Zpátky na blog

Sick days už nabízí 65 % firem v ČR. Jaké další benefity jsou „in“ za korona krize?

13. 10. 2020 | Denisa Janatová

Koronavirus zasáhl různě velkým dílem do pracovního i osobního života většině lidí. U zaměstnanců změnil priority a také pohled na poskytované benefity zaměstnavatelem. Společnosti byly nuceny jít naproti home officům a nastavit tak i nový způsob motivace zaměstnanců, než který měly doposud zajetý. Zaměstnance, kteří jsou pohromadě, je jednodušší motivovat a lépe se jim nabízí osvědčené benefity jako vzdělání a konference, meetupy, společné snídaně, firemní restaurace, či honosné teambuildingy.

Trend se nyní však mění. Zvyšuje se zájem o benefity, které umožní ochránit nebo utužit zdraví zaměstnanců a hlavně udržet sociální kontakt se zbytkem týmu. Mezi nabízené benefity související se zdravím nejčastěji patří nadstandardní zdravotní péče nebo poskytování vitamínových balíčků.

Koronavirus přispěl i k vyšší míře nabízených sick days. Týdeník Euro uvádí, že v březnu tuto možnost nabízelo 57 % zaměstnavatelů, nyní je to již 65 %.

Strach o vlastní zdraví také způsobil to, že zaměstnanci z IT po služebním voze vyžadují současně i parkovací místo. Nechtějí cestovat hromadnou dopravou, která s sebou nese jisté zdravotní riziko. Jak uvedl týdeník Euro, „Tento benefit nabízí jen třetina zaměstnavatelů, zájem o něj je ale dvojnásobný.“

Společnosti, které nabízely velmi oblíbený benefit firemní restaurace, přechází na nabídku předplacené dovážkové služby jako je např. Wolt, rohlik.cz nebo Dáme jídlo. Tímto způsobem svým zaměstnancům zajistí na home office občerstvení v pohodlí domova.

Klade se také důraz na work-life-balance. Mezi takové benefity patří např. online jóga, webináře zaměřené na duševní hygienu nebo hot linka pro zaměstnance. Zvláště tady by si měly společnosti dát záležet a být kreativní. Nejen, že tyto benefity zaměstnanci pomohou s případným vypořádáním se s tlakem zůstat doma, ale také se separací od svého týmu. Benefity jsou velkým nákladem pro zaměstnavatele a korona krize některé společnosti donutila krátit budgety vyhrazené na ně. To ale nemusí být rozhodně překážka a řešení najdou v řadách samotných zaměstnanců, které mohou firmy elegantně zapojit do lektorství. Ti, co rádi cvičí či vaří, mohou připravit online lekce pro své kolegy.

Většinu zaměstnanců drží v práci dobrý kolektiv a atmosféra ve společnosti. Uvolněné setkání u kávy v kuchyňce nebo v relax roomu není v době home officu zcela možný, proto je potřeba budovat a udržovat vztahy jinak.
Týmy mezi sebou organizují dobrovolné online setkávání u kávy/piva/oběda, vyhlašují se online fotosoutěže, které se sdílí na komunikačních platformách, probíhají online pub kvízy a virtuální vzdělávací lekce, vyhlašují se soutěže o nejlepší recept, zaměstnavatelé poskytují balíčky „první pomoci“ nebo lístky pro vstup do interaktivní TV s popcornem.

Jednoduše zábava, vzdělávání a teambuilding se nesmí ani v době home officu vytratit. Nyní se začaly objevovat i online platformy, které dokáží všechny tyto aktivity podpořit jako např. platforma Winhead Challenger. Ten přináší novou cestu, jak podpořit interní komunikaci a firemní kulturu. Propojuje zaměstnance na různých postech i odděleních, motivuje a upouští od hierarchie.

Ať už je ve společnosti situace jakákoliv, HR a ani vedoucí týmů by neměli dopustit, aby zaměstnanci mezi sebou ztratili kontakt. Lidské zdroje jsou to, co dělá firmu firmou.

Nabídka ze smitia
Sdílet
Odebírat