Zpátky na blog

SMITIO – MĚNÍME SVĚT IT RECRUITMENTU

7. 4. 2021 | Martina Rychtarová

Jednoduchost. Srozumitelnost. Otevřenost. Transparentnost nabídek. Umění naslouchat. Mozky jedoucí neustále na plné obrátky. Pružnost a rychlá reakce na měnící se potřeby IT komunity a trhu… Online kariérní platforma smitio mění způsob hledání práce v IT, boří zkostnatělé „hlavolovecké“ procesy a do světa recruitmentu vnáší čerstvý vítr a neotřelý přístup.

 

Smitio propojuje dva světy – IT odborníky a projektové týmy. Je to platforma naplno využívající nové technologie, nezatížená nefunkčními a zastaralými procesy, platforma hovořící jazykem IT a tvořená ajťáky – koneckonců, kdo jiný než sami ajťáci by mohl ušít platformu na míru IT komunitě?

 

V čem je smitio jiné?

Smitio je otevřený katalog nabídek práce pro IT specialisty, který může využívat každý. Uvidíte v něm všechny firmyprojekty i pozice, které nabízíme. Ukazujeme firmy zevnitř včetně projektů, na kterých zrovna pracují, propojujeme kandidáty napřímo s projektovým týmem. Všechny nabídky mají jasnou strukturu – okamžitě vidíte přehledné informace o technologiích, místu práce a benefitech. U nabídky je vždy zveřejněná mzda. Součástí platformy je i chat. Nemusíte se zdržovat e-maily, formuláři ani oficiálním stylem. Jednoduše otevřete okno chatu a rovnou napíšete člověku, se kterým chcete mluvit.

 „Jsme platforma, která byla vyvinuta tak, aby pokryla otázky a potřeby IT specialisty. Nasloucháme naší IT komunitě a chceme, aby došlo k úspěšnému propojení a obě strany byly spokojené. Jsme schopni reagovat na potřeby trhu a zároveň jsme velmi flexibilní v obchodním modelu, který se snažíme vždy nastavit na základě potřeb zákazníka tak, aby to bylo win-win pro obě strany. Zároveň se u nás neplatí za inzerát, ale v rámci užívání portálu máte neomezenou inzerci a další komplexní služby, jako je péče account/care manažera a různé employer brandingové aktivity jako jsou meet-upy, blogové články a podobně,“ shrnuje největší benefity Kateřina Marešová, account manager smitio.

Smitio neustále žije, pracuje, analyzuje, mění se dle potřeb. „Bez přestání na sobě makáme. Nenecháváme profily či pracovní nabídky jen tak „viset“, ale analyzujeme a hledáme řešení případného zefektivnění náboru. Vše konzultujeme s firmami v měsíčních reportech. Dokázali jsme tak úspěšně propojit mnoho IT specialistů a firem. Díky zpětným vazbám z IT komunity jsme u některých našich společností byli schopni prosadit zveřejnění mezd či upravit požadavky a s tím související nabídky na hledané pozice,“ říká Denisa Janatová, CEO a spoluzakladatelka platformy smitio.


Smitio v číslech


Platforma pro ajťáky

Nechceme přehlcovat IT specialisty množstvím informací, ale předávat jen ty relevantní. Struktura informací je optimalizována podle jejich potřeb, aby našli přesně to, co hledají.
„Smitio se od ostatních kariérních portálů liší, a to především strukturou a informacemi. U nabídek mě zajímalo, s jakými technologiemi a na jakém projektu budu pracovat. Mzda je pro mě také podstatná a není úplně špatné vědět, jaké benefity firma nabízí,“ uvádí Mikuláš.


Stejně tak nechceme komplikovat IT specialistům vstup do smitia, jde nám hlavně o to, aby se rychle a pohodlně propojili s budoucím šéfem.

„Přijde mi, že jsem vlastně nic nevyplňoval, a nepamatuji se, jestli jsem se registroval přes sociální síť nebo e-mail. Registrace byla prostě rychlá,“ říká Martin.

