Zpátky na blog

Šefé, chci přidat... No skvěle, jen přidej!

27. 11. 2018 | Vladimír Švehla

Poptávka po lidech v IT je rekordní a neustále se zvětšuje. Firmy si navzájem přetahují zaměstnance na lepší mzdové podmínky. Mzdy v některých oblastech jsou dnes téměř 3x vyšší než byly před pěti lety. Dlouholetým zaměstnancům nezbývá nic jiného, než si lepší mzdové podmínky vyjednat. Na co se u vyjednávání zaměřit, a čemu se vyhnout? Podívejte se na pár situací, které si při vyjednávání o mzdě pravidelně opakují.

Kamarádi mají víc, chci taky

Pracuji ve společnosti, kde je nás dohromady 17. Jsem tu už 3 roky. Kamarádi, co dělají v korporátu mají řádově o deset tisíc víc než já. Nepřijde mi to správné, protože děláme stejnou práci. Práce mě tady baví, jen chci mzdu ve stejné výši jako mají oni. Moje argumentace je jednoduchá. Konkrétní mzdy na stejné pozici v jiných firmách.

Pohled šéfa: Když ke mě přijde zaměstnanec s žádostí o navýšení mzdy a argumentuje "ale v korporátech na stejné pozici mají víc, já chci taky", sice ho chápu, ale tenhle argument je pro mě irelevantní. Je to jako porovnávat hrušky a jablka. Pokud by přišel se mzdovou rešerší u podobně velkých firem, díval bych se na jeho žádost trochu jinak.

Beru si hypotéku a čekáme dítě

Máme už jedno dítě, přítelkyně je na mateřské a už čekáme druhé. Budeme se stěhovat do většího bytu a musím jít do hypotéky. Navíc začala otravovat se svatbou. Přidání by se hodilo.

Pohled šéfa: Slyším jen “hypo-bla-bla-ka, bla, bla …” Každý z nás má své výdaje, tohle ale není důvod ke zvýšení platu. Hypotéka nebo svatba pro mě nejsou argumenty. Co třeba jeho výkon? Nebo nabídka na mentoring nových kolegů?

Přidejte mi nebo odjedu

Už jsem zkusil pár pohovorů v jiných firmách a nabídli mi víc, jen ty projekty nestály za nic. Jestli mi ale teď nepřidají, půjdu jinam. I za cenu práce na projektu, co mě tak moc nebaví. Po pěti letech přece nebudu pracovat za juniorský plat.

Pohled šéfa: Výhružky opravdu rád nemám. A že jsem jich už pár slyšel. Nemůžu mu přidat tolik, kolik chce. Mohl si alespoň připravit důvody, proč by měl dostat přidáno zrovna on.

Letos by to šlo, co šéfe

O navýšení žádám pravidelně, jednou za rok. Jde mi hlavně o princip. Zvýšení mzdy beru jako zpětnou vazbu na svoji práci. Argumentuji většinou progresy, kterých jsme dosáhli.

Pohled šéfa: To už je zase rok? Jeho žádost je střízlivá jako vždycky. Od vedení mám budget … není nad čím přemýšlet.

Mám tady takovou tabulku

O navýšení žádám po dokonalé přípravě. Vím, jakou hodnotu má moje práce, a jaká je současná nabídka konkurence. Mám sice finanční potřeby, ale vím, že ty mého šéfa nezajímají. Schůzku mám dopředu promyšlenou. Navrhuji vyšší mzdu než chci, abych si nechal prostor na vyjednávání

Pohled šéfa: Zpracoval to dobře, má to hlavu a patu. Sice si říká o víc, než si můžeme dovolit, ale na dnešním trhu nikoho jiného za tyto peníze neseženeme. Musíme najít úspory jinde.


Šéfa vždy zajímají racionální důvody, proč by vám měl mzdu zvýšit. Načasujte si svou žádost, připravte si podklady a důvody mu dejte. A v případě, že to pro tentokrát nevyjde, nevzdávejte to. Zeptejte se, jaké podmínky musíte splnit, abyste svého požadavku dosáhli a i u dalšího kola vyjednávání mějte na paměti tipy, které vám mohou pomoci:

  • Porovnání mezd používejte ve srovnatelných oborech a společnostech
  • Zaměřte se v žádosti na svoji práci, ne na svoje finanční potřeby
  • Nevyhrožujte odchodem
  • Zvyšování mzdy řešte pravidelně
  • Připravte se na vyjednávání
Nabídky ze smitia
Sdílet
Odebírat