Zpátky na blog

Rychlost reakce při IT náboru je zásadní. Ve smitiu si firmy drží průměr 2 dny

5. 10. 2020 | Vendula Vítková

Pokládáte si otázku, proč je rychlá reakce tak důležitá? Ukážeme vám to na reálném příkladu zkušeného Front-end developera Matěje, který nám nedávno napsal svoji zkušenost nejen se smitiem, ale i s dalšími kariérními platformami.

Výchozí situace

Matěj řešil 3 problémy:

  1. Kvůli rodině hledal rychlou změnu práce, při které by nemusel trávit tolik času v jiném městě nebo státě.
  2. Hledal server, na kterém bude moct procházet relevantní IT nabídky a jednoduše si je filtrovat podle technologií se zaměřením na FE/BE.
  3. Hledal server bez „fake“ nabídek recruiterů, díky kterým několikrát volal na neexistující nabídku.

Očekávání

Primárně si jednoduše vyfiltrovat reálné nabídky podle vlastních preferencí. Rychle se zkontaktovat s firmou a domluvit se na pohovoru a dál získávat pasivně aktuální nabídky.

Smitio řešení

Matěj si smitio a další dva jobboardy vybral, protože byly zaměřené na IT.

Smitio aktivně využíval v průběhu června. Vyplnil si profil a hlídání nabídek, aby mu pasivně chodily aktuální nabídky dle jeho preferencí.

Smitio má filtrování nabídek podle technologií, lokality, práce na dálku a typu úvazku, které Matějovi vyhovovalo. Kvitoval také doplňující informace o projektu, týmu a fungování firmy.

Prostřednictvím smitio chatu reagoval na jednu pozici, kde byla kontaktní osobou HRistka (Head of Team Expansions). „I přesto, že šlo o chat, nečekal jsem okamžitou reakci, ale třeba do 2 dnů určitě,“ potvrzuje Matěj. Místo reakce přišel Matějovi ze smitia e-mail, že zkusí reakci na chatu popohnat. „Líbí se mi aktivní přístup smitia, že to není jen další zeď s nabídkami,“ konstatoval Matěj.

Smitio se snažilo písemně i telefonicky urgovat firmu, aby na chat s Matějem reagovala. To se mu povedlo, ale až 10. den od chvíle, kdy Matěj projevil zájem o jejich nabídku. V té době, už měl Matěj podepsanou smlouvu s jiným zaměstnavatelem.

Výsledky smitia

Firmy ve smitiu si drží průměrnou rychlost odpovědi na reakci na nabídku 2 dny, kdy nejrychlejší reakce personalisty na zaslaný životopis byla 30 sekund. A nejpomalejší, i přes naše snažení, 46 dnů.

Opravdu hlídáme, aby všechny kontaktní osoby (personalisté, tým lídři, členové týmů) odpovídaly na reakce ajťáků nejpozději za 3 dny, a tak jsme museli v 17 % konverzací zasáhnout a kontaktní osoby k odpovědi popostrčit.

Přitom nejrychlejší nábor přes smitio proběhl za 3 dny – od prvního kontaktu, přes pohovory k podepsání pracovní smlouvy.

Podle Matěje: „Je to rozhodně velký krok dopředu oproti tomu, jak jsem hledal práci v IT několik let zpětně. Nezávidím ostatním oborům, které se musejí stále spoléhat na velké jobboardy typu jobs.cz.“


Naše doporučení pro všechny personalisty a lidi, kteří nabírají ajťáky:

  1. Reagujte rychle a nenechávejte je čekat, jak je vidět, každá minuta se počítá. Zbytečně vám pak mezi prsty proklouznou zkušení IT specialisté, kteří by byli pro váš tým posilou.
  2. Odpovídejte na všechny životopisy a zaslané reakce i přesto, že pro vás kandidát není vhodný. Získáváte tak jeho důvěru a upevňujete zároveň značku zaměstnavatele – obecně IT specialisté neočekávají, že dostanou vždy odpověď. A vy to můžete změnit.
Nabídka ze smitia
Sdílet
Odebírat