Zpátky na blog

Podporujeme transparentnost v IT

30. 9. 2020 | Vendula Vítková

Ve smitiu věříme, že práce v IT si zaslouží trochu víc transparentnosti (viz zveřejňování mezd, nebo detailní popis projektů a projektových týmů). Proto sympatizujeme s aktivitou, za kterou stojí Applifting, Cookielab, Futured a Synetech a chceme jejich myšlenku podpořit.

Společnosti založili Asociaci softwarových agentur (ASWA), jejímž cílem je pomáhat státním i soukromým firmám správně nastavit výběrové řízení na software. Lukáš Strnadel, šéf Futured, pro Mediář vznik ASWA komentoval takto: „Jak státní, tak komerční sféra si často není jistá, jak správně vypsat zakázku na výběr softwarového systému. Stává se pak, že někteří dodavatelé nehrají fér a snaží se toho využít ve svůj prospěch. To pak vede k tomu, že kvalitní dodavatelé ztrácí motivaci se do tendrů hlásit a trávit přípravou dny i týdny. Chceme proto státním institucím a komerční sféře pomoci, provést je správným procesem a poradit, jak má vývoj probíhat.“

Asociace chce radit lidem, kteří dostali na starost výběr vývojářského partnera pro web či mobilní aplikaci, aby dostali výrazně kvalitnější výsledné digitální produkty za reálný, nepodhodnocený odhad prací.

Kromě vzdělávání zadavatelů chce ASWA, aby se k ní přidalo co nejvíc vývojářských studií, která jednají eticky. „Naším cílem není v žádném případně se pasovat do role elitního klubu, který pro sebe vytváří výhodné prostředí pro získávání nových zakázek. Jde nám především o to, aby se edukací firem srovnaly podmínky na trhu a šanci dostávali hlavně kvalitní, prověření dodavatelé s vysokou dávkou etického jednání a morálky“ vysvětluje pro Mediář Vratislav Kalenda, šéf Appliftingu.

Podmínky pro vstup do ASWA

  • Příjem z veřejného sektoru nižší než 30 %.
  • Obrat za poslední kalendářní rok aspoň 15 000 000 Kč.
  • Minimálně 50 % firmy vlastní české fyzické osoby.
  • Poplatek za členství ve výši 3 500 Kč měsíčně.

Jak jsme psali v úvodu, s aktivitou ASWA souzníme, a proto každá firma, která se v budoucnu stane členem asociace, může krom dobrého pocitu, že dělá něco pro celý obor, počítat i se slevou 20 % na prezentaci svých projektů a nabídek ve smitiu. Pro bližší informace pro využití slevy prosím kontaktujte Karoline Wunschovou.

Nabídka ze smitia
Sdílet
Odebírat