Zpátky na blog

React nebo React Native: Které řešení je pro vás ideální?

30. 4. 2024 | Dactyl Group

V dnešní době digitálního pokroku je vývoj aplikací stále progresivnější a efektivnější díky využití populárních frameworků, jako je React a React Native. V arzenálu Dactyl Group nechybí ani jedna z těchto technologií postavených na JavaScriptu – v našem případě TypeScriptu. Čím se liší? To vám hned povíme. V článku se zaměříme na klíčové rozdíly mezi řešeními React a React Native, na jejich základě u nás v Dactylu volíme vhodné technologie pro konkrétní projekty.

K čemu vhodně využít jednotlivé frameworky?

 React nejlépe slouží k vytváření dynamických a responzivních webových aplikací.

 React Native zase umožňuje vyvíjet mobilní aplikace s přístupem k výkonu nativních zařízení.

Navigace frameworkem

V aplikacích Reactu je naprosto běžné využívat React Router pro rychlou navigaci. Není to ale jediným pravidlem. Pro tyto účely existuje i mnoho dalších knihoven, které můžete použít.

React Native zase spoléhá na React Navigation, a to zejména pro snadný pohyb mezi jednotlivými obrazovkami v mobilních appkách. React Navigation nabízí opravdu bohatou sadu nástrojů pro efektivní správu navigace v nativních aplikacích. Koukněte sami.

Základní i specializované komponenty

Dalším klíčovým rozdílem mezi frameworky je způsob práce s komponentami. 

React pracuje přímo s HTML tagy – tedy standardem pro většinu webových stránek.

React Native naopak nabízí speciální komponenty, jako například View nebo Text. Největší plusem je, že jsou optimalizované přímo pro účely mobilních prostředí. A to není vše! Také se rovnou překládají do nativních prvků platformy.

Interakce s nativními funkcemi

React Native vyniká snadnou integrací s nativními funkcemi zařízení. Patří sem třeba okamžitý přístup ke kameře nebo GPS, takže vývojáři mohou snadno přistupovat k těmto funkcím přímo z JavaScriptu. Snadno a bez zbytečného protahování.

Že by React neumožňoval přistupovat zařízení k specifickým funkcím? Tak to vůbec není, ale hlavním nedostatkem je, že to obvykle vyžaduje daleko více úsilí a práce. A nebo musíte rovnou využít externí knihovny.

Využití nadstaveb: Next.js vs. Expo

Pro webové aplikace vytvořené v Reactu je mezi vývojáři trendem používat nadstavbu Next.js přinášející mnohá vylepšení, jako je server-side rendering nebo optimalizace pro výkon a SEO. 

Pro mobilní aplikace v React Native je pravděpodobně nejoblíbenější nadstavbou Expo, které zjednodušuje celý vývojový proces skrze užitečné sady nástrojů a plně univerzální prostředí pro vývoj všestranných aplikací.

React vs React Native (web and mobile)

Pro React jedině do Dactylu!

Přestože React a React Native sdílejí mnoho konceptů a také využívají stejný jazyk, každý z nich je optimalizovaný pro úplně specifický typ aplikace: webovou nebo mobilní. 

Pokud dojde na výběr mezi React a React Native, hlavní rozhodnutí je jasné. V první řadě závisí na cílové platformě vašeho projektu, ale i na specifických potřebách aplikace.

Obě technologie nabízí silný základ pro vývoj moderních aplikací a umožňují vývojářům vytvářet kvalitní uživatelské zážitky na různých platformách, tak jako u nás v Dactyl Group. Zmíněné technologie je možné si přiblížit i na následujícím videu s naším frontend vývojářem Jaromírem.

Přechod z native na multiplatformní vývoj za pomoci Expo


Mohlo by vás zajímat:

Jetpack Compose is a tool which can help developing UI for Android much faster and easier.

Pečlivá dokumentace zdrojového kódu aneb Dactyl nevykolejí ani erupce na Slunci

V Dactylu vládne rodinná atmosféra a různorodé projekty mají smysl


#smitio #dactyl #react #reactnative

Přidej se k nám do týmu
Sdílet
Odebírat