Zpátky na blog

Odkrýváme potenciál propojení mobilních aplikací s hardwarem

20. 12. 2023 | Dactyl Group

V dnešní digitální době se chytré mobilní aplikace staly nezbytnými nástroji pro zlepšování uživatelských zkušeností i optimalizace podnikových operací. Největší hodnota se ale skrývá ve schopnosti komunikovat a interagovat s hardwarovými zařízeními. Naši vývojáři běžně rozšiřují funkcionalitu celého řešení pomocí pečlivého propojení zařízení s aplikací. V článku probereme téma vývoje, výhody i potenciální omezení při komunikaci s hardwarem a samozřejmě si připomeneme také několik realných příkladů pro naše klienty.

Propojení mobilní aplikace s hardwarem

Vývoj mobilních aplikací, které dobře komunikují s hardwarovými zařízeními, otevírá široké možnosti. Pro firmy, uživatele, ale i vývojáře. Propojením softwaru a hardwaru je možné odemknout jedinečné funkce, ale také vytvořit výjimečné uživatelské zážitky.

Mezi výhody komunikace s hardwarem patří:

  • Rozšířená funkcionalita. Mobilní aplikace mohou využívat schopnosti hardwarových zařízení a poskytovat pokročilé funkce.
  • Bezproblémový uživatelský zážitek. Integrace hardwaru umožňuje plynulou interakci a zvyšuje pohodlí uživatelů.
  • Automatizace a efektivita. Propojení s hardwarem povoluje automatizaci procesů a zvyšuje celkovou efektivitu.
  • Personalizace. Komunikace s hardwarem dovoluje appkám se přizpůsobit a personalizovat uživatelské zážitky na základě interakcí s propojenými zařízeními.

Je důležité nezapomenout i na možná omezení, jako jsou problémy s kompatibilitou, bezpečnostní obavy a limity konkrétních zařízení. Schopnost detailně porozumět těmto faktorům dovoluje vývojářům navrhnout robustní a spolehlivá řešení.

Rozdělení hardwaru na dva klíčové typy

Pokud jde o vývoj mobilních aplikací komunikujících s hardwarem, můžeme použitá zařízení rozdělit do dvou hlavních kategorií: standardizovaný hardware a vlastní řešení.

Pojďme se na ně podívat detailněji.

  • Standardizovaný hardware

Jak název napovídá, standardizovaný hardware odkazuje na běžně dostupná zařízení s etablovanými komunikačními protokoly. Jako příklad můžeme zahrnout skenery Zebra nebo platební terminály myPOS.

Taková zařízení často nabízí podrobnou dokumentaci knihovny, které výrazně usnadňují integraci do mobilních aplikací.

  • Vlastní hardware

Vlastní hardwarová řešení jsou přizpůsobená pro konkrétní potřeby podniků a proto vyžadují speciální vývoj. Například společnost Bikelink si vyvinula vlastní prototyp zařízení stojící na čipu od společnosti Nordic Semiconductor (nRF52832).

A to není vše! Dále si zařízení přizpůsobili tak, aby vyhovovalo všem požadavkům. Vlastní hardwarové řešení ve výsledku nabízí specializované funkce specifické pro unikátní systém uzamykání jízdních kol.

Typy komunikace: od Bluetooth až po USB

Mobilní aplikace mohou komunikovat s hardwarovými zařízeními pomocí různých metod. Zaměříme se proto na 4 nejpoužívanější typy komunikace na platformě Android.

Dactyl Group - Mobile app development and hardware

1) Bluetooth

Bluetooth nabízí mobilním aplikacím ve spojení s hardwarem všestrannou bezdrátovou komunikaci. Výhodou je velké rozšíření, nízká spotřeba energie, a hlavně spolehlivý přenos dat na krátké vzdálenosti. Vývojáři využijí Bluetooth API a knihovny například k navázání spojení, výměně dat a ovládání samotných zařízení.

2) NFC (Near Field Communication)

Technologie NFC také poskytuje bezkontaktní komunikaci mezi mobilními aplikacemi a zařízeními. Hlavní předností je určitě bezpečná výměna dat blízkých zařízení. NFC se běžně používá v aplikacích pro bezkontaktní platby, řízení přístupu či sdílení dat.

3) USB (Universal Serial Bus)

USB propojení vytváří spolehlivý a rychlý kabelový komunikační kanál. Propojením mobilního zařízení s hardwarem pomocí USB mohou aplikace jednoduše přenášet data, ovládat funkce a navazovat spojení. USB integrace je užitečná zejména při použití periferních zařízení, jako jsou tiskárny, čtečky čárových kódů a průmyslová řídicí zařízení.

4) Integrace SDK

Mnoho výrobců hardwaru poskytuje vývojová prostředí (SDK) pro snadnou integraci. SDK obsahuje předem vytvořené knihovny, rozhraní API a dokumentaci. A to znovu znamená jednoduchou komunikaci s hardwarovými zařízeními. Příkladem jsou skenery Zebra, se kterými je možné komunikovat pomocí DataWedge nebo Enterprise Mobility Developer Kit (EMDK).

