Zpátky na blog

# Flexibilní pracovní podmínky pro rodiče: Návrat do práce s lehkostí

15. 6. 2023 | smitio

Dne 14. června jsme v prostorách JIC připravili offline akci smitio PANEL talk na téma "Flexibilní pracovní podmínky pro rodiče: Návrat do práce s lehkostí". Moderátorem této události byla tentokrát Denisa Janatová, CEO smitio, která si povídala s významnými hosty na toto palčivé téma.

Během diskuse se Kateřina Čípová a Lenka Mazalová, zakladatelky organizace MÁMA JOB, Silvie Kafková, vedoucí Recruitment a HRBP týmu z Air Bank, Leona Buchtová, HR manažerka z Atlas Copco, a Gabriela Jakabová, COO z Kentico, zaměřily na různé aspekty spojené s podporou rodičů při návratu do práce.

Jednou z klíčových otázek, kterou diskutovali, bylo, jak firmy mohou začít budovat pro-rodinnou kulturu a jak překonat překážky, které se při implementaci těchto opatření mohou objevit. Hosté sdíleli své zkušenosti, inspiraci a osvědčené postupy, které pomáhají firmám vytvářet prostředí přívětivé pro rodiče.

Další bod diskuse se týkal komunikačních kanálů mezi rodiči a zaměstnavatelem a způsobů, jak efektivně řešit nejčastější výzvy, které rodiče po návratu do práce čelí. Hosté se také zaměřili na právní a ekonomické aspekty, které firmy musí zohlednit při implementaci rodinné politiky.

Celkově byla diskuse plná inspirace, úspěšných příkladů a osvědčených postupů. Smitio PANEL talk nabídl nejen informace a rady pro zaměstnavatele, ale také vytvořil prostor pro vzájemnou výměnu zkušeností mezi odborníky. 

Pár bodů, které by si měla společnost uvědomit:

  • v jaké životní situaci/roli se jejich zaměstnanci nachází. Při organizaci akcí a teambuildingů myslet na to, zda členové týmu mají / nemají děti. 
  • Při nabídce benefitů reflektovat složení a stáří zaměstnanců a jejich priorit. Nezmrznout v době, kdy jste měli mladý tým, ale uvědomit si, že váš tým stárne a s tím se mění i potřeby.
  • Být empatický vůči maminkám a uvědomit si, že maminky na mateřské mohou ztratit své seběvědomí a sebedůvěru.
  • Zapojování maminek zpět do pracovního procesu, na základě oboustranné dohody a stanovení rozumných cílů, může firmám přínést nemalé úspory a loajální zaměstnance.
  • Flexibilní úvazky se netýkají jen maminek, ale i tatítnků, kteří se chtějí čím dál více podílet na péči o děti.
  • Vše je o oboustranné KOMUNIKACI.

Závěr akce byl v duchu networkingu, který byl obohacen o skvělé občerstvení a degustaci vína pod vedením vinaře Jiřího Štastného. Účastníci si mohli vychutnat vybraná vína a diskutovat o zážitcích z panelového talku, dále si vyměnit tipy a názory na flexibilní pracovní podmínky pro rodiče.

Děkujeme všem, kteří dorazili a už se teď můžete začít těšit na další připravované akce např. z oblasti problematiky zákoníku práce. 

Přečtě si také:

Lze budovat skvělý candidate experience a zároveň dodržet legislativu?

Candidate experience

Jak se dělají průzkumy pracovního trhu a co nám poslední průzkumy říkají?

Sdílet
Odebírat