Zpátky na blog

Jak správně budovat značku zaměstnavatele v IT

29. 4. 2020 | Vendula Vítková

Nejde vám o hromadu CVček, ale chcete do svých týmů dostat ty nejlepší lidi? Poradíme vám jak na to, a s čím vám můžeme pomoci my.

V poslední době se hodně mluví o HR marketingu, který je velmi často zaměňován nebo slučován s employer brandingem (budováním značky zaměstnavatele). O čem se to vlastně bavíme?

HR marketing = pochopení kandidátů

HR marketing nám pomáhá doručit komunikační sdělení k cílovému publiku (kandidátům a současným zaměstnancům) ve správné formě a včas. Marketingové nástroje nám pomáhají s poznámím a pochopením chování kandidátů, personální komunikací, tvorbou unikátního obsahu a správného sdělení s použitím firemního loga, barevných schémat a dalších pravidel design manuálu. Pokud chcete ale budovat značku zaměstnavatele, je potřeba víc.

Employer branding = pochopení vlastní firmy

Budování značky zaměstnavatele se zaměřuje na vzájemné porozumění. Komunikujete vizi a poslání firmy, proč vlastně existuje, co je smyslem práce u vás a kam jako organizace směřujete. Co od zaměstnanců očekáváte a co jim za to dáváte. Mluvíte o své jedinečnosti oproti konkurenci a proč by se měl kandidát rozhodnout právě pro vás.
Každá firma, i ta vaše, už značku zaměstnavatele má. Ta vzniká s prvním inzerátem s nabídkou práce, nástupem prvního zaměstnance, jakoukoliv první zkušeností a očekáváním kandidáta v souvislosti s vaší značkou.

Jak tedy získat toho správného IT specialistu?

1. Poznejte své kandidáty a vytvořte komunikační strategii

Abyste na rande pozvali tu správnou holku, musíte vědět, koho hledáte. Díky tomu jste schopní odvodit, jak s ní mluvit. Příprava = základ.
Proto, abyste dokázali dobře napsat inzerát a namodelovat náborový proces, musíte dobře znát svoji cílovou skupinu, kandidáty, které chcete získat. S poznáním můžete začít u stávajících zaměstnanců. Inspiraci pro komunikační strategii vám poskytne zmapování konkurence.

2. Nejdřív vztah, potom CVčka

Ne vždy se vám povede sbalit holku na „Tak jak to jde?“. Většinou se o vás musí něco dozvědět, zjistit, co nabízíte a lépe vás poznat.
Proto netlačte na pilu, dejte svým kandidátům možnost proniknout do vaší firmy, zjistit, co děláte, co nabízíte, kdo firmu vede a na jakých projektech pracujete. Nechte je vytvořit si k vám vztah, CVíčka pak přijdou.

3. Pište správně inzeráty

Když při nabídce na první schůzku vynecháte hlavní důvod, proč by s vámi holka na rande měla jít, nebudete otevření nebo zprávu napíšete v maďarštině, s velkou pravděpodobností na rande nepřijde.
Inzeráty pište konkrétně, strukturovaně, v jazyce, kterému IT specialisté rozumí, nevynechávejte důvody, proč si vybrat právě vás, nepište polopravdy a představte projekt, šéfa a tým.

4. Zkušenost a zážitek

Když se na první schůzce s holkou ztrapníte a pak jí měsíc nezavoláte, vztah z toho nejspíš nevznikne. Mějte na paměti, že stejné je to i při získávání nových zaměstnanců.

  • Na získaná CV reagujte co nejrychleji
    Čísla z tři roky starého průzkumu mluví jasně. 55 % kandidátů v ČR, kteří pošlou svůj životopis přes jobs.cz, nedostane do měsíce žádnou odpověď, do 14 dnů neobdrží reakci 67 % uchazečů.

  • Nepodceňte svoji přípravu na pohovor
    IT specialisté jsou specifičtí a chtějí se bavit na pohovoru s lidmi, kteří jejich oboru rozumí a hlavně rozumí jejich otázkám a dokáží na ně odpovědět.