Aplikace Bikelink: Efektivní komunikace díky BLE

Mobilní aplikace Bikelink je ukázkovým příkladem povedené integrace mezi mobilními aplikacemi a hardwarovými zařízeními. Appka přináší bezpečné a pohodlné řešení pro snadné zamykání jízdních kol na placených parkovištích.

Bikelink využívá technologii Bluetooth Low Energy (BLE) jako prostředek pro spolehlivé spojení se speciálními zámky na kola. BLE je pro mobilní aplikace ideálním řešením díky své nízké spotřebě energie a efektivnímu přenosu dat. Díky tomuto důmyslnému propojení mohou uživatelé bezpečně parkovat svá kola. Pomocí jen několika kliknutí! 

Pojďme se podívat na několik ukázek Kotlin kódu v praxi:

Inicializace BluetoothAdapter a BluetoothScanner:

private val bluetoothAdapter: BluetoothAdapter? by lazy {
BluetoothAdapter.getDefaultAdapter()
}

private val bluetoothScanner: BluetoothLeScanner? by lazy {
bluetoothAdapter?.bluetoothLeScanner
}
Inicializace BluetoothManager a GATTClient:
private val bluetoothManager: BluetoothManager by lazy {
context.getSystemService(Context.BLUETOOTH_SERVICE) as BluetoothManager
}

private val gattClient: BluetoothGatt? by lazy {
bluetoothManager.openGattServer(context, gattCallback)
}
Ověření, zda zařízení podporuje BLE:
fun isBLESupported(context: Context): Boolean {
return bluetoothAdapter?.isEnabled ?: false
}
Skenování BLE zařízení v dosahu:
fun startBLEScan(context: Context, scanCallback: ScanCallback) {
val scanSettings = ScanSettings.Builder()
.setScanMode(ScanSettings.SCAN_MODE_LOW_LATENCY)
.build()

bluetoothScanner?.startScan(null, scanSettings, scanCallback)

// Stop the scan after a specified duration
Handler().postDelayed({
bluetoothScanner?.stopScan(scanCallback)
}, SCAN_DURATION_MS)
}
Připojení k BLE zařízení:
fun connectToDevice(context: Context, device: BluetoothDevice, gattCallback: BluetoothGattCallback) {
gattClient?.connect()
}

Dactylí praxe v komunikaci s hardwarem

Naše společnost má v této oblasti bohaté zkušenosti. Vývoj kvalitních mobilních aplikací perfektně komunikujících s různými hardwarovými zařízeními je pro nás samozřejmostí. Máte pro nás nějakou výzvu? S radostí ji uvítáme!

Máme za sebou hned několik úspěšných projektů, pojďme si některé z nich představit.

Robe: Využití technologie NFC

Naše aplikace Robe využívá technologii NFC ke konfiguraci osvětlení pro koncerty, festivaly a další eventy. Uživatelé mohou prostřednictvím NFC ovládat a přizpůsobovat osvětlení vždy podle potřeb. A to vytváří úplně nezapomenutelné a kouzelné zážitky!

Kurýr Na Slovensko: Integrace SDK

Projekt KNS integruje skenery s mobilní aplikací pro skenování balíčků během různých fází přepravy. Appka díky využití SDK od společnosti Zebra optimalizuje správu inventáře, zvyšuje přesnost čtení čárových kódů a zlepšuje sledování doručovaných zásilek.

POPP: Využití Bluetooth pro ovládání bazénů

Aplikace POPP je propojená s vlastními hardwarovými zařízeními, která dovolují uživatelům ovládat a monitorovat parametry bazénů. Aplikace s pomocí Bluetooth komunikace poskytuje data v reálném čase a usnadňuje dálkové ovládání bazénů.

Kam se vydat pro perfektně integrovanou appku?

Propojení mobilních aplikací s hardwarem otevírá nekonečné možnosti pro podniky i uživatele. Integrací standardizovaného a vlastního hardwaru mohou vývojáři odemknout jedinečné funkce, zefektivnit operace a vytvořit výjimečné uživatelské zážitky. Bluetooth, NFC, USB a integrace SDK představují bohaté komunikační možnosti pro zajištění perfektní kompatibility s širokou škálou hardwarových zařízení.

Dactyl Group - Mobile app development and hardware

Vývoj aplikace i zajišťování její perfektní komunikace je naším denním chlebem. Potřebujete inovativní řešení pro váš podnik? Sháníte jednoduchou či komplexní aplikaci na míru?

Zdroj: Dactyl Group


Mohlo by vás zajímat:

Jetpack Compose is a tool which can help developing UI for Android much faster and easier

Pečlivá dokumentace zdrojového kódu aneb Dactyl nevykolejí ani erupce na Slunci

V Dactylu vládne rodinná atmosféra a různorodé projekty mají smysl

Přidejte se k týmu
Sdílet
Odebírat