Zpátky na blog

Největší faily v IT recruitmentu

17. 9. 2018 | Vojtěch Žák

Používat tradiční recruiterské postupy při najímání IT specialistů, to je tak trochu jako si vzít kapslovku do přestřelky na divokém západě. Nikoho s ní netrefíte – protože prostě nestřílí! Nezbývá vám, než s ní na člověka skočit a umlátit ho a doufat, že mu v koltu zrovna došly náboje (tj. jiné příležitosti).

Nebo ho můžete oblbnout sladkými řečičkami o tom, jak je to u vás skvělé (což se děje pravidelně) a modlit se, aby vaše firma, nabízená pozice, práce a všechno okolo skutečně odpovídalo ajťákovým očekáváním.

Jaké jsou největší vykopávky v recruitmentu IT specialistů?

1. Motivační dopisy

Když někomu pošlu e-mail, že mám zájem o práci, tak už svoji motivaci ukazuji, ne? Proč po mě chcete, abych si vymýšlel něco dalšího?

Co mě asi tak motivuje k práci?

Protože by se mi šikly peníze, a budu rád, když při tom budu dělat na zajímavém projektu, v jazyku, který mě baví, s kolektivem, v němž je mi fajn, pod šéfem, od kterého se mám co naučit.

Btw, ajťáci jsou zvyklí psát kódy, ne slohovky, tak je po nich nechtějte. Vnitřní motivace je tu vždycky, jenom nezazní ve slovech, na jaká jsou recruiteři zvyklí.

2. Životopis

Co si budeme, životopis není ten nejrelevantnější dokument na světě. I když do něj napíšete „pokročilý v Excelu“, stejně tím neřekne, co konkrétně jste schopni udělat. A Excelovských funkcí je tolik, že je nikdy všechny nevypíšete.

Navíc do něj můžete snadno napsat cokoliv. Chvíli to potrvá, než se prokáže, že jste lhali.

Mnohem víc záleží na portfoliu. Na tom, co jsem udělal. Čeho jsem dosáhl.

Když chci najmout ajťáka, zeptám se ho, jestli má nějaký kód na GitHubu, nebo jestli si doma napsal nějaký program, který mi může ukázat. 

A pokud tomu sám nerozumím, ukážu ho firemnímu ajťákovi, ať projekt zhodnotí a řekne mi.

3. Filtr na vysokou školu

Spousta schopných ajťáků vysokou školu nedokončí. Nebaví je, nepotřebují ji, nebo vyletí na nějaké blbosti, která jim nikdy nešla do systému. To ale ještě neznamená, že nerozumí svému oboru.

Pokud najímáte jenom absolventy univerzit, připravujete se o spoustu potenciálních kandidátů.

4. Nerelevantní bonusy

Vzhledem k tomu, že i IT začátečníci si snadno sáhnout přes 30 tisíc, stravenky jsou pro ně tak trochu směšný benefit. Jednak si na ni doplácí skoro polovinu ceny, jednak pro ně nemají zase tak velké využití. Když se jde najíst, stejně bude radši platit kartou.

Řadu ajťáků neohromí ani firemní počítač – doma mají lepší dělo. Stejně tak je irelevantní dávat poukaz na fitko někomu, kdo si radši zajde do hospody na dobrý steak. Jinak řečeno – paušální benefity se většinou do noty netrefí. Mnohem lepší jsou benefity na míru – a od toho by tu měl být dobrý manažer.

P.S. 

Pokud jste IT specialista, vezměte v potaz, že článek cílí na IT recruitment, z něhož chceme vysmejčit zaprášené kostlivce a zrezivělé hrnce. Než se tak ale stane, počítejte s tím, že ještě pěkných pár životopisů a motiváků budete muset poslat. Pokud nevíte jak na to, na blogu pro vás máme pár tipů, např. Jak si vytvořit dobré CV

Nabídky ze smitia
Sdílet
Odebírat