Zpátky na blog

Expo 2020 Dubai

1. 12. 2021 | Denisa Janatová

Hlavním motto Expo 2020 Dubai je "Propojování myslí, vytváření budoucnosti". Dílčí témata jsou udržitelnost, mobilita a příležitost mají motivovat návštěvníky ke společné ochraně planety. Více než 190 zemí představuje svoji kulturu, technologické trendy a inovace.

Když procházíte areálem, který se rozléhá na ploše 4,38 km2, dýchá na vás fascinující atmosféra, která se postará o to, abyste si Expo užili podle svého. My jsme měli na něj den, ale s jistotou můžu říct, že ti, kteří chtějí si ho užít naplno, tak jsou 3 málo :)

Když se řekne Expo, tak mě jako "marvelačce" se vybaví Stark Expo, ktéré mi připomíná atmosféru Expo2020 Dubai :)

Skvělý zážitek jsem si odnesla z pavilonu Kazachstán, který demonstroval dynamický rozvoj země. Představení interakce mezi člověkem a AI.

Saúdská Arábie ukazuje budoucnost arabského království, může se pochlubit největší interaktivní světelnou podlahou na světě.

Nesměla chybět USA, která upozorňuje na to, že v moderním světě je důležitá svoboda. Část expozice věnovali osobnostem jako jsou Steve Jobs či Nikola Tesla.

Ve Švýcarsku se můžete projít horskou mlhovinou, prohlédnout si výstavu o nakládání s odpady a ochutnat skvělou čokoládu.

Pavilon Velké Británie nás příliš neoslovil, pravděpodobně po těch všech velkolepých ukázkách již neměl takovou šanci. Návštěvníci mohli zanechat slovo, ze kterých pak algoritmus následně vytvoří společnou báseň.

Pavilon Česká republika byl pro nás velmi příjemný překvapením. Téma "České jaro" se zaměřuje na udržitelnost. Expozičním srdcem je systém S.A.W.E.R., který vyrábí vodu ze vzduchu pomocí solární energie a ukazuje, jak je možné stvořit oázu v poušti. Škoda jen, že je schovaný za sklem a působí tak velmi nenápadně. Dále je zde několik 3D tiskáren, které pracují na tisku vloček a zrcadla, která mají svým pohybem znázorňovat vodu. Celá expozice působí technicky a je doplněna příjemnou prezentací.

Izarel a její 360stupňová fascinující show na 250 obrazovkách s DJ, představuje izraelské inovace a motivuje účastníky k tomu, že společně zvládneme udělat lepší budoucnost.

Singapur byl postaven, tak aby měl nulové emise. Procházka deštným pralesem prezentuje, jak se dá propojit město a příroda.

Bylo toho mnohem víc, ale to už by bylo spíše na popovídání si u kávy :) Věřím, že jsem někoho inspirovala, protože návštěva stojí za to. Pokud máte možnost, vydejte se do Dubaje, máte čas až do konce března 2022.


Sdílet
Odebírat