Zpátky na blog

Přes 45 % zahraničních firem je pet-friendly a procenta se zvyšují

24. 7. 2019 | Anna Valková

Narozdíl od zahraničí, v ČR zvířata v kancelářích u zaměstnavatelů tak oblíbená nejsou. Aktuálně je u nás 10 % firem, které zvířecí mazlíčky v kancelářích akceptují. Mezi nejrozšířenější mazlíčky patří psi, na které jsme se v průzkumu zaměřili.
Přečtěte si, co jsme od IT firem zjistili, jaké výhody a nevýhody s sebou zvířata v kancelářích nesou a máme pro vás i 5 tipů, jak ulehčit soužití lidí a psů v práci.

Průzkum mezi IT společnostmi

Psy v kancelářích podle průzkumu akceptuje 58 % IT firem a 77 % z nich povoluje i další mazlíčky. Po psech v IT kancelářích vítězí rybičky, pak následují hlodavci, kočky, plazi a obojživelníci.

V IT dog friendly offices se pomalu stává standardem, že jsou pro psí parťáky připravené misky a pamlsky a např. v Designeo Creative s.r.o. pro ně mají připravený pohodlný gauč, na kterém mohou náročný den v práci prospat.

I pro psy v kancelářích ale platí pravidla. Z průzkumu jsme se dozvěděli, že v 60 % musí být pod dohledem svých majitelů a po kancelářích se mohou pohybovat volně. Samozřejmostí je to, že majitelé psů musí brát ohledy na alergiky. V KARAT Software a.s. probíhá dog sharing - kolegové si pejsky navzájem hlídají během schůzek, oběda a venčí je. A např. v Adacta Software pravidla stanovená nejsou, vše závisí na domluvě s vedením.

IT společnosti, které psy v kancelářích povolují, je berou jako antistresový prvek a zpestření běžného pracovního dne. KENDAXA Development s.r.o. dokonce bere psy jako členy týmu s nejdůležitější funkcí „Happiness managers.”

Výhody a nevýhody přítomnosti mazlíčků v kancelářích

Dle studií University of South Carolina pomáhají mazlíčci v pracovním prostředí zmírnit napětí a vytvářejí pozitivní a přátelské prostředí, podporují morálku a komunikaci mezi spolupracovníky. Výkonnost a kreativita také narůstá a stres z přepracovanosti opadá vlivem častějších přestávek, které díky psům vznikají.

Jsou zde i negativa, díky kterým je pochopitelné, že je stále spousta firem, co psy ani jiná zvířata v kancelářích nepovolují. Jedním z nejčastějších důvodů jsou alergie, ale také strach ze zvířat, komplikovanější osobnosti mazlíčků, hluk, zápach, větší rozptýlení zaměstnantů a vyšší náklady na údržbu.

5 tipů, jak na mazlíčky v práci

1. Seznamte je: „Zítra přijdu s Maxem. Je kamarádský pesan, takže se nebojte, když vás přijde očuchat a váží kolem padesátky. Prosím, nekrmte ho, jinak ho z té nadváhy nezbavím.”

2. Psí prostor: „Max má pelech vedle mého stolu, budu ho mít pořád na očích.”

3. Pet-free zóny: „Jak jsme se domluvili, Max bude jen v kanceláři. Z domu ví, že do jídelny (naší kuchyňky) a záchod se nesmí.”

4. Vakcinace a hygiena: „Jen abyste byli v klidu, blechy Maxovi v kožichu neskáčou a kdyby vás krom svačiny připravil i o prst, je čerstvě očkovaný. Žádná infekce nehrozí."

5. Pevná pravidla pro kolegy i psy: „Prosím, nekrmte ho, a když by byl náhodou dotěrný a chtěl hladit, nevšímejte si ho. My se na druhou stranu vyhneme alergikům a zůstaneme jen v kanceláři a venčit budu vzadu za budovou.”


Socialbakers to v průzkumu shrnuli dobře: „Mít psy v kanceláři má svá pro i proti, někteří lidé si občas myslí, že by bylo lepší nebýt dog friendly, ale obecně je to brané jako velké pozitivum a plus a často trochu i jako terapie.”

Nabídky ze smitia
Sdílet
Odebírat