Zpátky na blog

Nespoléhej jen na školu, ta ti praxi nedá

3. 6. 2019 | Vendula Vítková

„Vysoká za mnou, slušná mzda a kariéra přede mnou” … „ok, tady chtějí praxi” ... „tady taky” … „uh, i tady” … „Jsem ajťák, ty chtějí všude! Jen bez praxe to bude asi trošku komplikovanější.”

Nezaspěte. Vysoká škola vám sice dá určitou míru vzdělání, kterou potřebujete k pochopení a vykonávání své práce. Ale na reálné úkoly vás nepřipraví.

Co s tím? Buď můžete si při studiu bastlit svůj vlastní kód či projekt anebo vyzkoušet nějakou stáž. V České republice je totiž spousta firem, které nabízejí placené stáže, ale i vlastní akademie.

Kde hledat placené stáže?

V Praze nabízí placené letní stáže např. CleverlanceTipsport, Red Hat, Alza nebo Nestlé.

Brněnské firmy, které nabízejí placené stáže, jsou např. T1 Solution, InQool, KurzorRed Hat, SolarWinds, Thermo Fisher Scientific, SAP nebo Tescan.

V Ostravě můžete najít stáž např. u firmy Tieto a Biddingtools Group. Zajímavé stáže nabízí také Škoda - Mladá Boleslav nebo Edhouse ve Zlíně.

Firemní akademie

Společnosti se prostřednictvím firemních studijních programů snaží vychovat své vlastní zaměstnance, v případě Unicorn College zaměstnance i pro své partnery a klienty. Dostanete se k reálné práci a navíc můžete na vlastní kůži zjistit, jaké jsou firmy v reálu uvnitř. Jaký je pracovní rytmus a možní budoucí kolegové a šéfové.

V Bratislavě najdete WTF akademii firmy Softec, v Pardubicích svůj program IT Graduate Academy piluje firma Foxconn. IBM nabízí praxi i vzdělání prostřednictvím programu Smarter University Internship a má také rozsáhlou základnu v komunitě IBM Developer. Již zmiňovaná firma Unicorn má v Praze svoji vysokou školu Unicorn College.
Společnost Cleverlance nabízí vzdělávací programy v rámci Cleverlance akademie.


Možností, jak nasbírat praxi v IT, se v poslední době otevírá čím dál víc. Určitě to bude namáhavější činnost než klasické letní brigády jako prodávání zmrzliny či pizzy, ale rozhodně si rozšíříte obzory, poznáte reálný život ve firmě, vyděláte si lepší peníze a hlavně si nastarujete kariéru.

Stáže ze smitia
Sdílet
Odebírat