Zpátky na blog

Učíme programovat tu nejmladší generaci

1. 8. 2022 | Denisa Janatová

„Veďte děti od mala k programování a zajistíte jim zářivou budoucnost v IT se super mzdou. Tato věta je řečena samozřejmě s velkou nadsázkou. Programování od raného věku, jim nezaručí perspektivní zaměstnání, ale minimálně bude prospěšné pro jejich další rozvoj.

Při programování se zapojují obě hemisféry - logické a kreativní myšlení. Díky programování si děti lépe představí cíl a případné faktory, které mohou ovlivnit dosažení cíle a řešení problémů. Poznají, že dělat chyby není nic špatného, a že musí zkoušet různé cesty, které je dovedou požadovanému cíli.

Ale jak začít učit děti programovat, aby to pro ně bylo zábavné a odpovídalo to jejich mentální úrovni? Určitě pomocí hry. A s čím si děti nejraději hrají? Jen tězko byste hledali dítě, která by si nerado hrálo s nesmrtelnou dánskou stavebnicí Lego. Věříme, že někteří si s ní rádi hrají i v dospělosti :-). A na základě této skvělé myšlenky založila Natálie Lazúrová vzdělávací centrum Smart Bricks v Brně. Je určené pro děti ve věku od 4 do 14 let, které se zajímají o vědu, techniku a neustále mají potřebu zkoumat nové věci. 

Vzdělávací centrum je založené na programu LEGO® Education - za pomoci stavebnice LEGO se v dětech probouzí hravost a kreativita, vyučují se zde základy matematiky, fyziky, programování a robotiky. Zároveň se u dětí podporují komunikační dovednosti, představivost, jemná motorika, kritické myšlení a schopnost práce v týmu.

Smart Bricks nabízí volnočasové kroužky, příměstské táborynarozeninové oslavy a workshopy. Dále připravují vzdělávací programy pro školy a školky (prostřednictvím Akademie mladých vědců, z. s.), ale také teambuildingy pro zaměstnance firem a jejich děti.

Natálie je jediná certifikovaná lektorka v ČR přímo společností Lego. Díky tomu může školit a certifikovat další lektory či pedagogy na MŠ a ZŠ, kteří mají o vzdělávání pomocí kostek Lego zájem.    

A jak to celé funguje?

Nejmenší děti si začínají hrát s LEGO® vláčkem a jeho barevnými cihličkami, které vkládají do kolejí, aby vyřešily danou situaci. Například červená cihlička položená na koleje znamená, že vlak zastaví před překážkou.

Dále to pokračuje přípravou na ZŠ, kde se dětem pomocí LEGO® kostek představí základní matematické principy, posloupnost a měření vzdálenosti. 

Kdy tedy mohou začít s programováním?

V mladším školním věku už děti programují pomocí skládání jednotlivých bloků.

V robotice potom děti dokážou své postavené modely rozpohybovat, pomocí různých kódů a postupně se dopracují až k samotnému programování v jazyce Python. Podívejte se na video.

Tímto snadným a přirozeným způsobem hry, můžou děti rozvíjet několik oblastí naráz a zároveň to v nich probouzí zájem o technologie. Rodičům to zase dává možnost vrátit se do dětských let a společně s dětmi strávit velmi příjemné chvíle.

V neposlední řadě to může inspirovat zaměstnavatele k podpoře nové generace IT specialistů, kterých je na trhu nedostatek. Inspirujte se a zapojte se do toho i vy!      

  A pár zajímavých čísel na konec


Zdroje:

1. https://reports.weforum.org/future-of-jobs-2016/chapter-1-the-future-of-jobs-and-skills/



  


Podílejte se také na vývoji robotů.
Sdílet
Odebírat