Zpátky na blog

Konference. Kafe, chlebíčky, party za firemní prachy. Nebo taky nejlepší věc pro váš business.

27. 9. 2021 | Karel Souček

Náš investor Karel Souček před pár dny napsal článek o svých dojmech z konference WebExpo. Jelikož věříme, že Karlovy poznámky jsou velmi užitečné a aplikovatelné napříč podobnými akcemi, přesvědčili jsme Karla, aby se o své rady podělil i prostřednictvím našeho blogu.

Pohodlně se usaďte a začtěte se do toho, jak vytěžit z účasti na konferencí, kromě visaček a reklamních předmětů, maximum informací.


Jak se může vyplatit vyhodit 100 tisíc Kč za výlet? Jednoduše. Ale nesmíte to brát jako výlet, nýbrž jako business trip, na který se musíte připravit. Prostě všechno to je o přístupu. Jako vždycky.

Po dlouhé době jsem byl na nějaké živé konferenci. České WebExpo je konference podařená, příjemná, dobře organizovaná, se zahraničními speakery a komplet v angličtině. Přednášelo zde 70 odborníků, které poslouchalo 1700 účastníků ze všech možných koutů e-commerce. Já osobně řadím Webexpo mezi nejlepší české konference. Bylo zde možné slyšet spoustu zajímavých informací, novinek, praktických tipů. Mohli jste se zastavit u mentorských stolů s top špičkovými českými profesionály (jejichž hodinovka běžné konzultace překračuje 2000 Kč) nebo se účastnit workshopů a diskuzních "round tablů". Nemluvě o “coffee breaks” a večerní párty. Prostě všechno, co od kvalitní konference očekáváte. Odpovídá tomu také cena za lístek. Základní stojí 9000 Kč, lístek s workshopem 15 000 Kč. Pokud k tomu připočteme přespání, cestu, to že člověk není 2 dny v práci, tak jsme v nákladech na 20 000 Kč jen to fikne. A to není úplně málo peněz. A to se bavíme o české konferenci. Osobně jsem byl na konferenci v zahraničí, kde jen lístek stál 2000 USD, k tomu letenka a ubytko. Když se to sečte, tak to hodí kolem 4000 USD, v přepočtu cca kilčo v českých. Jak se může všechno tohle krucinál vrátit? 

Může. Záleží na tom, jak příležitost využijete. A tedy taky jaký máte vliv na produkt a na jaké škále nově nabyté zkušenosti uplatníte.

Lidé co na kvalitní konference jezdí jsou většinou profesionálové s motivací posouvat sebe i produkt, proto úplně vynechám to, že si člověk vybere konferenci v Las Vegas a pak ji celou stráví u bazénu pod palmami, nebo v casinu. Takhle to nefunguje, to si občas myslí ti, co na žádné kvalitní konferenci nebyli a díky svému přístupu ani nikdy nepojedou:-) Ale i když vynechám tyhle “ulíváky” a kouknu se na svědomitého účastníka, který si poslechne přednášky, udělá si pár zápisků do noťasu, v mezi pauze vyřídí nějaké maily a na párty si dá jeden drink, aby byl druhý den ready, tak je to nebetyčně špatně a celá cesta je ztráta času a peněz. A tohle se bohužel děje často.

Jak se  tedy chovat na konferenci, aby se vyplatila? Jak to udělat, aby to nebyla promarněná příležitost, ale něco z čeho budete čerpat roky, jako například já doteď čerpám z MAU v Las Vegas v roce 2019?  A která sice stála těch 100k, ale mám spočítáno, že se mému zaměstnavateli za 4 měsíce vrátila 100x.

Vezmeme to postupně.

Část A - předkonferenční příprava.

  1. Vyberte si správnou konferenci. Vybírejte dobře, dejte tomu čas. Zamyslete se nad tím, jaké problémy v práci řešíte a taky kam se chcete posunout. Vybírejte konferenci, která má už nějakou historii a máte na ni dobré reference od svých známých.
  2. Vybírejte podle přednášejících. Dopředu sledujte na Twt a LI nejlepší specialisty v oboru a dívejte se kam jezdí přednášet.
  3. Když máte konferenci vybranou, dopředu si naplánujte program. Naplánujte si přednášky, které chcete vidět. Pokud se nemůžete rozhodnout mezi zajímavým tématem v jedné hale a zajímavým speakrem v druhé, vždy vyberte “speakra”. Dobré téma přednášené špatným přednášejícím vám nic nedá. Dobrý speaker i v tématu, který není 100% to co potřebujete, vás naučí něco dobrého.
  4. Není to výlet, je to business trip a podle toho nad tím přemýšlejte a také podle toho konejte. Jedete získat informace, chcete posunout sebe a produkt. A chcete rozšířit svůj network, chcete se seznámit s ostatními odborníky a specialisty.
  5. Dopředu si nadefinujte svoje největší bolístky, co potřebujete v práci vyřešit, kde se chcete nejvíc posunout. A nachystejte si konkrétní otázky.
  6. Otipujte si lidi, které byste mohli potkat, dopředu jim napište a domluvte se na kafe.
  7. A proboha se nestyďte!

Část B - samotná konference.

  1. Přijďte brzo a sedněte si dopředu, respektive na místo, kde máte  dobrý výhled a budete k nepřehlédnutí, když se budete na něco ptát v části Q&A.  A ptejte se. Od toho máte nachystané otázky.
  2. Oblečte se slušně, ale tak, aby si vás zapamatovali. Usnadňuje to networking.
  3. Proboha na konferenci nepracujte! Tím myslím vyřizování emailů, plánování tasků a podobné neurgentní provozní věci. Soustřeďte se na konferenci. Proto tam jste, tak FOKUS!
  4. Zapisujte si poznámky, foťte, točte a poznamenávejte si, co použijete ve svém konkrétním případě. Proto tady jste. Zjistit jak to dělají nejlepší a naostřit si tužky v penálu.
  5. Networkujte jak nejvíc je to možné, vyměňujte si vizitky, nebo pokud už jste v 21. století, tak se propojujte přes LI.
  6. Běžte na párty. Víte proč? Levný pití to samozřejmě není. Networkujte.

Část C - po konferenci

  1. Projděte si poznámky a začerstva je doplňte a roztřiďte, tak abyste je lehce dohledali.
  2. Nachystejte si souhrn nejzajímavějších věcí a nasdílejte to mezi kolegy v práci. Ať z jedné konference těží co nejvíc lidí.
  3. Aplikujte co jste se naučili. 
  4. Nastavte si upozornění a za 3 měsíce zrevidujte, co jste aplikovali a jestli to funguje.

To by pro začátek stačilo, asi toho bude ještě víc, ale na tohle jsem si vzpomněl při cestě z Webexpa. Je toho na první pohled moc? No je to prostě dřina, tak to holt funguje. Teď si už, ale musím jít protřídit poznámky. Konferencím zdar.


Karel Souček

Simple advices are the best. Because they work.

Karel má 37 let, je ženatý a má dceru. Jeho velkým koníčkem je sport. Od první třídy hrál basketball, v posledním ročníku gymnázia začal hrát baseball za tým Draci Brno. Poté se věnoval závodům Ocelový muž a posledních 6 let závodně střílí z luku. 

Otevřené manažerské pozice:
Sdílet
Odebírat