Zpátky na blog

Proč smitio? Protože projekt!

18. 12. 2018 | Vendula Vítková

Ptáte se proč je ve smitiu projekt? Proč, když ostatní kariérní platformy projekty, na kterých zaměstnavatel pracuje, vůbec neřeší?

Jsme ajťáci a při rozhodování, jestli vzít jeden job nebo druhý, nás vždycky zdržovalo doptávání se, na čem konkrétně budeme pracovat. Přišlo nám tedy logické a efektivní, stavět inzeráty s nabídkami práce na projektech a týmu, se kterým bychom měli pracovat. Proto společnosti využívající smitio nezveřejní žádnou nabídku bez vyplněného projektu.

Projekt neznamená vždy jen vývoj nějakého produktu na zakázku. Může jít třeba i o inhouse vývoj, či podporu systému. Důležité je ale vždy vědět na čem konkrétně budete pracovat a s kým.

Odlišný pohled si můžete vyzkoušet přímo ve smitiu v Katalogu projektů. Můžete třeba vyvíjet aplikace pro firmy ze Silicon Valley, dělat podporu bankovnímu systému, nebo se starat o vývoj a rozvoj sítě sportovních eshopů.

Co všechno byste se měli o projektu dozvědět?

Nikoho nezajímají obecné fráze typu "mladý a přátelský kolektiv", "projekt s nejnovějšími technologiemi" nebo "možnosti kariérního růstu". Věříme, že tak jako my, se chce každý kandidát dozvědět konkrétní informace. Pro lepší orientaci jsme zvolili následující strukturu. 

1. Ve stručnosti, o čem projekt je

Zjistíte jaká je vize projektu, pro koho je určený a jaká je jeho přidaná hodnota. Jak dlouho už projekt trvá, jestli jde o nový projekt a bude se tvořit nový kód nebo půjde hlavně o refactoring. A v neposlední řadě jaká je udržitelnost projektu a plány do budoucna.

2. Metodiku vývoje

V této části se dozvíte, jestli jde o agilní nebo jiný typ vývoje, plánují sprinty a pravidelné standupy. Jak často se releasují verze a jestli se na projektu využívá třeba párové programování.

3. Používané nástroje při vývoji

Zde najdete například nástroje na trackování tasků, pro ukládání a revizi zdrojáku nebo informaci o tom jestli se používá např. Version Control System a Code Reviews.

4. Popis průběhu testování

Pracují na projektu samostatní testeři nebo testerky? Jakým způsobem se testuje, jaké druhy testů se na projektu dělají a jestli jsou používány nějaké nástroje na testování.

Jaké informace by vám společnost měla poskytnout o projektovém týmu?

Za nás je důležité znát velikost týmu a jak probíhá komunikace mezi jednotlivými členy. Bonus je reálný věkový průměr. A zajímavé je dopředu vědět konkrétní možnosti kariérního růstu.

Nemělo by chybět představení vedoucího týmu

Kvůli neshodám s nadřízeným odchází z práce vysoké procento lidí, proto nám přijde podstatné, dozvědět se o něm něco dopředu. Například, jak dlouho působí v roli vedoucího týmu, kolik let a jaké zkušenosti má za sebou nebo zajímavé projekty, které vedl. Nikdo přeci nechce pracovat pod člověkem, který má méně zkušeností než vy a nemůže vám pomáhat s dalším rozvojem.

Takhle nám to dává smysl. A co vám? Chtěli byste znát o projektu ještě nějaké další informace?

Projekty ve smitiu