Zpátky na blog

Holky v IT

26. 10. 2021 | Denisa Janatová

Od předsudků a stereotypního myšlení se v IT světě opouští. Už to není o tom, že když se řekne ajťák, tak si člověk představí týpka s mastnými vlasy, oblečného v tričku v sandálech, který si v poklidu pracuje ve své tmavé kobce a trpí alergií na slunce. Stejně tak už lidé víc chápou, že ta pro mnohé enormní mzda není jen za “ťukání do klávesnice”.

Tak jak se předsudky ohledně vizáže a osobnosti ajťáků mažou, tak i názory na to, zda ženy do IT patří či nikoliv. Taky proč by neměly? První programátor na světě byla programátorka Ada Augusta Byron lady Lovelace. Holkám jednoduše matika jde a mají také logické myšlení, navíc se dokáží podívat na problém s nadhledem.

Holky to ale stále nemají jednoduché, to se ostatně potvrdilo i v našem průzkumu. 

Průzkum

U příležitosti meet-upu, který jsme pořádali ve spolupráci s Femme Palette na téma Mentoringu žen v IT jsme se rozhodli podívat se tomuto tématu trochu víc pod kůži. Moc děkujeme všem ženám, které se do průzkumu zapojily.

Jaké nejčastější pozice nám odpovídaly?

Holky z průzkumu nejčastěji pracují z 81 % na full time, 13% na part time a 6% na kontrakt

Reakce okolí

Hodnotíme velmi pozitivně, že 47% dotázaných vnímá, že jejich okolí reaguje na jejich působení v IT pozitivně, více reakcí v grafu níže.

„Rodiče mě podporovali a jsou pyšní, ale třeba strýc to komentoval, že jsem pěkná a nemám takovou práci za potřebí :/“

„Bola pozitívna, lebo všetci si teraz myslia, že musím mať strašne veľa peňazí :D“

„Z partnerovy strany spíš odrazující, že člověk potřebuje IT pozadí nebo vzdělání a není to tak jednoduché, jak si myslím.“

Na trhu chybí desítky tisíc IT specialistů

Dlouholeté a stále aktuální téma - bolest firem a noční můra HR a manažerů týmů je nedostatek ajťáků a čím dál omezenější možnosti, kde je najít. Ano, ajťáci stále chybí, zhruba 14 tisíc, a tento nedostatek se jen tak nesrovná. Má to, ale svá pozitiva, firmy jsou nuceny investovat do kvalitního employer brandu, zlepšovat candidate experience a pečovat o své zaměstnance, tak aby si je dokázaly udržet a přitáhly nové lidi v tak konkurenčním prostředí.

Situace tak nahrává i ženám v IT. Čím dál víc firem si totiž uvědomuje, že ten “pool” IT specialistů vysychá a rozšířením o zástupce něžného pohlaví by s tím mohlo pomoci. Nabízí tedy flexibilní úvazky, které hlavně maminky s dětmi oceňují a začínají spolupráci s organizacemi, které se specializují na pořádání rekvalifikačních kurzů a seminářů. 

„Jsem moc ráda, že firmy jsou mnohem více otevřené k náboru žen do IT týmů než před pár lety, kdy jsem musela manažera přesvědčovat o tom, že vzít ajťačku do týmu má své výhody“, říká manažerka smitia Denisa.

Semináře a kurzy

43% respondentek odpovědělo, že využilo školení, rekvalifikační kurz nebo další vzdělávání, tak aby se dokázaly v IT oboru prosadit. Jako nejvíce využívané školení označily holky školení ze 42% Czechitas a ze 14% Pyladies.

Proč jsou kurzy od Czechitas tak oblíbené, na to jsme se zeptali Marka Sedláčka (Head of Marketing)

„V Czechitas na kurzech nabízíme bezpečné prostředí, kde žádná otázka není hloupá. Snažíme se IT přiblížit v přátelské atmosféře.“

Vyšlo nám, že absolventky Czechitas se nejčastěji věnují následně testingu. Zeptala jsem se proto Marka, jak oni to vnímají.

