Zpátky na blog

Mýtus jménem „Databáze kontaktů“

21. 8. 2020 | Denisa Janatová

„Máte databázi kontaktů na IT specialisty? Kolik lidí v ní máte? Umíte v databázi vyfiltrovat kandidáta s konkrétní technologií? A proč vlastně smitio nenabízí databázi ajťáků?“ Tyto dotazy jsou denním chlebem mého týmu.

My si také klademe jednu otázku „Proč?“ Proč se nejčastější otázky personalistů a hlavolovců točí kolem databáze kontaktů. V čem vidí její přínos? Rozumím tomu, že chtějí najít ty správné talenty či seniory, ale to ani obrovská databáze kandidátů nemusí zajistit.

Mnoho platforem i personálních agentur se chlubí závratnými čísly dostupných kandidátů v databázi, ale nikdo z nich nezmíní, jak moc jsou data o IT specialistech aktuální nebo zda jsou profily reálné.

HRisti mají pocit, že databáze jim dá přehled, kolik IT specialistů a s jakým zaměřením (technologií) je na trhu. To však není úplně pravda. Konkrétní databáze od konkrétní personálky/platformy nikdy neobsáhne všechny kandidáty na trhu. Pestrost a počet odborníků může být zkreslená i zaměřením platformy a různorodostí vystavovaných inzerátů. Správná a reálná data o kandidátech s konkrétními technologiemi, senioritou apod. získáte jen analýzou trhu, průzkumem.

Pokud se firmě nedaří obsadit pozici, zpravidla není problémem jen počet kandidátů v dané lokalitě a finanční ohodnocení. Důvodem může být např. nezajímavý projekt nebo nesmyslný výčet technologií, které musí mít kandidát v malíku. A jak jsme k tomuto názoru dospěli? Ptáme se IT specialistů, spolupracující komunity, kterou kolem smitia budujeme. Tichá databáze vám určitě zpětnou vazbu nedá.

Setkáváme se s tím, že HRisti chtějí databázi, aby v ní mohli sami aktivně vyhledávat. Je to ale nutné? Proč platit za databázi, se kterou si HRisté přidělávají práci hledáním a oslovováním, když to může platforma plná aktivních kandidátů udělat sama a přivést HRistům relevantní kandidáty, mezi kterými si mohou vybrat? Z vlastních zkušeností víme, že aktivním kandidátům většinou stačí jen prostředí, které je pro ně přehledné, obsahuje dostatek informací a reagují na inzeráty sami. HRistům pak zbyde čas i na další činnosti, jako třeba budování vztahu s IT specialisty.

A pak tu máme ještě jeden zajímavý mýtus „Personální agentury s databází pomohou firmám rychleji obsadit volné místo kandidátem.“ Je to opravdu databází s vyčpělými kontakty nebo hlavolovcem na pozadí, který aktivně vyhledává a oslovuje nové kandidáty a zkouší přetáhnout ty, co jsou na stávajícím místě již nějaký čas?

V neposlední řadě je potřeba si říct, jestli je pro vás důležitější relevantní kandidát, který se na pozici hlásí, protože ví, kdo jste a chce pracovat na vašem projektu nebo vám stačí jen dostatečný přísun naverbovaných kandidátů, kteří jdou po mzdě nebo to zkouší na všechny strany.

Za sebe bych proto otázku „Máte databázi kontaktů na IT specialisty? Kolik lidí v ní máte?“ upravila na „Dostane se má nabídka k těm správným lidem? Obsadím díky vám pozici?“

Nabídka ze smitia
Sdílet
Odebírat