Zpátky na blog

Co čeští HRisté neví: Screening ve světě

18. 1. 2023 | František Nonnemann

Jak by měl vypadat a co prověřuje pre-employment screening? Otázka za milion i pro zkušenější české náboráře. Přitom jim mohou miliony protékat mezi prsty s každým nepoctivým uchazečem o práci. A tak zatímco v USA, Británii či dalších západních státech projde screeningem až 95 % nově zaměstnaných, u nás se můžeme zatím jen inspirovat. Tak začněte třeba tímto článkem.

Přijímáte neviditelné?

Koronavirus navždy změnil pracovní a HR trendy. Personální oddělení se musí popasovat se zaměstnanci na home officech i s nábory na dálku. Není snadné přijmout někoho, aniž byste jej doopravdy viděli. Ověření, jestli je skutečně důvěryhodný, je ještě těžší a navíc je často zanedbáno. Kdo se přitom skrývá za malou webkamerou? Opravdu má takovou praxi? A nedáváte náhodou přístupy k citlivým údajům podvodníkovi?

Kudy kráčí světové trendy

Průzkumy na vzorcích tisícovek náborářů a HR specialistů ukazují přehled světových trendů v oblasti screeningu uchazečů v posledních letech. Jednotliví respondenti z různých společností napříč celým světem prozradili, jaké informace o uchazečích ověřují a kde naráží na nejčastější nesrovnalosti.

Nejčastěji ověřovanou informací je jasně bezúhonnost uchazeče. Následují kontroly identity, pravdivost referencí, způsobilost k dané pozici, test na drogy a alkohol a kontrolu skutečně dosaženého vzdělání. Někde ale musí uchazeč projít i kontrolou otisků prstů nebo jsou předmětem screeningu jeho sociální sítě.

A kde nacházejí screeningem pověření největší nesrovnalosti oproti tomu, co uchazeči uvádí?

  • V oblasti EMEA, tedy v Evropě, Africe a na Středním Východě bylo podle průzkumu odhaleno 66 % nesrovnalostí v uvedených předchozích zkušenostech kandidáta.
  • Na druhém místě se 64 % to byly chybné údaje v uvedeném vzdělání.
  • O své bezúhonnosti mělo rozdílné mínění 42 % uchazečů a 36 % jich zatajilo dluhy po splatnosti.
  • V Asii jsou trendy podobné, v USA a Kanadě je nejzásadnějším odhaleným problémem kriminální škraloup prověřovaných lidí.

Některé nesrovnalosti, zvláště pokud jde o předchozí praxi, nemusí být zamýšlené jako podvod. Je ale vždy k zamyšlení, proč kandidát například nechce, aby byl některý z jeho předchozích zaměstnavatelů kontaktován pro ověření referencí.

Neprověření a hříšní

Kdo neověřuje informace, řídí se jen svou intuicí. A to je slabý strážce dat, peněz či reputace. Je mnoho případů, kdy kvalitní background check mohl zabránit přijetí člověka, který způsobil nemalé škody.

Určitě si vzpomenete na českou krádež století. Bezpečnostní agentura přijala zaměstnance, který byl dříve propuštěn pro podezření z krádeže 23 milionů korun. Možná lepší nevědět, říkali si…

Víte, že výkonný ředitel Yahoo musel odstoupit z funkce, protože lhal o tom, že vystudoval IT obor? I v USA, kde je screening naprosto běžný, někdo zanedbal ověřovací proces.

A když si přijde zásahová jednotka pro finančního ředitele velké firmy obchodující s oděvy, protože po něm dlouhodobě pátral Interpol, na všech HR odděleních by se měla nejpozději teď rozsvítit červená kontrolka.

Proč HR oddělení milují background check

Background check neznamená, že by si mělo každé HR oddělení vyhradit čas na detektivní práci. Využití automatizovaných systémů pro screening zaměstnanců společně s vhodnou metodikou ušetří firmám spoustu času a je mnohem levnější a spolehlivější než inhouse řešení.

Firmy zabývající se screeningem operují v souladu s legislativou a GDPR, přinášejí v rychlém čase objektivní reporty a například scaut.com svým klientům připraví balíčky kontrol na míru v digitální platformě SCAUT, kde často stačí zadat jméno a datum narození kandidáta a počkat si na report.

A co přináší background check HRistům řečí čísel?

  • 57 % uvedlo, že screening zlepšil kvalitu náboru,
  • 48 % považuje za největší benefit důslednější prověření bezpečnosti,

Lepší reputace firmy, eliminace rizika a především klid na duši, to jsou další odpovědi, které třeba inspirují i doposud váhající firmy u nás. 


Odebírat