„Obecně za celou dobu Czechitas jsme uplatnili nejvíce absolventek na pozice datové analytiky. Testování jsme se začali věnovat relativně nedávno a daří se nám i tam. Vnímáme nárůst volných testerských pozic i u našich partnerů.“ Říká Marek Sedlák.

Proč ženy volí IT obor

Nejčastějším důvodem, proč se ženy vrhly do světa jedniček a nul je jeho obecná atraktivita oboru,  to uvedlo 46% dotázaných. 

27% respondentek přivedla do IT vidina zajímavého finanční ohodnocení. 

“Mám skvělý plat a možnost pracovat na softwaru, který používají tisíce lidí.”

Na základě našeho průzkumu a odevzdaných dat jsme vám schopni poskytnout informace o průměrném ohodnocení včetně let praxe pro pozice uvedené v tabulce.

Mzdová data jsme sbírali pro více pozic, ale bohužel se nám nepodařilo získat dostatečně reprezentativní vzorek, abychom je mohli prezentovat.

Na třetím místě s 11% se umístil zájem o IT.

„Pestrost, posouvání projektů kupředu, viditelná práce, komunikace s týmem, radost z dobře odvedené práce týmu.“

Pomyslnou bramborovou medaili získalo s 9% neuplatnění v jejich původním oboru

47% respondentek nám prozradilo, že nemají vystudované IT. Nejčastěji to byly absolventky 10% ekonomie (10%), mezinárodního obchodu (4%) a biologie (3%). Našly se také absolventky logopedie či práva.

Důvody, proč se vrhnout do IT jsou různé a někdy překvapí, co vše vás k tomu může motivovat. Jednu respondentku například nalákal seriál IT crowd. ????

V IT se cítím přirozeně, líbí se mi všechno. Velká svoboda, možnost práce z domu, finanční ohodnocení takové, že mi stačí poloviční úvazek, a hlavně mě to baví jako nic jiného.

Překážky na cestě k IT

Jak se říká, každá změna bolí, překážky jsou od toho, aby se překonávaly. Holky nám odpověděly, že je nejčastěji při změně oboru potrápil ve 44 % nedostatek sebevědomí, a z 30 % předsudky. 12 % z nich se na své cestě do IT světa s žádnými zásadními překážkami nesetkaly.

„Předsudky, Žádná podpora rodiny a okolí, Hned první recruiter, který si mě pozval, mi řekl, že na to nemám a že to mám vzdát. Zpětně je to celkem úsměvné.“

Přístup firem k ajťačkám

Zajímalo nás, jak holky vnímají to, jak jsou firmy otevřené k nabírání žen do týmů. Je moc fajn, že z většiny firmy chtějí nabírat holky do týmu. Dokonce některé firmy je preferují, ale ženy se nehlásí. 

Pokud některé z vás stále váháte, zda do změny oboru na IT jít, určitě se “hecněte” a jděte do toho. Ano, můžete se někde setkat i s negativní odezvou, jako jedna z našich respondentek: „Dostávám podřadnou práci, myslí si, že když jsem žena, tak nic nesvedu…“ Nicméně většina zkušeností jsou spíše pozitivní. Samozřejmě hodně záleží na konkrétní firmě.

„Ano, kolegové téměř bez výjimky rádi uvítají ženu mezi sebou. Někdy je cítit lehká rozpačitost na straně zákazníka, ale to se dá celkem jednoduše "převálcovat" vlastní odborností – ti lidé poznají, když víte, o čem mluvíte. Dost často se ale setkávám s překvapením a zvědavostí – v tom dobrém slova smyslu.“

Je to je na vás, jakou cestu, potažmo firmu si pak zvolíte. Mrkněte na pozice, kde holkám opravdu otevřeni jsou.


Sdílet
Odebírat