Zpátky na blog

Programátorský slang

28. 8. 2024 | Denisa Janatová

V IT světě existuje řada specifických termínů a žargonu, které mohou být pro nezasvěcené obtížné pochopit, ale zároveň skvěle ilustrují kulturu a přístup programátorů ke své práci. Od výrazů jako "code monkey" (označení pro programátora, který provádí rutinní úkoly bez větší kreativity), "spaghetti code" (chaotický a špatně strukturovaný kód, který je obtížné pochopit a udržovat) až po "rubber duck debugging" (metoda ladění, při které si programátor vysvětluje problém kachničce, aby našel chybu), je jasné, že programátorský slang je nejen pestrý, ale i vtipný a plný kreativity.

Dalším zajímavým termínem je "ninja deploy", což označuje tajné nebo neohlášené nasazení nové verze softwaru v noci, když je menší šance, že si někdo všimne problémů. Výraz "bike-shedding" odkazuje na situace, kdy se tým zabývá malichernými detaily a zanedbává důležitější problémy projektu. Slang zahrnuje také termín "gold plating", který popisuje přidávání zbytečných funkcí nebo vylepšení do projektu, což může vést k vyšším nákladům a zpoždění. "YOLO deployment" znamená riskantní nasazení kódu do produkčního prostředí bez dostatečného testování a příprav, s tím, že se spoléhá na to, že vše bude fungovat správně. Tento přístup je často motivován časovým tlakem nebo snahou rychle doručit nové funkce. "Black magic" označuje kód nebo technologii, která funguje, ale její principy nejsou dobře pochopeny, a proto působí tajemně nebo nepochopitelně. Tento výraz se používá k popisu složitých nebo neobvyklých řešení, která mohou být obtížná na údržbu či ladění.

Mezi další zajímavé výrazy patří "refactoring", což je proces přepsání kódu, aby byl čistší a lépe udržovatelný, aniž by se změnila jeho funkčnost. Programátoři také často používají termín "technical debt" k popisu zanedbané údržby kódu, která může časem vést ke komplikacím a vyšším nákladům na opravy. Termín "dogfooding" znamená, že firma používá své vlastní produkty k testování jejich kvality a funkčnosti. A konečně, výraz "RTFM" (Read The Fine Manual) je ironická připomínka, že uživatelé nebo kolegové by si měli přečíst dokumentaci, než se začnou ptát na základní otázky.

Všechny tyto termíny nejenže odrážejí specifické aspekty práce v IT, ale také ukazují, jak kreativně a humorně se odborníci dívají na své každodenní výzvy.

Markéta Willis zpracovala ty nejzajímavější z těchto termínů a vytvořila průvodce*, který by si měl přečíst každý recruiter, jenž nabírá nové talenty do IT. Je to nejen skvělý způsob, jak lépe pochopit svět programátorů, ale také příležitost, jak se naučit komunikovat s kandidáty jejich vlastním jazykem.

Znalost může pomoci recruiterům k úspěšné komunikaci a navázání vztahu s IT odborníky, což může být rozhodujícím faktorem při získávání a udržení špičkových talentů v konkurenčním světě IT.

* Děkujeme za možnost sdílení Markétě Willis 

Sdílet
Odebírat