Zpátky na blog

Mzda, odměny, prémie, bonusy. Jaké formy odměňování používají IT firmy?

1. 2. 2019 | Vladimír Švehla

Na náš odlišný přístup při představování firem ve smitiu jste si už zvykli. Máme rádi jasně nadefinovanou strukturu, validní parametry, data a minimum blábolivé omáčky okolo.

Tentokrát jsme se zaměřili na odměňování. Náš průzkum proběhl ve všech firmách, které ve smitiu máme, nebo jsme historicky měli, i v těch, které se do smitia teprve chystají.

Ve smitiu máme firmy všech velikostí

Oproti standardu na trhu, u nás převládají spíše menší a střední firmy.

Navyšují firmy pevnou složku mzdy pravidelně?

Téměř 65 % firem navyšuje mzdu svých zaměstnanců pravidelně. K navyšování dochází ve více než 95 % případů jednou ročně, výjimečně u konkrétních zaměstnanců i častěji. V průzkumu se objevila také firma, která mzdu navyšuje pravidelně každý půlrok.

Ovlivňuje velikost firmy pravidelné navyšování mzdy?

V čím větší firmě budete pracovat, tím máte větší pravděpodobnost pravidelného zvyšování mzdy. Z našeho průzkumu vyplývá, že u větších firem jde zpravidla o standardizovaný proces spojený s ročním hodnocením.

Kolik firem využívá pohyblivou složku mzdy?

Pohyblivou složku mzdy využívá méně než polovina firem, které se zúčastnili našeho průzkumu. Nejčastěji je navázaná na výkon konkrétního zaměstnance a pohybuje se od 10 % do 30 % základní měsíční mzdy.

A jak je to s odměnami?

Firmy v našem průzkumu využívají nejčastěji roční odměny (46 %). Ty jsou spojené buďto s celkovým hospodařením firmy, nebo s úspěšně dokončenými projekty (6 %). Tento typ odměn je častěji spojený s malými a středními firmami. Ve zbývajících případech jde o odměny úzce propojené s konkrétní firmou a její kulturou. Objevily se například odměny za věrnost, nebo odměny za proaktivní přístup. Jako nefinanční odměny pak firmy nejčastěji uvádějí systém vzdělávání (38 %), poukazy (multisport, flexipass - 54 %) a společné akce a teambuildingy (32 %).

Pár tipů na závěr

Pravidelné navyšování mzdy minimálně o inflaci je v IT oboru téměř standard. Pokud jste zaměstnancem ve velké firmě, tak se s velkou pravděpodobností v letošním roce dočkáte na výplatní pásce vyšší částky než loni automaticky. Narozdíl od zaměstnance menší firmy ale nejspíš nebudete mít přímý podíl na hospodaření firmy, nebo speciální odměny za dokončené projekty.

P.S. Velká část firem řeší systematické navyšování mezd v prvních 3 měsících roku. Při vyjednávání o nové výši mzdy se může hodit článek, který jsme pro vás připravili dříve: Šefé, chci přidat... No skvěle, jen přidej!

Nabídka ze smitia
Sdílet
Odebírat