříte tak práci sobě i personalistovi.

Vypište do CV všechny své dovednosti. Klidně jako tagy. Nespoléhejte se na umbrella termíny, hlavolovec je nemusí pobrat.

Nezapomeňte si projít inzerát a upravit CV tak, aby odpovídalo na všechny požadavky.


4. Jak moc zelenej jste

Jinými slovy, kolik máte pracovních zkušeností.

Ke každé pracovní pozici uveďte i projekt, na kterém jste pracovali. Vysvětlete, co konkrétně jste dělali, s jakými technologiemi, nástroji a lidmi. Pochlubte se výsledky; např. „Díky naší optimalizaci algoritmu probíhalo zpracování požadavku o 40 % rychleji.“

Co zahrnout do popisu pracovní zkušenosti?

a) Časový sled. Např. „březen 2016 – duben 2018“. Personalistu zajímá, jak dlouho jste kde pracovali, případně jak dlouho vám trvalo, než jste našli nové zaměstnání.

b) (ne)Logické pořadí – seřaďte svá zaměstnání od posledního k prvnímu.

c) Relevance – popište svoje zkušenosti tak, aby byly komplementární s prací, která vás čeká. Jistě, dělali jste toho spoustu. Vypíchněte věci, které jsou pro budoucí pozici relevantní – ať už je to práce v týmu nebo konkrétní technologie.


5. Jestli zapadnete do týmu

Uveďte v CV svoje zájmy – recruiter podle nich pozná, jestli jste spíše sólista a šedá myš, anebo týmový hráč. Navíc, nikdo nechce pracovat s nudnými lidmi, tj. s lidmi bez zájmů.

Co naopak nemá smysl je házet na papír jednu soft skill za druhou: jsem komunikativní, flexibilní, týmový hráč… Buzzwords.

Radši své schopnosti představte skrze popis vašich zkušeností. Pokud napíšete „S týmem 5 vývojářů jsme optimalizovali…“, recruiterovi je hned jasné, že máte zkušenosti s prací v týmu.


6. Jaké jazyky ovládáte

A na jaké úrovni. Můžete použít evropský referenční rámec, ještě lepší je ale vysvětlit, jak dobře komunikujete. Např. „Chodil jsem na oběd se zahraničními kolegy, účastnil jsem se meetingů v AJ, spolupracovali jsme s kolegy ze Skotksa…“ apod. To je pro recruitera mnohem důležitější, než že máte angličtinu na úrovni B1.


7. Jestli umíte něco navíc

O proaktivní lidi je zájem. Ukažte, že děláte něco navíc. Recruiteři chtějí vědět, že vás práce baví, že jí věnujete svůj volný čas. Cokoliv, čím vyčníváte z průměru, se počítá – konference, extra kurzy aj.

 

Závěrem

CV musí být relevantní pro pozici, na niž se hlásíte. Je to vaše vstupenka na pohovor. Teprve na něm se rozhoduje, jestli práci dostanete.

A jak sami dobře víte, musí hezky vypadat. Ošklivý web, případně web plný bugů, taky hned zavřete, byť je jeho obsah sebelepší. I když nejste grafik, snadno vytvoříte CV, které je přehledné, strukturované a bez chyb. Potom si recruiter může říct: „Tohle je kandidát, kterého chci,“ a udělá všechno pro to, aby vás dostal.

Recruiter má v ruce jenom papír, ale vaše osobnost by z něho měla dýchat.  Nechápete, co tím myslíme? Tak dejte svoje CV do rukou někomu z vašeho okolí a zeptejte se ho, co by si o vás myslel, kdy nevěděl nic jiného, než co v něm stojí. Nebo své CV pošlete nám a my vám dáme zpětnou vazbu.

Pokud pořád hledáte inspiraci pro zajímavý vizuál, může vám pomoci tato stránka.

 

 

Nabídky ze smitia
Sdílet
Odebírat