Zpátky na blog

V Brně se rodí letecké inovace

25. 4. 2024 | Kateřina Marešová

Máme velkou radost, že díky naší spolupráci s brněnským Honeywellem, můžeme smitio komunitě přinášet zajímavá témata ze světa #aerospace vývoje a ukázat, jaké světové inovace se rodí v naší malé zemičce.

Když jsme s Michalem Záviškem a Milošem Kafkou poprvé řešili spolupráci, bylo jejich hlavní motivací dát lokálně vědět, na jakých "cool" věcech se brněnská "sajta" podílí. A aby šli příkladem, přibrali k sobě kolegu Tomáše Szaszi a v epizodě podcastu smitio TALK nám hezky česky Honeywell představili.

Honeywell na cestě k agilitě

Brněnská pobočka Honeywellu byla ze začátku spíš "pomocnou silou" jejich amerických kolegů z Phoenixu. Týmy v Brně dostávaly okleštěné "tasky" nebo úkoly pro vývoj funkcí, maintenance starších projektů, bug fixy apod. ale jelo se podle tradičního vodopádu a tým neměl moc šanci dostat širší kontext celého vývoje. Postupem času si, ale v Brně díky své expertíze vybudovali důvěru kolegů i zákazníků a začali si přebírat projekty kompletně od A do Z. Což otevřelo i dveře pro změnu přístupu a nastartování agilní transformace. Víc se můžete dočíst v článku níže.

A pokud se vám nechce číst, můžete si poslechnout rozhovor s jejich Scrum Masterem Tomášem Vaľko který je v Honeywellu ambasadorem agilních přístupů.

Tomáš se o své bohaté zkušenosti s agilní transformací potom podělil i v našem PANEL talk, kde spolu s Václavem Oškrdalem, Petrem Šokinem a Tomášem Gavendou, Pavlem Vrankou zapáleně diskutovali a sdíleli s posluchači best practices a fuckupy.

Vývoj systémů pro letadla patří do kategorie safety critical

Safety Critical systémy jsou takové systémy jejichž poruchy mohou mít fatální následky pro větší množství lidí.

Najdeme je například v oblasti veřejné dopravy. Když vyvíjíte systémy pro letadla, je důraz na bezpečnost a preciznost obrovský, o to jaká jsou Specifika vývoje Safety critical systémů se během online meetupu podělil Honza Tomáš.

Honeywell může působit jako strojírenská firma, ale věděli jste, že 50% vývoje tvoří software? Václav Puža nám prozradil, proč se do Honeywellu po krátké pauze vrátil, jak stavěl v obýváku letadlo a co vlastně vyvíjí. 

Je autonomie budoucností veřejné dopravy?

To bylo hlavním tématem další smitio panelovky, které se za Honeywell zúčastnil Jan Beran. Společně s Matějem Dusíkem z Yunex Traffic, Jirkou Horáčkem ze ŠKODA Digital a Ottou Zemanem z Vodafone diskutovali o:

❓Jaké jsou aktuální trendy v dopravě?

❓Jaké technologie se využívají a k čemu pomáhají?

❓Je autonomní řízení bezpečné?

❓Jaké výzvy je potřeba řešit (bezpečnost, legislativa, technické limity, apod.)

❓Jak je na tom ČR v porovnání se světem, co se trendů týká?

❓Udržitelná mobilita - jak jsme na tom a jaké jsou predikce vývoje?

❓Kam směřujeme?

V Honeywellu najdou uplatnění junioři i holky

Nevěříte? Přesvědčit na vlastní uši se můžete v podcastu s Verounikou Rudy a Petrou Benešovou. Petra se do Honeywellu zaháčkovala už během studií v rámci internshipu na pozici System engineerky a Veru se přidala jako Hardware mechanical engineer. Určitě si poslechněte.

Dalším důkazem je třeba Pavla Přichystalová, která je v Honeywellu už 17 let, taky na pozici systémové engineerky. Pavla je spolu s Tomášem Langerem a Ondrou Karasem součástí týmu Flight Controls - týmu, ze kterého se rodí legendy :-) a značnou mírou přispěli k tomu, že má brněnská "sajta" postavení inovátora. Víc v rozhovoru.

Zaujalo vás to? Mrkněte na více projektů a otevřených pozic přímo na jejich profil ve smitiu.


#smitio #honeywell #aerospace #brno

Přidejte se k Honeywell
Sdílet
Odebírat