Zpátky na blog

Mzdy v IT podle smitia. Jaké jsou výsledky prvního průzkumu?

13. 3. 2019 | Vladimír Švehla

Téma, které ve skutečnosti při hledání práce zajímá každého - výše mzdy. 

Běžně se pro tento typ průzkumu používají data z inzerovaných mezd. My jsme postupovali jinak, požádali jsme o pomoc vás, lidi z oboru. Oslovili jsme uživatele smitia a ti sdíleli naši anketu mezi své přátele a známé. S cílem zjistit reálné mzdy.

Celkem se do průzkumu probíhajícího v únoru 2019 zapojilo 512 respondentů z Prahy, Brna a dalších měst v ČR.

Tak kolik?

Ve výstupech z průzkumu pracujeme s průměry, pro představu o tom, jaká mzda je nejčastější, uvádíme i medián. Pro zajímavost, hned dva respondenti si podle průzkumu sáhnou na hrubou měsíční mzdu převyšující 200 tis. Kč, naopak celkem osm zaměstnanců nedosáhne ani na 25 tis. Kč měsíčně.

HPP vs. OSVČ

Porovnávání výhod a nevýhod práce na HPP vs. OSVČ jsme se již dříve věnovali v samostatném článku. Dle našich dat se mezi OSVČ narozdíl od HPP v podstatě nevyskytují  juniorské pozice, což má vliv i na průměrnou výši měsíční fakturace. Rekordmanem v průzkumu je OSVČ se sazbou 12 tis. Kč/MD, v průměru jde o částku 5 tis. Kč/MD.

V IT pracuje 7 % žen

Průměrná hrubá mzda mužů je o cca 10 tis. Kč vyšší než mzda žen. Těch je v IT méně, ale podle našeho průzkumu v poměru k mužům častěji zastávají vedoucí a manažerské role. Manažerkou je každá třetí účastnice průzkumu, kdežto u mužů je manažer každý šestý.

Větší firma, více peněz


 Velikost firmy  Průměrná měsíční mzda
 1 - 10 zaměstnanců 39 300 Kč 
 11 - 50 zaměstnanců 47 800 Kč 
 51 - 100 zaměstnanců 54 100 Kč 
 101 - 500 zaměstnanců 59 800 Kč 
 501+ zaměstnanců 68 100 Kč 

U vlivu velikosti firmy na výši mzdy platí přímá úměra.

Zároveň z dřívějšího průzkumu na téma odměňování ve firmách víme, že větší firmy na výši platu více dbají, hlídají si konkurenci a mzdy navyšují pravidelně.

Praha pořád vede

Počet respondentů se nám téměř ideálně rozdělil na tři části. Prahu, Brno a zbytek ČR. Praha utíká ostatním městům především v seniorských a vedoucích pozicích. Rozdíl ve mzdě vedoucího pracovníka/manažera v Praze a zbytku ČR je více než 25 tis. Kč.

Nováčci začínají na 30 tis. Kč


 Praxe zaměstnance  Průměrná měsíční mzda
 Žádné zkušenosti, absolvent 30 200 Kč 
 Zkušenost v IT do 6 měsíců 37 200 Kč 
 Zkušenost v IT 1-2 roky 45 600 Kč 
 Zkušenost v IT více než 2 roky 61 400 Kč 
 Vedoucí týmu/manažer 79 000 Kč 

Úplní nováčci v oboru a junioři mají nástupní plat nejčastěji mezi 30-35 tis. Kč. Největší skupina zaměstnanců v průzkumu jsou lidé se zkušeností delší než 2 roky. Skupina zahrnuje jak experty s mnohaletou praxí, jejichž mzda často přesahuje 120 tis. Kč, tak i specialisty, které nelze považovat za seniorní. Data je tedy nutné brát jako orientační. V další verzi průzkumu doplníme podrobnější rozpad.

A konkrétní pozice?


 Název pozice  Průměrná měsíční mzda
 Technik HW/servisní technik 39 500 Kč 
 Technická podpora/Administrátor/Správce OS a sítí 41 700 Kč 
 Vedoucí technické podpory  46 900 Kč 
 Tester/QA  48 400 Kč 
 Síťový architekt 55 700 Kč 
 Programátor/developer    56 400 Kč 
 IT analytik 59 800 Kč 
 IT konzultant 66 300 Kč 
 IT project manager 67 500 Kč 
 DevOps Engineer 72 800 Kč 
 Vedoucí vývoje/ team leader/scrum master 77 300 Kč 
 IT manažer/ředitel 80 400 Kč 
 IT product manager 94 000 Kč 
 SW architekt 95 900 Kč 

Jednoznačně nejlépe jsou ohodnoceny pozice Softwarový architekt, Produkt manažer, IT manažer a šéf vývoje. Na druhé straně je s nejhorším ohodnocením technická podpora a testerské pozice. U některých pozic jsme v rámci průzkumu nenasbírali dostatečný vzorek, a proto je ve výpisu neuvádíme. 

První průzkum byl jen začátek

Vzorek respondentů v našem průzkumu je z velké části postavený na aktivitách smitia a členů skupiny Ajťáci pro IT komunitu. Přesnost výstupů ovlivňuje velikost vzorku i fakt, že celý dotazník je postavený na důvěře ke každému účastníkovi.

Díky těmto datům jsme získali odlišný pohled, než nabízí průzkumy zpracované pracovními agenturami. Na první pohled je patrné, že některé veřejně inzerované pracovní nabídky jsou často svou spodní hranicí pod úrovní trhu. A vy tyto informace můžete použít ať už při vyjednávání zvýšení mzdy, nebo při úvahách o stěhování za prací.

Na druhou stranu ale nezapomínejte, že mzda je vždy individuální ohodnocení konkrétního jedince, které je spojené s jeho schopnostmi a dovednostmi. A tak se může snadno stát, že specialistka z malé firmy v menším městě pracující na stejné pozici jako vy vydělává mnohem více, jednoduše proto, že je lepší a vyjednala si vyšší mzdu.

I přes široký vzorek se nám nepodařilo v průzkumu postihnout všechny pozice. Především developeři by si zasloužili podrobnější rozdělení. Zaregistruje se prosím i vy do skupiny Ajťáci pro IT komunitu, nebo přímo do smitia, ať se dozvíte o další vlně průzkumu jako první.


Nabídky ze smitia
Sdílet
Odebírat