Zpátky na blog

3+1 tip jak komunikovat s budoucím šéfem

20. 11. 2018 | Vladimír Švehla

Chceme, aby společnosti byly při prezentaci svých nabídek ve smitiu co nejvíce konkrétní. Stejný přístup si zaslouží i druhá strana.

Manažer. Vedoucí. Šéf. Jednoduše ten, kdo rozhoduje, jestli vás do svého týmu přijme, nebo ne. Připravili jsme pro vás pár tipů, které vám pomohou při prvním kontaktu s ním.

#1 tip: Manažer není recruiter

Pro začátek je dobré si uvědomit, že manažer není recruiter. Je to člověk, co IT rozumí a primárně se věnuje svému týmu a kódu. Dostáváte se hned k někomu, kdo vaší práci rozumí a bude vám zadávat úkoly. Nezapomeňte se představit a poslat svoje CV. Navíc můžete přiložit i ukázku kódu, kterým se chcete prezentovat. Nemusíte se ale rovnou hlásit na pozici, nebojte se zeptat na cokoliv, co vám v představení projektu či společnosti chybí.

#2 tip: Manažer je tak silný, jak silný má tým

Manažera nezajímají jen vaše dovednosti, ale i váš přínos pro projekt, který vede. Potřebuje tým lidí, který bude pracovat efektivně a sedne si. Projděte si firemní prezentaci a načtěte si projekt, na kterém tým zrovna pracuje. Dejte najevo svůj zájem o projekt, zaměřte se na technologie, které využívá, zeptejte se i na tým. Tím zvýšíte svoji šanci, že vybere vás.

#3 tip: Manažer potřebuje jasné informace

Popište, proč vás projekt, na kterém chcete pracovat, zaujal. Může to být třeba vize projektu nebo technologie, ve kterých se vyvíjí. Připravte si i technické otázky na projekt. Na ty ideálně navažte tím, co jste dělali v předešlé práci, a na jakém projektu jste se podíleli.

Jak by mohla první komunikace vypadat?

Dobrý den, Marku (nebo použijte příjmení, pokud vám to přijde vhodnější),
jsem Petr a rád bych se přidal k vašemu projektu smitio, který stavíte na Reactu. Své portfolio posílám v příloze. Naposledy jsem pracoval na projektu XX, kde jsme vyvíjeli …

Mohli bychom se tady na chatu společně pobavit se o smitiu?  

Děkuji,
Petr

#4 tip na závěr: Čím manažera odradíte

Nejhorší při hledání práce je zapadnout mezi ostatní uchazeče a nezaujmout. A vemte v potaz i to, že na prostoduché zprávy manažer často odpovídá ve stejném duchu. Proto se zkuste vyvarovat konverzacím, které o vás nic neřeknou, typu:

Dejte mi víc info, nabídka vypadá zajímavě.
Posílám CV, pokud máte zájem, kontaktujte mě.
Měl bych zájem o vás projekt.

Pokud nechcete pořád dostávat jen nabídky s informacemi o zázemí stabilní společnosti a podobnými nerelevantními nesmysly, buďte konkrétní a věcní. Budoucí šéf to ocení.

Nabídky ze smitia
Sdílet
Odebírat