Zpátky na blog

# Specifika Safety critical systémů aneb jak se vyvíjí systémy letadel ✈️

5. 3. 2023 | Kateřina Marešová

Safety Critical systémy jsou takové systémy jejichž poruchy mohou mít fatální následky pro větší množství lidí.

Najdeme je například v oblasti veřejné dopravy. V moderních letadlech jsou stovky safety critical systémů a subsystémů, které přispívají k bezpečnosti letadla. Poruchy těchto systémů mohou mít různý dopad – od drobných problémů, které pilot snadno vyřeší s minimálním úsilím, po situace, které mohou vyústit v leteckou nehodu s fatálními následky (zničení zařízení, zranění či smrt cestujících, ekologická havárie apod.) Při jejich vývoji je tedy třeba dodržovat speciální pravidla a procesy. Na jejich tvorbě se společně s regulačními autoritami podílí také letečtí inženýři z Honeywellu.

Mrkněte na záznam z online meet-upu kde jsme se s Janem Tomášem z Aerospace divize brněnského Honeywellu blíže podívali na to, jak se regulace a procesy pro vývoj „safety critical“ systémů promítají do jejich denní inženýrské praxe.

Na co se můžete těšit:

  • Co je to vlastně “Safety Critical System”?
  • Proč a jak je regulován vývoj “safety critical” systémů v leteckém průmyslu?
  • Jaká je denní rutina vývojáře “safety critical” systémů – příklady z praxe.
  • Je možné aplikovat agile principy na vývoj SW funkcí pro “safety critical” systémy?

Vhodné pro všechny zkušené i začínající software engineery, system architecty, system engineery apod, které zajímá, jak se vyvíjí systémy, které mají přímý dopad na bezpečnost lidí.

Mohlo by vás také zajímat:

Brněnský Honeywell Aerospace na cestě k agilitě

Sdílet
Odebírat