Zpátky na blog

Firmy se zbavují počítačových expertů.

7. 5. 2024 | smitio

Český pracovní trh v informačních technologiích by podle odhadů mohl pojmout kolem tří set tisíc lidí. Poptávka po počítačových odbornících stále převyšuje nabídku, přesto některé firmy „ajťáky“ propouštějí. Proč a kdo by se měl o svou práci nejvíce obávat?

Pandemie koronaviru otočila pracovní trh na ruby. Jednou z nejžádanějších profesí se v roce 2020 stali počítačoví experti. Tehdy jich firmy nabíraly desetitisíce. Některé se ale počítačových expertů nyní začínají zbavovat. „Některé firmy zjistily, že mají více IT zaměstnanců, než aktuálně potřebují, a celosvětová vlna propouštění se projevila i na místním trhu práce. V poslední době se firmy více zaměřují na zvýšení produktivity, například využitím umělé inteligence. Důvody propouštění mohou zahrnovat změny v IT strategii, restrukturalizaci a přehodnocení potřeb pracovní síly v reakci na měnící se tržní podmínky. I přes aktuální ochlazení pracovního trhu stále chybí desetitisíce počítačových expertů. A i když nyní pozorujeme zvýšenou dostupnost pracovních sil na trhu a některé firmy propouštějí nebo omezují nábor, je pravděpodobné, že se situace opět změní, nebude to ale hned. V následujících měsících očekáváme, že vlna propouštění v IT bude pokračovat,“ uvedla Denisa Janatová, ředitelka společnosti smitio.

Zatímco ještě před pár lety firmy nabíraly i méně zkušené kandidáty a samy si je zaučovaly, dnes je situace jiná. „Ajťáci“, kteří nedokáží držet krok s rychlým vývojem technologií, ztrácejí konkurenceschopnost a firmy o ně nemají zájem. „Probíhající automatizace a implementace AI postupně omezí počet IT specialistů, kteří vykonávají rutinní práci, jako je údržba a správa systémů, zpracování dat a podpora uživatelů. Také bude čím dál nižší poptávka po vývojářích, kteří pracují se zastaralými technologiemi a programovacími jazyky. Je proto důležité, aby se odborníci neustále rozvíjeli a rozšiřovali si obzory v oblasti aktuálních technologií,“ vysvětlila Kateřina Marešová, ředitelka obchodního oddělení a oddělení péče o zákazníky společnosti smitio.

IT odborníci jsou si situace na trhu práce vědomi. Ti zkušení ze svých požadavků ale zatím neslevují. Oproti tomu uchazeči o juniorní pozice už obvykle se svými požadavky na výši mzdy ve firmách neuspějí. „Zkušení profesionálové mají jasnou představu o hodnotě svých znalostí a zkušeností a prozatím nejsou ochotni snižovat svůj standard. Na druhé straně junioři mají často vysoké nároky na mzdu, které ne vždy odpovídají jejich zkušenostem a odborným schopnostem. Zatímco v minulosti firmy kvůli nedostatku odborníků jejich vysokým nárokům zpravidla vyhověly, dnes už junioři během procesu hledání práce svá očekávání zpravidla přehodnotí a přijmou nižší nabídku,“ řekla Denisa Janatová.  Aktuální situace na trhu práce navíc zmírňuje fluktuaci. Zatímco se „ajťáci“ ještě před rokem nebáli opustit současnou pozici a „jít za lepším“, dnes už změnu daleko víc zvažují. „Vnímáme, že na IT trhu není tolik pohybu jako v minulosti. Mnoho profesionálů zůstává věrných svým současným zaměstnavatelům a vyhýbá se riziku nejisté změny,“ dodala.

V informačních technologiích převažují zaměstnanecké úvazky. A i forma pracovního poměru může ovlivnit rozhodnutí vedení, zda si zaměstnance ponechat či ne. „Zhruba 70 procent IT odborníků pracuje v zaměstnaneckém poměru, zbylých 30 procent pracuje na bázi kontraktů, tedy na IČO. Ovlivnit proces rozvázání pracovního poměru může i typ úvazku. Společnosti obvykle nejprve zkoumají klíčovost a povahu pracovních pozic a poté se zabývají rozvazováním těch, které jsou méně klíčové. Při rozhodování o ukončení pracovního poměru se zohledňuje několik faktorů, včetně typu pracovního vztahu, výše mzdy a délky trvání zaměstnání. Rozvázání spolupráce s kontraktory (OSVČ) je obvykle jednodušší a levnější než v případě zaměstnanců s plným úvazkem. Proto „ičaři“ většinou odcházejí v první vlně,“ vysvětlila Kateřina Marešová.

Jistotu trvalého a stálého příjmu může představovat státní sektor. Tam se ale „ajťáci“ nehrnou. „Státní sektor má dlouhodobě problém s nedostatkem IT specialistů kvůli nižším platům a méně atraktivním benefitům. Průměrný plat počítačových odborníků se aktuálně pohybuje kolem 75 tisíc korun měsíčně, ve státním sektoru je to zhruba o 40 procent méně. Situaci by měla pomoci novela zákona o státní službě, která by měla zvýšit tabulkové platy zaměstnancům a zmírnit nedostatek IT pracovníků ve státním sektoru. Pomoci může ale i aktuální propouštění v soukromém sektoru. Státní sektor, kterému se IT odborníků nedostává a propouštění je v něm takřka nulové, totiž představuje stálý, ač výrazně nižší příjem,“ uzavřela Denisa Janatová.


Mohlo by vás zajímat:

Hlavní vizí smitia je být komplexním parťákem v IT náboru

Zapojte své Hiring manažery do náboru - budou se dít zázraky!

Kolik berou „ajťáci“ v Česku?

#smitio #pruzkum #mzdy #transparentnost

Sdílet
Odebírat