Je pro nás důležité, aby se propojovali ti správní lidé, proto zapojení teamleaderů do náboru bereme jako nutnost.
Při nástupu jsem zjistil, že jsem si na chatu psal přímo s šéfem firmy. V popisu své pozice ve smitiu měl jen něco jako projekťák. Hodně mě překvapilo, že se takhle zapojuje do náboru,“ dodává Michal.

 

Smitio pro firmy

Jsme ve stálém kontaktu s IT komunitou a získáváme denně nové insighty, díky tomu opravdu známe své IT specialisty a můžeme firmám pomáhat s vytvořením nabídky srozumitelné právě pro jejich cílovou skupinu. Nabídky potom doručujeme cíleně ke kandidátům, kteří přesně odpovídají požadavkům firem na dané pozice. Jak už jsme psali výše, propojujeme kandidáty přímo s budoucím manažerem / vedoucím týmu nebo kolegy, a to přes chat. Máme potvrzeno, že firmy, které nabízejí tuto možnost, mají při náboru několikanásobně vyšší úspěšnost.

 „Dali jsme si na začátku velkou práci s tím, abychom zjistili, co IT specialistům na trhu IT práce chybí. Teď tyto informace předáváme firmám, které nabírají. Jsme otevření různým formám spolupráce. Firma u nás může ‚jen‘ inzerovat, ale také jí dokážeme nabídnout různé přidružené aktivity. Chceme se posouvat dopředu a reagovat na to, co si trh žádá. Organizujeme akce pro HR specialisty s cílem vzdělávat je v oblastech, které by se jim mohly hodit,“ říká Karoline Wunschová, account manager smitio.

S pomocí smitia se mohou firmy představit do hloubky, a to nejen prostřednictvím svého profilu. Společnosti představujeme z jiného úhlu také blogovými články a na online meetupech s IT specialisty. Ty jsou specificky zaměřeny na konkrétní témata, o kterých se s kandidáty můžete bavit, a přibližují jim nejen to, jak pracujete, ale i život ve firmě.

 

Něco navíc

V rámci našich aktivit se snažíme pomáhat jak kandidátům v budování jejich kariéry, tak i firmám a HR specialistům.
Víme, že uspějeme jedině tak, že si vybudujeme kvalitní dlouhodobé vztahy se zákazníky, kterým doručíme to, co slíbíme. Každý zákazník je pro nás důležitý bez ohledu na velikost a počet inzerátů. Rosteme s každým novým zákazníkem, a proto se naši account manažeři o své firmy pečlivě starají. Pokud nastane nějaký problém, SMITIO nestrká hlavu do písku, ale staví se k němu čelem a se zákazníky komunikuje na rovinu. Jsme proaktivní a nabízíme služby i nad rámec zaplacené inzerce. U nás nejednáte s automatickým prodejcem, ale mluvíte se skutečnými lidmi, kteří naslouchají vaší zpětné vazbě,“ dodává Kateřina Marešová.

 

Na blogu smitia najdete mnoho článků obsahujících zajímavé a relevantní informace, pořádáme tematické meetupy a webináře a neustále hledáme nové cesty a aktivity, kterými podpořit naše klienty. Pravidelně realizujeme průzkumy trhu a předáváme firmám zpětnou vazbu. Společnostem pomáháme s budováním brandu a aktivně se zapojujeme do výběrových řízení – mimo jiné jsme schopni udělat náslech pohovoru a vyladit ho tak, aby zážitek kandidáta (candidate experience) byl co nejlepší a nábor co nejefektivnější.  Firmám také poskytujeme možnost natočit si video, ve kterém jejich ambasador představí projekt a pozve případné kandidáty na online „kafe“, kde potom mohou společně diskutovat. Díky tomu jsme už více než 100 firmám umožnili prezentovat jejich projekty, na kterých mohou IT specialisté pracovat.

„Jako recruitera v IT mě štvalo, že kandidáti musí procházet zdlouhavým výběrovým řízením, nemluvě o dlouhé zpětné vazbě. Ve smitiu se tento nešvar snažíme odbourávat a zefektivnit tak náborových proces. A myslím, že se nám to daří – můžeme se pochlubit nejrychlejším nástupem vývojáře za 3 dny,“ dodává k tomu Denisa Janatová.


Slova hovoří za vše – co říkají o smitiu firmy

Připoj se k Akka týmu
Sdílet
Odebírat