  • Udělejte z náborového procesu zážitek
    Myslete na to, že špatná zkušenost hned na začátku se s vámi ponese. Zkuste umocnit zážitek kandidáta přidáním malých věcí, kterými je vysloveně potěšíte/překvapíte. Díky tomu zvýšíte jejich zážitek, který je hlavním motorem rozhodování člověka.

Jak to může dopadnout, když kandidát odejde se špatným zážitkem:

  • 42 % se nebude ucházet o práci v této firmě v budoucnu
  • 22 % řekne kamarádům a známým, aby v této firmě nepracovali
  • 9 % řekne kamarádům a známým, aby nekupovali výrobky nebo služby této firmy

A pokud kandidát odejde s dobrým zážitkem:

  • 56 % zváží práci v této firmě i v budoucnu
  • 37 % řekne kamarádům a známým, aby se ucházeli o práci v této firmě
  • 23 % uchazečů bude pravděpodobněji kupovat výrobky nebo služby této firmy

Zdroj: Nationwide survey by CareerBuilder

5. Spokojený zaměstnanec = nejlepší doporučení

Vztah se zaměstnanci je jako s partnerem. Je nutné nejen brát, ale také mu něco vracet na oplátku a podporovat ho.
Spokojený zaměstnanec, i přesto, že firmu opustí, o vás bude vždy mluvit pozitivně a pomáhat tak budovat silný brand zaměstnanecké značky.


S čím vám může pomoci smitio

  • Známe vaše kandidáty
    Smitio je kariérní platforma pro IT specialisty, se kterými jsme díky IT komunitě ve stálém kontaktu a získáváme denně nové insighty.

  • Vaše inzeráty jsou pro IT specialisty srozumitelné
    Struktura inzerátů/nabídky práce je vytvořena srozumitelně právě pro vaši cílovou skupinu, takže si nad jejich psaním nemusíte tolik lámat hlavu, stačí se jí jen řídit.
    Vaše nabídky doručujeme cíleně ke kandidátům, kteří přesně odpovídají vašim požadavkům prostřednictvím vybraných komunikačních kanálů.

  • Přímé spojení
    Smitio se od jiných platforem odlišuje především tím, že se mohou IT specialisté napřímo spojit se svým budoucím manažerem/vedoucím týmu nebo kolegy, a to přes chat. Máme potvrzeno, že firmy, které nabízí tuto možnost, mají několikanásobně vyšší úspěšnost při náboru.

  • Představíme vaši firmu i projekty
    Ve smitiu můžete svoji firmu představit do hloubky a to nejen prostřednictvím profilu. Společnosti představujeme z jiného úhlu také blogovými články a na online meetupech s IT specialisty. Ty jsou specificky zaměřeny na konkrétní témata, o kterých se s kandidáty můžete bavit a přiblížit jim nejen to, jak pracujete, ale i život ve firmě.

  • Podporujeme vzdělání HRistů
    Pořádáme workshopy a online setkání zaměřená na IT terminologii a na základní chyby při náboru kandidátů. Vydali jsme také slovník IT pojmů, které se vám při náboru budou hodit.

Závěrem

Pokud chcete získávat nové a kvalitní IT specialisty, musíte začít u stávajících zaměstnanců a zajistit, aby ve firmě pracovali rádi a neodcházeli ve velkých počtech. Náborový proces by měl být pro kandidáty přinejmenším příjemným zážitkem. Inzeráty pište čitelně a férově. Budujte se svými potenciálními kandidáty vztah, dejte jim možnost poznat vás. Nezapomínejte, že vše začíná poznáním a správně nastavenou strategií.

A v neposlední řadě…
Jestli to myslíte s náborem a budováním značky zaměstnavatele opravdu vážně, zapojte manažery, nejvyšší vedení i ostatní zaměstnance. Nábor už dávno není jen úkolem HR týmu, ale celé firmy.

Chcete se o employer brandu dozvědět víc? Připravili jsme pro vás na toto téma webinář, který se bude konat 27. května. Více informací přímo v události, hlásit se můžete rovnou zde.

Nabídka ze smitia
Sdílet
Odebírat