Zpátky na blog

Open space a produktivita? Jde to vůbec dohromady?

8. 2. 2019 | Vendula Vítková

Znáte ikoničtější obraz moderní kanceláře, než velký otevřený prostor s řadami uspořádaných stolů, obklopený módním skandinávským nábytkem, velkými okny a se spoustou zaměstnanců s úsměvem na tváři. Sem tam nějaká rostlina nebo dobře vychovaný pes jako bonus… voila, máme moderní kancelářské prostory. Podívejte se, jak na řešení kanceláří nahlíží české IT firmy.

Společnosti si díky stávající situaci na trhu práce uvědomují, co je důležité. Fyzická kancelář musí reflektovat moderní kulturu současné společnosti. Obávané kóje nebo stoly s nízkými přepážkami se tak stávají pomalu minulostí. Stále se však ve firmách strhávají stěny a otevírají dveře ve snaze ulehčit komunikaci mezi členy týmu, zvýšit produktivitu, kreativitu, posílit vztahy a transparentnost.

Open space umožňuje firmám také dostat více lidí do menšího prostoru, zvýšit přehled a možnost kontroly a šetřit tím peníze za nemovitosti a zdroje. Přes to, že open space kanceláře vypadají dobře a teoreticky dobře i fungují, neznamená to, že jsou dobré i v praxi.

V ČR je téměř 70 % všech kanceláří právě open space, v zahraničí tvoří ⅔.

Co má vlastně open space společného s produktivitou?

Koncept otevřených kanceláří sliboval ulehčení komunikace v týmech a vyšší produktivitu zaměstnanců. V poslední době se však ukazuje opak.

Krom výše dobře míněných funkcí open space, je nutné přiznat také všechna rozptýlení, která se s prostorem pojí. Ťukot klávesnic, prodejní hovory, diskuze nad problémy - hluk, co odvádí pozornost.

Sluchátka jako znamení „nerušte” jsou vlastně rozumná. Nicméně, s týmem napojeným celý den na YouTube nebo Spotify, účel open space padá.

Co říkají profesionálové?

„Většina kancelářských návrhů a návrhářů kanceláří zapomíná na klíčovou část plánu - zaměstnanci jsou lidé. Neznamená to, že jsou návrhy nehumánní. Znamená to, že věci, které lidé skutečně dělají, v konceptu chybí. Žvýkáme, kýcháme a vydáváme další tělesné zvuky. Používáme parfémy, nebo bychom neměli? Jsme u jednoho stolu, ale nemáme všichni jednotné vnímání chuti (vůně) při jídle. Potřebujeme trochu soukromí, abychom si upravili oblečení, vysmrkali se nebo se poškrábali,” uvedl pro AskCody Bruce Rashke, Chief Services Officer and Associate General Counsel, Director of Information Gov., Great Lakes Educational Loan Services, Inc, který posledních 18 let vedl různá pracoviště. „Toto je realita života v práci. Můžeme se rozhodnout ji ignorovat a předstírat, že jsou všichni šťastní (především zaměstnanci, co stížnostmi dosáhnou svého) nebo se můžeme přizpůsobit skutečnému životu.”

Dalšími negativy, které se s open space pojí jsou krom ztráty soukromí také častější spory (nejen o nastavení klimatizace) nebo rychleji se šířící „rýmička” a další infekční nemoci.

Jaké kanceláře pro svoje zaměstnance staví velké české IT firmy?

Oliver Dlouhý, CEO Kiwi.com k tématu open space pro ForbesInsider uvedl: „Dle mého názoru je ideální kombinovat oboje. Dát lidem možnost být mezi ostatními, ale poskytnout jim klid a soukromí, když je potřebují. U samostatných kanceláří každopádně doporučuji držet se prosklené varianty. Pro zaměstnance je velmi motivující vidět, že ostatní pracují, a častěji je také napadne se vzájemně navštívit a něco probrat. Věřím, že netransparentnost vytváří prostor pro alibismus." Prohlédněte si kanceláře Kiwi.com.

Avast jde po vzoru Silicon Valley. Jak v Praze, tak i v Brně má prostorné kanceláře, které kombinují open space s oddělenými prostory (odpočinkové a zábavní, hudební místnosti, tělocvičnu, dětský koutek či knihovnu nebo jídelnu). Více o kancelářích Avastu zde.

Kentico vsadilo na funkční členění místností a jejich vysokou akustickou kvalitu. Odhlučněné místnosti doplňují týmové kanceláře, zasedačky a odpočinkové/zábavní prostory. Přečtěte si víc.


Přesto, že fakta mluví jasně, open space kanceláře mají něco do sebe a řada firem tohoto půdorysu využívá. S realistickým pohledem na potřeby a chování zaměstnanců může být i open space vysoce produktivním prostředím.

Nabídka ze smitia
Sdílet
Odebírat