Zpátky na blog

Junior Guru nabízí komplexní podporu všem, kteří chtějí začít s IT

18. 11. 2021 | Kateřina Marešová

Naši CEO Denisu Janatovou zaujal projekt Honzy Javorka junior.guru který podporuje všechny, kteří se chtějí do tajů IT světa ponořit z jiných profesí. 

Cílem junior.guru je zpříjemnit začátečníkům cestu k jejich první práci v IT, zajistit jim dostatek dostupných informací, řešit jejich rozhodovací paralýzu, dodat jim kultivovanou podpůrnou komunitu, kde budou vítáni a mezi svými. Nezávisle informovat o vzdělávacích agenturách a propojovat juniory s firmami, kam by mohli nastoupit.

Honza podporuje juniory obecně, což se pěkně doplňuje s našimi aktivitami, nicméně nám v našem rozhovoru prozradil, že v jeho klubu je v současné chvíli cca 30% žen, na což je velmi pyšný a my také zvlášť když podle výsledku ČSÚ je v ČR jen 10% zastoupení žen na IT pozicích což je jedno z nejhorších v Evropě.

Smitio se už dlouhodobě snaží podporovat ženy v IT, zvlášť třeba maminky po mateřské, které se chtějí nově věnovat IT profesi. Více o tématu si můžete přečíst v našem článku Holky v IT, jehož součástí jsou i výsledky průzkumu o tom, jak si ženy v IT stojí.

“Žena po rodičovské, která si rok šla za svým a učila se při všem shonu programovat po večerech, smete svou motivací každé ucho z VŠ jako nic.” tento citát nás zaujal při čtení Honzovy Příručky pro juniory, která obsahuje všechny informace o tom, jak začít s IT.

Honza i Denisa upozornili na to, že u juniorů je veliká deviza právě ta motivace a drive. Firmy už naštěstí ne vždy nabírají jen na základě vzdělání. Samozřejmě jsou pozice, kde je VŠ nutná, jako třeba počítačové vidění ale obor je dost široký na to, aby se našlo uplatnění i pro motivované jedince, tzv. career switchers.

Zvlášť když vývojáři nejsou a firmy jsou často nuceny “pročesávat lesy” na Ukrajině a v Srbsku, aby našly vývojáře a pak narazí na byrokracii spojenou s vízy atd. Junior Guru nabízí firmám nový talent pool motivovaných lidí, kteří se naučili programovat po vlastní ose.

Podívejte se na rozhovor a dozvíte se víc detailů o tom, co vlastně Junior Guru je, co Honzu vedlo k tomu, že opustil stabilní místo v korporátu a vrhl se do tohoto projektu. Probrali jsme i to, jak Junior Guru propojuje juniory s firmami. Honza s Denisou také poradili juniorům, jak začít, co se naučit, na co si dát pozor při hledání první práce a spoustu dalšího. 

 

Honza v rámci junior.guru navazuje partnerství také s firmami, které chtějí podpořit nové nadšence do IT. S firmami, které klub podporují, podnikají různé aktivity, například mentoring nebo propojování juniorů s jejich recruitery. Partnerství navazuje i s programátorskými komunitami, které zase rozšíří juniorům možnosti zapojit se i jinde, dovědět se o zajímavých akcích, případně na ně získat slevu. 

Sdílet
Odebírat