Zpátky na blog

Řešíte dilema pracovat na HPP nebo jako OSVČ?

13. 12. 2018 | Vendula Vítková

"Bereme vás! Přijďte k nám ve čtvrtek." V hlavě už jásám, "Jo, jo, můj dream job" a v tom mě trošku zaskočí hlas na druhé straně "Ještě tu mám jednu věc. Spolupráce nebude na HPP. Jako OSVČ si budete fakturovat částku, na které se dohodneme. Je to pro vás ve výsledku výhodnější. Tak ve čtvrtek. Těšíme se." Euforie opadá. Co to pro mě vlastně znamená? Chci tu práci nebo ne?

Už tady byste se měli pozastavit. Pracovat pro jednu firmu na full time jako OSVČ zavání tzv. švarcsystémem. Jako živnostníci byste neměli mít pouze jednoho klienta, svoji specializaci a služby prodáváte více firmám.

Být zaměstnancem na HPP nebo OSVČ má své výhody a nevýhody. Pro vás je důležité říct si, co se vám víc vyhovuje.

Jistoty

Jako zaměstnanec máte jistotu v tom, že vám bude díky zákoníku práce vyplácena mzda, máte nárok minimálně na 20 dní placené dovolené, na maximálně 12 hodinovou pracovní dobu a zaměstnavatel s vámi může ukončit pracovní poměr jen ze zákonně stanovených důvodů, z nichž vyplývá odstupné apod. Máte nárok na benefity, které zaměstnavatel nabízí i na příplatky a odměny. Sociální a zdravotní dávky ze mzdy odvádí zaměstnavatel a při nemoci je vám jako zaměstnanci od 4. dne zaměstnavatelem vyplácena náhrada mzdy a od 15. dne máte nárok na nemocenskou. Zaměstnanci mají obecně vyšší důchody i podporu v nezaměstnanosti než živnostníci díky rozdílnému způsobu výpočtu dávek. Další jistotou pro vás jako zaměstnance může být i to, že za vás firma přebírá povinnost podat daňové přiznání, za případné chyby v něm nese zodpovědnost. A jistotu máte i v tom, že pokud zaviníte škodu firmě, činí maximální náhrada zaměstnavateli 4,5 násobek vašeho průměrného měsíčního výdělku.

V případě, že vám firma nezaplatí, máte jako OSVČ menší možnosti jak své peníze získat. Zaměstnanec má ze zákona větší ochranu než OSVČ. Nárok na placenou dovolenou ze zákona nemáte, délku pracovní doby vám nikdo naštěstí nereguluje, ale smlouvu s vámi může společnost kdykoliv vypovědět bez nároku na odstupné, pokud se nedohodnete jinak ve smlouvě. Benefity, příplatky a odměny vás míjí. Sociální a zdravotní dávky platíte sami. A v případě nemoci nemáte jako OSVČ nárok na náhradu mzdy a na nemocenskou od 15. dne pracovní neschopnosti pouze v případě, že si minimálně 3 měsíce před onemocněním platíte dobrovolně nemocenské pojištění. Daňové přiznání připravujete sami a za informace v něm nesete plnou zodpovědnost. Při zavinění škody firmě jste, pokud se nedohodnete jinak ve smlouvě, plně zodpovědní a hradíte ji celou.

Když pracujete na HPP, spoustu povinností za vás přebírá zaměstnavatel. Jako živnostník máte větší volnost v tom, určit kam vaše peníze jdou a v jaké výši.

Děti a rodina

V roli zaměstnance máte nárok na placenou mateřskou dovolenou a v případě, že je dítě nebo blízký člen rodiny nemocný, také na ošetřovné.

Při práci jako OSVČ ošetřovné čerpat nemůžete a na mateřskou dovolenou dosáhnete pouze v případě, že si dobrovolně platíte nemocenské pojištění minimálně 270 dní před tím, než ho budete chtít využít.

Půjčky a hypotéky

Jako zaměstnanci vám stačí mít za sebou zkušební dobu, ideálně mít i smlouvu na dobu neurčitou, a vzít si půjčku nebo hypotéku není nic složitého. Pro živnostníka je vyřízení půjčky o něco složitější, především se to týká její výše. Banka počítá výši příjmů podle daňového přiznání, ze zisku, a často požaduje, aby podnikání trvalo alespoň 24 měsíců.

Banka zvažuje maximální splátku po odečtení životního minima. Minimální splátka nesmí být však vyšší jak 45 % vašeho příjmu. Při oficiálním příjmu 600 000 Kč za rok (tj. při měsíčním výdělku 50 000 Kč s paušálními náklady 60 %, vyjde měsíční příjem živnostníka, který si neplatí nemocenské pojištění 19 574 Kč) je maximální splátka 8 808 Kč, čímž dosáhnete na hypotéku přibližně 1 500 000 Kč.

Jak je to se mzdou?

Pokud by se firma měla rozhodovat jen podle mzdy/faktury, kterou zaplatí za odvedenou práci, vyplatí se jí spolupracovat s OSVČ, už jen kvůli daním, které za zaměstnance odvádí státu. Tady je zjednodušené srovnání výpočtu mzdy/příjmu pro zaměstnance a živnostníka. Zaměstnanec ani OSVČ v tomto případě nemají žádné slevy, daňová zvýhodnění, ani paušální výdaje.



HPP OSVČ
Náklad firmy/superhrubá mzda 67 000 Kč  50 000 Kč 
Hrubá mzda/fakturace 50 000 Kč  50 000 Kč 
Zdravotní poj. HPP/OSVČ 2 250 Kč  2 024 Kč 
Zdravotní poj. firma 4 500 Kč  0 Kč 
Sociální poj. HPP/OSVČ 3 250 Kč  2 920 Kč 
Sociální poj. firma 12 500 Kč  0 Kč 
Čistá mzda 36 520 Kč  45 787 Kč 

Jako zaměstnanec musíte vždy pamatovat na to, že na první pohled vyšší mzda není všechno co byste měli zvažovat. Jak je uvedeno v části týkající se jistot, zaměstnanec na HPP má ze zákona nárok na 20 dní dovolené a další výhody. 

Nic ale není černobílé

Být OSVČ má i své výhody. Sami si určíte, jak bude váš den vypadat. Pokud vás baví práce na homeoffice, máte s OSVČ vyhráno. Máte možnost vydělat si víc peněz díky nižším odvodům na daních. Nesvazují vás pravidla firmy, jste svým pánem a můžete se jednodušeji realizovat. Nemusíte dělat zbytečnou práci, kterou po vás šéf vyžaduje, pracujete efektivněji. Můžete dělat jen tu práci, která vás baví - nikdo vám projekt neurčí, vyberete si ho. Nemusíte se vázat na zastaralou techniku a software, které vám firma přidělí, pracujete s těmi, které vám vyhovují. Vybíráte si, s kým budete spolupracovat, ať už se jedná o firmu nebo tým.

Větší svoboda nebo větší jistoty?

Rozhodnutí je vždy na vás. Je dobré si uvědomit, že jako živnostník budete muset změnit mindset, přemýšlet spíš jako podnikatel než jako zaměstnanec, také víc finančně plánovat a převzít větší zodpovědnost. Pracujete ale na sobě, na své pověsti a dobrém jménu. Jako zaměstnanec máte přesně vyhraněné mantinely, ale i jistoty, které jako budoucí rodič nebo majitel nemovitosti oceníte.

Nabídky ze smitia
Sdílet
Odebírat