Zpátky na blog

Samman koučem „snadno a rychle“?

4. 3. 2024 | Jiří Koudelka

Většina programů pro rozvoj vývojářů je striktně rozdělená na hard skills a soft skills. Někde se naučíte pracovat s konkrétní technologií, jinde řešíte práci s týmem. Samman Technical Coaching je unikátní v tom, že kombinuje a rozvíjí obě oblasti najednou. Proto je naprosto klíčové, kdo je v roli kouče.

Předpoklady pro to stát se Samman koučem

Osvojit si techniku Samman Technical Coaching nelze bez předchozích zkušeností s vývojem. Koučové-teoretici nebo rekruti z řad začínajících vývojářů zde nemají své místo. Samman kouč už by zkrátka měl mít něco za sebou. Musí totiž sám zvládat veškeré disciplíny, ve kterých má školený tým nedostatky.

Další důležitou dovedností je umění srozumitelně předat informace, což je nelehká disciplína sama o sobě. A aby toho nebylo málo, v ideálním případě by měl být Samman kouč někdo zvenčí. Člen týmu totiž typicky není schopen přinést nový, nezaujatý pohled na věc.

Příklad kouče: Paul Hrdina

Ideálním příkladem Samman kouče je Paul Hrdina – odborník, který se řemeslu softwarového vývoje věnuje již více než 28 let. Své znalosti pravidelně předává studentům na Masarykově univerzitě a působí i v soukromém sektoru. Má nesčetné zkušenosti jako programátor a softwarový architekt, působil v menších týmech i mezinárodních společnostech. Zná tak výhody i úskalí různých přístupů. Co víc, rozvoj vývojářů je jeho vášní. Není tak divu, že je aktivním členem mezinárodní komunity rozvíjející metodu Samman Technical Coaching a spolu s ostatními zakladateli KnowIT jedním z prvních, kdo tuto metodu začali šířit v Česku.

Co hledat u kouče metody Samman Technical Coaching

Samman metoda není jen další trend v koučování. Je to efektivní přístup k rozvoji vývojářů, který ze strany lektora vyžaduje komplexní znalosti a dovednosti. Pokud vás zaujala, hledejte kouče, který tuto metodu umí pro váš tým vytěžit na maximum. Samman kouč:

  • Má zkušenosti s vývojem, není pouhým teoretikem.
  • Má praxi z různě velkých týmů i s různým typem produktů.
  • Umí předat své zkušenosti a aplikovat je na potřeby školeného týmu.
  • Naopak až tolik nezáleží na tom, zda do detailu ovládá konkrétní technologie nebo jazyky.

Chcete se o Samman metodě dozvědět víc? Napište Jiřímu zprávu, rád s vámi projde detaily.



Autor:

CEO & Co-founder at KnowIT | Software Architect | External teacher at Masaryk University | Senior lecturer at Czechitas


#smitio #technology # it #sammanmetoda #knowIT #coaching
Sdílet
Odebírat